In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Machiel van Nieuwland:
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

Een tweede filiaal of niet? Een kantoor kopen of toch huren? Personeel ontslaan of doorgaan op dezelfde voet? Voor een ondernemer is het vaak moeilijk één van deze beslissingen te nemen. En als hij of zij dan eindelijk de knoop doorhakt, is het dàn wel de juiste keuze? Machiel van Nieuwland en Ronald van Tol geven ondernemers raad over belangrijke beleidsbeslissingen.


Machiel van Nieuwland en Ronald van Tol, bankenmakelaars en organisatieadviseurs zijn in Bergen op Zoom gevestigd. Ze geven advies over belangrijke beleidsbeslissingen.

Machiel van Nieuwland: "Een eigenaar van een drogisterij in Tilburg wilde uitbreiden en hij had zijn oog laten vallen op een bedrijfspand. Maar hij wist niet wat deze aanschaf voor gevolgen zou hebben op de kosten. Zou een tweede drogisterij wel rendabel zijn, want hij moest natuurlijk ook extra personeel aantrekken? Stel dat het mis zou gaan, zou dit dan een negatief effect hebben op de reeds bestaande drogisterij die nu goed loopt? Voor deze ondernemer hebben we een analyse gemaakt. Aan de hand van cijfers hebben we hem voorgelegd wat zijn kansen en risico's waren."

Ronald geeft een ander voorbeeld: "Een uitzendbureau functioneerde niet goed. Eigenlijk was het bedrijf niet gezond meer. De personeelskosten waren te hoog, waardoor weinig winst overbleef. Wij hebben het bedrijf doorgelicht en daaruit bleek dat iedereen op het uitzendbureau voor zich werkte. We hebben toen een wekelijks verkoopoverleg ingesteld, verkooptips gegeven en de medewerkers geleerd hoe ze beter met de verschillende computerprogramma's om konden gaan. Omdat ze vanaf dat moment informatie met elkaar deelden, is hun omzet verhoogd. Personeel hoefde niet te worden ontslagen, maar ging wel effectiever werken."

Samen beter dan alleen?
De twee ondernemers kunnen zich beroepen op jarenlange ervaring. Zo was Machiel (60) werkzaam bij ABN AMRO. Hij hield zich 26 jaar bezig met kredietverlening aan de medische vrije beroepen. Ronald (44) richtte zich ook op kredietverlening, maar dan bij Fortis Bank, later was hij als organisatieadviseur verbonden aan Capgemini. Een groot deel van hun tijd besteden ze daarom nu aan het adviseren van ondernemers over businessplannen en kredieten. Ze berekenen hoeveel de klant kan aanvragen en hoeveel ze ook daadwerkelijk krijgen. Hiervoor maken ze een gedegen businessplan, met daarin een exploitatieprognose, waaruit de winstmogelijkheden blijken. Ze kijken wat de benodigde investeringen zullen zijn en hoe de ondernemer de toekomstplannen van zijn bedrijf ziet. Daarnaast geven ze raad op het gebied van managementstrategieën en organisatieadvies. Beiden waren tweeënhalf jaar voor zichzelf begonnen, toen ze elkaar tegenkwamen bij een netwerkavond van MKB Bergen op Zoom. Ook hier hadden ze weer een raakvlak: Machiel is voorzitter van Startersnet en Ronald is bestuurslid van de vereniging MKB in Bergen op Zoom. Van het een kwam het ander en op een gegeven moment hadden ze elkaar nodig voor een opdracht. Dit beviel zo goed, voornamelijk omdat ze elkaar aanvulden, dat ze besloten samen verder te gaan. Machiel: "Uit een publicatie in de Kamerkrant blijkt dat een teamstart vaak succesvoller is dan een ondernemer die alleen begint. En je merkt het ook als je met z'n tweeën bij een klant bent, je komt professioneler over."

Boemannen zijn we niet
"Vaak zien we dat bedrijven met de rug tegen de muur staan. Ondernemers praten wel veel met anderen over hun bedrijfssituatie, maar de uiteindelijke beslissingen moeten ze toch zelf nemen. Zij dragen de uiteindelijke consequenties. Onze hulp wordt vaak ingeroepen als het eigenlijk al te laat is. Toch zijn we geen boemannen, maar ondernemers zijn huiverig hulp te vragen," legt Ronald uit. Op de vraag of dit niet is, om de kosten te besparen die een organisatieadviesbureau met zich meebrengt, antwoordt Ronald ontkennend. "Vooraf maken we een duidelijke afspraak over de prijs. En omdat we zelf weinig kosten hebben, kunnen we scherpe offertes maken. Daarnaast spreken we af dat de beloning afhangt van het uiteindelijke resultaat en bij kredietaanvragen geldt: no cure no pay!

Meer informatie
E-mail:
machiel.van.nieuwland@concepts.nl
vantoladvies@home.nl


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?