In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Bowltech
Arbo Unie
ING Bank
Westenburg
PVU Gerechtsdeurwaarders
Wim Antonissen Douane-Expediteurs
Triagilitas
Aartsenfruit
Bowling is our business: Bowltech

Bowlen. Eén van de meest beoefende sporten en populairste vrijetijdsbestedingen wereldwijd. Met 100 miljoen participanten per jaar, verdeeld over 123 landen is bowlen tegenwoordig booming business. Dat enigszins gezapige imago heeft het bowlen dan ook al lang achter zich gelaten. Bowltech heeft daarin zonder enige twijfel een grote rol gespeeld.


Rick Visscher (links) en Hans Krol (rechts)

In 1986 werd in Made de basis gelegd van deze internationale onderneming. Hans Krol ­ directeur en oprichter van de volledige Bowltech Groep ­ had zich in de voorafgaande jaren al heel wat disciplines van het vak eigen gemaakt. In de beginjaren was Bowltech vooral actief in de aanleg en het onderhoud van bowlingbanen. Toen in 1990 in Duitsland de muur viel, heeft dit bedrijf de eerste stappen over de grens gezet. En met ongekend succes. Aan dit succes is tot op de dag van vandaag geen einde meer gekomen. Begin jaren 90 werd Bowltech importeur van de eerste computerscoresystemen met animaties. Bij heel wat centra zijn deze aansprekende systemen geplaatst. Langzamerhand werden er ook steeds meer banen opgekocht, voornamelijk van de Amerikaanse legerbases. In Raamsdonksveer werd een fabriek gebouwd, waar alle opgekochte machines werden gereviseerd.

Consumer goods
Alle technische facetten van het vak had Bowltech inmiddels onder de knie. Vandaar dat halverwege de jaren 90 dit bedrijf zich eveneens is gaan toeleggen op de zogenaamde consumer goods. Bij Bowltech kunt u terecht voor alle producten die met bowlen te maken hebben. Tassen, ballen, schoenen in alle mogelijke variaties; het is slechts een beperkte opsomming. Door die stijgende lijn, die zich maar bleef voortzetten in de bedrijfsvoering, groeide Bowltech letterlijk uit zijn jasje in het oude pand. Zeker vijf locaties waren op het hoogtepunt betrokken. Zodoende is twee jaar geleden de intrek genomen in een werkelijk prachtig pand, gelegen aan de A59 in Made en zit hier in Nederland ­ op de revisiefabriek in Raamsdonksveer na ­ alles weer onder één dak. Rick Visscher is vorig jaar directeur van deze Nederlandse vestiging geworden. Hij stuurt het distributiecentrum voor de Bowltech Groep aan. "Uiteraard bevinden er zich een paar bowlingbanen in dit pand. Deze worden voornamelijk voor trainingen en het testen van producten gebruikt. Maar ook nodigen we zo nu en dan wat bedrijven en instanties ­ waarmee we van tijd tot tijd werken ­ uit om eens op een informele manier met elkaar van gedachten te wisselen."


One-stop-shop
Momenteel heeft Bowltech vestigingen in een zevental landen, waar tezamen ruim 70 personen werkzaam zijn. Visscher: "Wij hebben hier een groep enthousiaste mensen werken, die affiniteit met het product hebben, waardoor er een perfecte chemie aanwezig is." Het bedrijf is bovendien de enige daadwerkelijke one-stop-shop in Europa. "Zolang het maar met bowlen te maken heeft, kunt u bij ons terecht," laat Krol weten. "Op het gebied van het conditioneren van banen zijn we trouwens overduidelijk marktleider evenals met de verkoop van consumer goods. We hebben een productengamma van ruim 13.000 verschillende artikelen. En ook als het aankomt op de verkoop en het moderniseren van banen bekleden we een plaats in de top 3 van Europa."

Bredere doelgroep
Door de jaren heen heeft Krol de nodige spreekwoordelijke zijsprongen gemaakt. Want dat ondernemen hem in het bloed zit, mag duidelijk zijn. Zo heeft hij bijvoorbeeld de Bowling Scheveningen en Kasteel Limbricht gekocht. In die laatstgenoemde zijn een zestal banen in Middeleeuwse stijl aangelegd. Een ware lust voor het oog. Dit soort activiteiten liggen wel mede aan de basis van een imagoverandering van het bowlspel. Krol: "Er zijn de laatste jaren producten ontwikkeld die het bowlen wat flitsender heeft gemaakt, zoals het glow-in-the-dark bowlen. Of bijvoorbeeld het aanleggen van bepaalde kinderbanen. Bowlen is hierdoor bij een bredere doelgroep populair geworden." Andere opmerkelijke projecten die Bowltech door de jaren heen gerealiseerd heeft zijn bijvoorbeeld het aanleggen van een centrum op de Falkland eilanden en in Gibraltar. Ook de allereerste bowlingbaan in Suriname is van de hand van Bowltech.

Betrouwbaarheid
Inmiddels telt Europa zo'n 1.850 bowlingcentra en zeker 1.400 daarvan levert Bowltech. Betrouwbaarheid is in die bedrijfsvoering de voornaamste pijler. Bowltech International BV: actief in de aanleg en het onderhoud van bowlingbanen, evenals de distributie van consumer goods. "Bowling is tenslotte our business," laten Krol en Visscher weten.

Meer informatie
Bowltech International BV
Brieltjenspolder 42
4921 PJ Made
Tel.: 0162 - 682000
Fax: 0162 - 684355
E-mail: info@bowltech.nl
Internet: www.bowltech.net


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?