In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001

advertenties
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl

Orthopedisch instrumentmaker moet creatief zijn

Of het nu gaat om een speciale arm- of beenprothese dan wel om eenvoudige sportsteunzolen: een orthopedisch instrumentmaker dient creatief te zijn. Alles moet op maat gemaakt worden. De technieken die toegepast worden bij het vervaardigen van protheses en ortheses worden steeds ver-fijnder. Marcel Gardeslen weet er alles van.

Zijn in Goes gevestigd bedrijf Gardeslen Orthopaedie, erkend orthopedisch instrumentmakerij, is een begrip in Zeeland. Orthopedisch instrumentmaker Gardeslen en zijn bedrijf staan voor perfect maatwerk, traditioneel vakmanschap en persoonlijke aandacht. Het bedrijf ontving in september '96 het certificaat Erkend Orthopedisch Instrumentmakerij. Om dit certificaat met bijbehorend logo te mogen voeren moet voldaan worden aan de hoge eisen met betrekking tot orthopedische hulpmiddelen. Ieder jaar opnieuw wordt het bedrijf aan die hoge eisen getoetst. De weg bij Gardeslen Orthopaedie wordt steeds meer geplaveid voor de ISO 2001 normering. Bovengenoemd erkenningscertificaat is een opstap daartoe. Ondanks alle geavanceerde technieken is een relativerende opmerking van Marcel Gardeslen op zijn plaats: ,,Wij kunnen nooit een echt been maken." Gardeslen Orthopaedie, dat afgelopen najaar het 15-jarig bestaan vierde, biedt cliŽnten, ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen een compleet leveringsprogramma prothesen, orthesen, orthopedische corsetten, braces, elastische kousen, steunzolen, loophulpen en vele andere specifieke orthopedische hulpmiddelen. Een orthopedisch instrumentmaker moet creatief zijn. ,,Ja, wij maken alles op maat. In ons dagelijks werk moeten we zelf initiatieven kunnen ontplooien en 'industrie' maken. Tegenwoordig is er veel industriŽle massaproductie met kant en klaar materiaal. Dat past echter niet bij de maten van de mens. Kijk, je kunt wel allemaal dezelfde kopjes koffie maken, maar er is geen standaardbeen. De individuele cliŽnt staat centraal", aldus Marcel Gardeslen. Het individuele aspect kan alleen worden doorbroken bij ortheses - deze dienen ter ondersteuning van lichaamsdelen ≠ zoals enkelbandages, halskragen, polsspalkjes en kniebandages. Desondanks zijn er ook vele ortheses die op maat gemaakt dienen te worden zoals kniebraces. Bij protheses is er geen enkele discussie mogelijk. Deze zijn individueel bepaald. ,,Er is geen standaardprothese. Ook een orthese 'groeit' vaak naarmate je bezig bent. Je maakt wat en is het nog niet goed dan ga je wat anders verzinnen."

Ziekenhuizen
Marcel Gardeslen heeft, ondersteund door echtgenote Nelly, zoon Joery en medewerkers vaste spreekuren in alle Zeeuwse ziekenhuizen of poliklinieken: Goes, Vlissingen, Middelburg, Terneuzen, Hulst en Oostburg. Daardoor werkt Gardeslen veel samen met orthopedisch chirurgen, reumatologen, neurologen, algemeen chirurgen, kinderartsen en revalidatieartsen. Een samenwerking die de cliŽnt ≠ die gebaat is bij een zo optimaal mogelijk hulpmiddel - uiteraard ten goede komt. Waar een specialist vooral inwendig bezig is zoals met het inbrengen van een kunstknie, is de orthopedisch instrumentmaker uitsluitend uitwendig bezig. Het terrein van de orthopedische hulpmiddelen is volop in beweging. De technieken worden steeds verfijnder. De familie Gardeslen en hun werknemers (in totaal werken er 11 mensen), blijven up-to-date in hun vakgebied via het bezoeken van bijvoorbeeld congressen en seminars in binnen- en buitenland. Geavanceerd is bijvoorbeeld de elektrisch gestuurde Myo armprothese. Daar hangt echter wel een behoorlijk prijskaartje aan. Daarnaast is er de conventionele armprothese waarbij de hand open en dicht gaat door middel van kabels en boutjes. Daar kun je vervolgens in principe van alles op maken zoals een nijptang of een hamer. Naast deze functionele armprotheses zijn er hele mooie sierarmprotheses. Een functionele prothese lukt tenslotte niet bij iedereen.

Cosmetisch
Een cosmetische arm die niet van echt te onderscheiden is kan eveneens vervaardigd worden door Gardeslen Orthopaedie, net als een elektrisch gestuurde knie, onder- of bovenbeenprothese. Specialiteit van het Goese bedrijf is de hemipelvectomie prothese. Dat wil zeggen een bovenbeenprothese voor nog hoger dan de heup: hierbij is een gedeelte van het bekken, bil en zelfs gedeeltelijk het darmbeen geamputeerd." Gardeslen Orthopedie werkt ook vaak ondersteunend voor kinderen. Een baby met een plat hoofdje wordt bijvoorbeeld (tijdelijk) voorzien van een schedeldakhelmpje groeihelm. Tevens worden er menigmaal corsetten aangemeten om de rug te ondersteunen. Steunzolen worden als vanzelfsprekend eveneens veel vervaardigd bij de Goese instrumentmaker. In diverse soorten en van verschillende materialen. De speciale sportsteunzolen zijn zachter en veren om de klappen op te vangen.

Nazorg
Nelly Gardeslen regelt binnen de directie van Gardeslen Orthopaedie het financieel-administratieve gedeelte en de planning van de afspraken. Daarnaast houdt zij zich ook veel bezig met begeleiding en nazorg van de cliŽnten. De mens staat namelijk centraal. ,,Ik ben ook een soort maatschappelijk werkster. De begeleiding van de partner vind ik belangrijk. Bijvoorbeeld van de vrouw waarvan de man ernstig ziek is. Hoe gaat het met haar? Je moet goed kunnen luisteren naar de cliŽnten en hun partners", aldus Nelly. Zoon Joery is in de voetsporen van zijn vader aan het treden. Na eerst een studie bedrijfskunde voltooid te hebben, volgt hij inmiddels een studie voor orthopedisch instrumentmaker in Nieuwegein. ,,Of ik mijn vader zal opvolgen? Als het goed is wel. Ik wilde eigenlijk medicijnen gaan studeren, maar werd steeds uitgeloot. Ik ga nu nog ťťn dag in de week naar school, de andere vier dagen werk ik in het bedrijf waarbij ik onder supervisie van mijn vader ook consults houd. Ik doe zo heel veel ervaring op", aldus Joery Gardeslen. Hij is werkzaam voor een onderneming die handelt volgens het protocol van de SEMH: Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen. ,,We willen alles nog verder optimaliseren. Eigenlijk is het ons streven om ooit een echt been te maken", besluit Marcel Gardeslen quasi-serieus.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creŽert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers