In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




De Beleggingsadviseurs

Perpetuals versus renteklimaat
Diederik Bertens - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

Perpetuele leningen zijn in de afgelopen jaren een populair beleggingsinstrument gebleken voor beleggers. Dit komt doordat de rentevergoeding op dit soort leningen doorgaans aanmerkelijk hoger ligt dan op "gewone" obligaties of spaarrekeningen. In ruil voor deze hogere rente accepteert de belegger een aantal risicofactoren waaronder de onzekerheid van het aflossingsmoment, debiteurenrisico en de mate van achtergesteldheid. Niettemin bewijst de grote belangstelling voor dit type leningen dat veel beleggers deze risico's graag accepteren in ruil voor het hogere rendement. Daarbij speelt ook een rol dat de uitgevende instellingen van perpetuals vaak financiële instellingen zijn van goede kwaliteit en kredietwaardigheid. In de huidige marktsituatie waarin vrij algemeen wordt uitgegaan van een stijging van de (lange) rente zijn nieuwe varianten van de perpetual populair geworden. Als we naar vorige rentecycli kijken, dan lijkt een stabiele kapitaalmarktrente gedurende het proces van officiële renteverhogingen niet erg waarschijnlijk. Vaak hebben rentestijgingen op de kapitaalmarkt de neiging te versnellen wanneer de Fed de korte rente begint te verhogen. Om hierop in te spelen zijn perpetuele leningen met een variabele coupon en perpetuele certificaten interessant. Recentelijk hebben ING en Aegon perpetuele leningen uitgegeven met een variabele coupon. Deze coupon is in dit geval gekoppeld aan het rendement van 10 jaars staatsleningen met een opslag (nu circa 4,4%). Mocht de 10 jaars rente inderdaad gaan stijgen, dan gaat ook de rentevergoeding omhoog. Doorgaans wordt de rentecoupon per kwartaal vastgesteld en uitgekeerd. Een prima en innovatief alternatief is een perpetueel certificaat van ABN AMRO dat de performance volgt van een portefeuille van verschillende perpetuele leningen. Voordelen hiervan zijn risicospreiding, rendement, kwaliteitsbewaking en dagelijkse verhandelbaarheid. Kort samengevat perpetuals blijven kansen bieden.


Vreemde voorspellers
Mark van Rijswijk - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

Beleggers verwachten dat aandelenkoersen uitsluitend tot stand komen door economische factoren als winstgevendheid van bedrijven, de rentestand en economische groei. Daarnaast is er een groeiende groep aanhangers van technische analyse. Deze methode redeneert dat al het bekende nieuws over een aandeel al in de koers zit verwerkt en dat bepaalde koerspatronen uit het verleden een indicatie vormen voor de toekomst. Zeker voor de korte-termijn-handel is dit een waardevol hulpmiddel. Het blijkt echter dat er daarnaast nog een aantal voorspellers van beurskoersen bestaan die niet direct voor de hand liggen. Neem nu de "Super Bowl Stock Market Predictor". Elk jaar in januari wordt in de Verenigde Staten een American Football wedstrijd gehouden tussen twee teams uit verschillende klassen. Er wordt een daling van de Amerikaanse beurs voorspeld wanneer een team uit de American Football Leage deze wedstrijd wint. Wanneer een team uit de National Football Leage wint volgt dat jaar een stijging. Het is onbekend waarom dit zo is, maar onderzoek over de periode 1967-1988 leert dat in maar liefst 20 van de 22 jaren (90%!) deze indicator juist voorspelde. Een belegger die zich in die periode had laten leiden door deze voorspeller had een rendement gemaakt van gemiddeld 15% per jaar, terwijl de S&P index gemiddeld 10% per jaar steeg. Toeval? Nog enkele exotische voorspellers zijn de weersomstandigheden in New York, op bewolkte dagen presteert de beurs slechter dan op zonnige dagen, en de "Hemline-indicator". Hierbij zouden rendementen op aandelen hoger zijn wanneer het modebeeld korte rokken voorschrijft..........


Hoog Dividend Aandelen
Rob Jansen - ING bank, Senior adviseur beleggen ING Private Banking

De halfjaarcijfers van de meeste Nederlandse bedrijven zijn over het algemeen hoger uitgevallen dan verwacht. Op basis van een verdere verwachte winstgroei is een positieve return op aandelen in de komende kwartalen zeer wel mogelijk. Op dit moment is de onzekerheid in de markt echter vrij groot en het sentiment niet gunstig, waardoor de koersen van de meeste aandelen gedaald zijn. Deze huidige omstandig-heden bieden echter op langere termijn een interessante beleggingsmogelijkheid. Immers diverse aandelen hebben een historisch hoog dividendrendement. Desondanks is de waardering nog steeds aan de lage kant. Voorbeelden hiervan zijn o.a. ABN Amro Bank en DSM. ABN Amro heeft een dividendrendement van circa 6% en een koers/winst-verhouding van circa 8; DSM heeft een dividendrendement van circa 4,7% en een koers/winst-verhouding van circa 11,5. Ik adviseer u daarom om de risico's zoveel mogelijk te spreiden door te beleggen in meerdere regio's en sectoren. ING Bank Hoog Dividend Aandelen Fonds is zo'n fonds. Het streeft naar een hoog en stabiel dividendrendement van circa 4% op jaarbasis. Het fonds keert per kwartaal dividend uit. Dit jaar is tot op heden e 0,67 betaald en er moet nog een keer dividend betaald worden. Het fonds is in oktober 2000 op de markt gebracht en heeft inclusief dividend een positief rendement, terwijl de AEX ruim 50% (excl. dividend) is gedaald!

Tips:
Hoog Dividend Aandelen Fonds;
Obligaties met variabele coupon.


Matige economische groei ligt op de loer
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Analist

Geld lag gratis op straat. Menigeen zag dit, pikte het op en deed ermee wat hem goeddunkte. Dit is zo'n beetje de situatie in de VS van het afgelopen jaar. De korte rente, de kostprijs van geld, lag immers op een 'all-time-low' van slechts 1%. Iedere participant in de economie wist wel raad met zulks en laag tarief van geld. Nu is dit tarief bijgesteld naar 1,5% en je hoeft geen Einstein te zijn om te voorspellen dat, indien zich geen majeure rampen in het Midden-Oosten voordoen, de korte rente eind dit jaar op 2% staat. Dit maakt de kosten van leningen voor auto's, huizen, bedrijfsovernames en speculaties op beurzen duurder. Veel financiële spelletjes en allerlei activiteiten in de reële economie zullen nu achterwegen blijven, die bij een rente van 1% wel werden gebezigd. Dit zal ervoor zorgen dat de economische groei zakt naar trendniveau of misschien even iets lager. De tijden van economische groei van 6% zijn voorbij en we zullen moeten wennen aan een niveau van 2,5-3,5%. Dit op zijn beurt betekent weer minder exportkansen voor Europa (lees Duitsland) en dus dat de vreugde over de economische opleving in Europa, van korte duur zal blijken te zijn. Nederland moet überhaupt nog beginnen met zijn economische opleving. Afgelopen kwartaal was Nederland het enige EU-land dat economische krimp liet zien. Om de economie uit het slop te trekken, zal Minister Zalm inventiever moeten worden dan de ideetjes als het afschaffen van het PC-privéproject. We zouden juist de investeringen in de kennis-economie een handje helpen, zo hadden we immers toch bij de laatste verkiezingen afgesproken! 'Een man een man, een woord een woord' is niet meer van deze tijd.

F. v. Lanschot Bankiers is positief over de sectoren: Farmacie, Verzekeraars, en Industriële dienstverlening (kapitaalgoederen)


Olympisch record voor olie
Erik Elst - Rabobank Breda, Adjunct directeur Beleggingsadvies en Vermogensbeheer

De vorige keer heb ik het in mijn column gehad over het besluit van de OPEC om het olieaanbod te vergroten en het feit dat hierdoor de prijs binnen een week daalde van 39 dollar naar 35 dollar. Inmiddels hebben we gezien dat de olieprijs ten tijde van de olympische spelen een record aller tijden heeft behaald van ruim 48 dollar. Dit is bijna een vervijfvoudiging sinds het dieptepunt van 10 dollar in 1998 ofwel 500 % rendement in 6 jaar. De stijgende olieprijs is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de groeiende vraag naar olie, waarbij er sprake is van een extra hoge groei in 2003 en 2004 doordat alle regio's in de wereld tegelijk een groeiversnelling laten zien. De International Energy Agency rekent op een toename van de vraag naar olie van 3,2 % waarbij China zelfs een groei laat zien van ongeveer 20 % op jaarbasis. Aan de aanbodkant kunnen we constateren dat de groei van de productiecapaciteit is achtergebleven bij de vraag. De reden hiervan ligt in het opschroeven van rendementseisen van oliemaatschappijen voordat ze gaan investeren en de eerder vermelde lage prijs van enkele jaren geleden. Alhoewel wij verwachten dat de olieprijs op termijn terugvalt naar een range van 30 a 35 dollar adviseren wij nog steeds een overweging in de energiesector. De reden hiervoor is het feit dat de oliesector nog maar een beperkte outperformance heeft laten zien terwijl de olieprijzen spectaculair zijn gestegen.

Favoriete aandelen zijn Total en Koninklijke Olie.


Glazen bol
Jos Leeser - SNS bank, Hoofd vermogensbeheer

Van een beleggingsadviseur wordt nog al wat verwacht. De richting van de beurzen is toch wel het minste. Aan de hand van wat voorbeelden wil ik u laten zien hoe moeilijk, zoniet onmogelijk, het voorspellen van de beurzen op korte termijn is. Wie wint het referendum in Venezuela Zorgde de winst van de zittende president, Hugo Chavez, niet voor een lagere olieprijs en daardoor een stijgende beurs? Gaat Yukos, het Russische oliefonds, nou wel of niet failliet? Hoe ontwikkelen de geopolitieke spanningen in Irak zich? Hoe sterk is Al Qaïda nog? Wie wint de verkiezingen in Amerika? Veel mensen hopen op John Kerry, maar voor de beurs is dit op korte termijn waarschijnlijk niet het beste scenario. Kerry zal de overheidsfinanciën zo snel mogelijk willen saneren en de belastingen voor (rijke) particulieren en ondernemingen normaliseren. Nee, Bush is een beter alternatief voor de beurs. De resultaten van individuele bedrijven laten zich beter voorspellen, echter de reactie hierop zorgt nog wel eens voor een gefronste wenkbrauw De meest recente halfjaarcijfers van het Amerikaanse en Nederlandse bedrijfsleven waren doorgaans nog beter dan verwacht, maar de beurzen maken mede door bovenstaande onzekerheden een beroerde periode door.


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?