In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd
Aardappelafval vindt nieuwe toepassing in bioplastic

Een staaltje van duurzaam ondernemen. Dat geeft directeur Aaik Rodenburg van de Rodenburg Groep uit Oosterhout ten beste. Als leverancier voor de agrarische sector zag hij door de huidige trend van bedrijfsbeëindiging bij boeren zijn afzet van veevoer verkleinen. Hij zocht en vond nieuwe business in het verwerken van aardappelafval tot bioplastic en smeermiddel voor het spoelen van boorkoppen voor boorinstallaties. De fabricage van bioplastic is inmiddels wereldwijd gepatenteerd. Dit milieuvriendelijke product is na een periode van zes maanden tot twee jaar volledig afgebroken en dient via compost weer voor groei van nieuw leven.


Nieuwe producten, nieuwe markten en nieuwe contacten voor ondernemer Rodenburg uit Oosterhout.

Drie jaar geleden verhuisde Aaik Rodenburg met zijn bedrijf van Bergschenhoek naar bedrijventerrein De Vijf Eiken in Oosterhout. Zijn voormalige bedrijf viel door de komst van de hoge snelheidslijn ten prooi aan de slopershamer. "Dat was een goede reden om eens goed om me heen te kijken naar een nieuwe vestigingsplaats. Oosterhout bleek dat te zijn. We zitten dicht bij de klanten van het oudste onderdeel van ons bedrijf: Rodenburg Fourages. Binnen dit bedrijf maken we nevenproducten van de levensmiddelenindustrie. Die worden opgeslagen, geschoond, verkleind en gemengd tot veevoer. Deze bedrijfstak heeft mijn vader opgericht." Het stuk grond op De Vijf Eiken vond hij door bemiddeling van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant.

Met pot en al de grond in
Rodenburg Fourage opereerde vele decennia in een bloeiende branche. Aaik Rodenburg ziet nu langzaam maar zeker dat de agrarische sector in Nederland kleiner wordt. "En dat betekent minder handel voor mijn bedrijf. In 1996 zijn we daarom een onderzoek gestart naar de verwerking van bijproducten van aardappelen naar biologisch afbreekbaar plastic. Het resultaat daarvan is dat we nu met succes uit aardappelzetmeel, zonder chemische toepassingen, een biologische polymeer maken, de basis van bioplastic. Voor de kenners; het gaat om een thermoplastisch granulaat. In onze nieuwe fabriek produceren we biologisch afbreekbare plastickorrels die door spuitgieterijen in allerlei vormen gespoten kunnen worden. Het product wordt toegepast in de tuinbouw, bloemsierteelt en verpakkingsindustrie. Een mooi voorbeeld is de toepassing in bloempotjes. Afhankelijk van de soort bioplastic vergaat het potje binnen zes maanden tot twee jaar als het in de grond staat. De klant kan dus met pot en al planten en hoeft er niet meer naar om te kijken. Onze vinding mogen we dus met recht duurzaam noemen. Duurzaam omdat ons bedrijf er bestaansrecht aan ontleent en duurzaam omdat het zeer milieuvriendelijk is. Ook in de composthoop is het zo verdwenen. Zo wordt zelfs het laatste restje aardappel teruggegeven aan de natuur. Denk in dit verband ook eens aan de enorme afvalberg die we produceren. Die zou heel wat minder zijn als ons bioplastic zijn weg vindt naar de verpakkingsindustrie. Er zijn inmiddels veelbelovende contacten gelegd."

Gesprekspartner
Het lukte Rodenburg ook om uit snijwaterzetmeel, opnieuw een afvalproduct van de aardappel, een boorspoeling te maken voor het smeren van boorkoppen in boorinstallaties. "Onze nieuwe technologie is concurrerend met de bestaande leveranciers. Ons klantenbestand groeit dan ook flink. De Rodenburg Groep steunt nu op drie stevige peilers: het veevoeder, gekoppeld aan het transportbedrijf, de bioplastic en de boorspoeling. Onze klanten voor het veevoer bevinden zich in het gebied dat zich uitstrekt tussen Groningen en Parijs. Om dicht bij hen in de buurt te zitten, hebben we inmiddels een vestiging in Wervik bij Lille (België) geopend. We hebben zelfs een eigen branchevereniging opgericht: de Belangenvereniging Composteerbare Producenten. Inmiddels hebben we 37 leden en zijn we voor overheden, de afvalverwerkende industrie en de Verenigde Nederlandse Gemeenten een serieuze gesprekspartner. Als Rodenburg Groep hebben we pas geleden ook de eerste stappen in Brazilië gezet. Met biopolymeer klanten wereldwijd hebben we voor 20 jaar een wereldpatent in huis. Dat willen we graag zo breed mogelijk in de markt zetten.

Onze fabriek kan zich meten met de grootste ter wereld", klinkt het enthousiast uit de mond van een onvermoeibare Aaik Rodenburg.

Netwerken en contacten
Hij heeft het inmiddels dik naar zijn zin in het West-Brabantse land. Hij dankt daar ook zijn internationaal opererende accountant Deloitte voor. "Zij adviseren me niet alleen financieel maar introduceerden me ook sociaal in mijn nieuwe omgeving. Ze hebben me helpen inburgeren", lacht hij. Ook via zijn deelname aan diverse programma's van REWIN voor mkb ondernemers, die met groeien en investeringen in het bedrijf bezig zijn, kwam hij al snel met collega-ondernemers in contact. "Belangrijk, want je hebt als ondernemer nu eenmaal netwerken en goede contacten nodig. Het vergroot je scope van de wereld. REWIN was, naast het bemiddelen bij de nieuwe huisvesting, ook belangrijk voor het aanboren van subsidiemogelijkheden. Al met al heeft de verhuizing naar Oosterhout ons geen windeieren gelegd. Het is een prima uitvalsbasis voor een mooie toekomst."

Meer weten over REWIN, bedrijfshuisvesting, Stratos of Groeisupport? www.rewin.nl


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail