In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Inspecteur van Politie Joost van Poppel:
"Hoe meer ogen op straat, hoe beter"

BREDA ­ Eén of twee ingangen met daar een slagboom en camerabeveiliging bij. Bij aankoop van bouwgrond in de servicekosten een bedrag opnemen voor collectieve beveiliging. Zomaar twee ideeën om bedrijventerreinen beter te beveiligen. De Bredase politie denkt als lid van de SBBB mee over het beveiligen van bedrijventerreinen. "Elk initiatief en samenwerkingsverband op beveiligingsgebied wordt door ons ondersteund. Hoe meer ogen op straat, hoe beter de beveiliging is", vertelt Inspecteur van Politie Joost van Poppel. In Roosendaal denkt de politie ook hardop mee. De collega's in Bergen op Zoom hebben momenteel nog geen afspraken gemaakt, maar staan er wel positief tegenover.

"In 1994 is de SBBB, Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda, opgericht. Het bedrijfsleven en de politie zijn hierin vertegenwoordigd. Destijds is met het Moleneind begonnen en ben ik voor de politie verantwoordelijk geworden voor het operationele gebeuren. Dus als er direct opgetreden moest worden of informatie verschaft, werd ik daar op aangesproken," vertelt Van Poppel. De SBBB had succes op Moleneind en later werden ook andere bedrijventerreinen opgenomen. Doel is om zoveel mogelijk bedrijven te beveiligen met behulp van surveillance. Dat vermindert namelijk de kans op inbraak. Bewakingsdiensten zijn de logische partners. "Die kosten worden betaald door de deelnemende bedrijven aan de SBBB. De bedrijven worden ingeschaald voor een bedrag dat afhangt van het soort onderneming. Een visboer zal bijvoorbeeld lager worden ingeschaald dan een elektronicazaak."

Bewakingsdiensten
De rol van de politie in de beveiliging blijft beperkt. Dat is namelijk geen taak voor de politie, maar vooral van de ondernemers zelf, vindt Van Poppel. "Wij adviseren bedrijven collectief te beveiligen. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging ligt echter bij de ondernemer. Dat moeten velen nog leren. Er wordt vaak gedacht dat de politie alle beveiliging doet. Dat kunnen we niet en daar zijn we ook niet voor." In de praktijk surveilleren bewakingsdiensten 's avonds en 's nachts op de bedrijventerreinen. Van verdachte auto's worden kentekens genoteerd, in de zomer worden openstaande ramen gesignaleerd en doorgegeven aan de sleutelhouders. De bewakingsdiensten hebben enkel een observerende taak. Ze hebben dezelfde bevoegdheden als iedere burger. Bij mogelijk verdachte activiteiten in een aangesloten bedrijf is de surveillant van het bedrijventerrein binnen enige minuten ter plaatse. Deze oordeelt of de politie ingeschakeld moet worden. Van Poppel vertelt: "Vaak zijn we er binnen een paar minuten na de melding. Wij gaan vervolgens met een politiehond het pand binnen. Deze zoekt de inbreker, waarna wij de verdachte arresteren." Het lidmaatschap van de SBBB is geen verplichting. "We hebben hierdoor last van meelifters. Niet elk bedrijf is lid van de SBBB. Men redeneert dat er tijdens de surveillance ook naar een niet-aangesloten bedrijf wordt gekeken. Wij vinden dat sociaal wat minder. Als iedereen er namelijk zo over zou denken, zou er geen surveillance rijden. De kans op inbraak zou toenemen," vertelt Van Poppel. Om dit probleem aan te pakken, is de stichting met de gemeente Breda in overleg om aan nieuwe grond automatisch servicekosten te verbinden. Parkmanagement wordt dit genoemd. "Als iemand een stuk grond koopt, worden in het koopcontract servicekosten opgenomen. Daar zit een vergoeding voor collectieve beveiliging in die door de SBBB wordt geregeld. Grote voordeel is dat iedereen meteen lid is." Een andere nieuwe ontwikkeling is het afsluiten van bedrijventerreinen met slagbomen. Bij deze slagbomen komt een camera te staan waar automobilisten voor moeten stoppen. Voertuiggegevens kunnen worden opgenomen. Als er later ergens ingebroken wordt, kun je die gegevens gebruiken. De politie bestudeert momenteel op het Hoogeind en de Steenakker, bedrijventerrein in oprichting, de toepassingsmogelijkheden van slagbomen. Niet ieder bedrijventerrein leent zich daar namelijk voor. Als er mensen tussen de bedrijven wonen, is het plaatsen van slagbomen moeilijk.

Beleid
Ook elders in West-Brabant wordt door de politie gewerkt aan het beveiligingsbeleid voor bedrijven. Ben Leus, werkzaam bij bureau Roosendaal Bovendonk, vertelt: "In Roosendaal hebben we een overeenkomst tussen bedrijven en bewakingsdiensten. Op vrijwillige basis kunnen bedrijven daar aan deelnemen. 's Avonds en 's nachts rijden surveillanten rond en constateren onregelmatigheden. Als politie hebben wij tweemaandelijks contact met de bewakingsdienst en twee keer per jaar een overleg met de bedrijven. Het systeem draait prima in Roosendaal." Gerard Pollemans van de politie in Bergen op Zoom vertelt dat er in zijn stad nog geen afspraken liggen. "Er zijn ook nog geen concrete plannen. Wij staan er echter wel positief tegenover. Je moet wel goede afspraken maken, want anders gaan politie en bewakingsdiensten elkaar wellicht voor de voeten lopen."


...filmt
Het inbrekersgilde live op het scherm

...start
Het personeel verwennen met gemaksdiensten

...waakt
Hoe meer ogen op straat, hoe beter

...beveiligt
Vraag het de brandweer

...helpt
Klanten klagen nooit...zij zappen!

...spreekt
In't kort

...groeit
Moerdijk heeft 16 ha bedrijfsgrond nodig

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...onderneemt
Ondernemen is groeien

...herbergiert
Café De Vriendschap is uniek

...bouwt
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

BKD Special:

...netwerkt
BKD Business Dagen West-Brabant

...bezoekt
Deelnemers BKD Business Dagen

...presenteert
West-Brabant-stand tijdens BKD Businessdagen

...tipt
Tips voor beursbezoekers