In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

De Oosterschelde is slechts drieëneenhalve maand per jaar het paradijs van een selecte groep Zeeuwse kreeftenvissers. Van 1 april tot en met 15 juli mogen zij met korven en fuiken vissen op de inmiddels wijd en zijd bekende Oosterscheldekreeft. Op 31 maart vierden ruim 300 genodigden het eerste lustrum van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft met van de opening van het Kreeftenseizoen 2005.

Commissaris van de Koningin drs. W.T. van Gelder nam onder het toeziend oog van
de Zierikzeese kreeftenvisser Jan van Westenbrugge de eerste kreeft in ontvangst.

Commissaris van de Koningin drs. W.T. van Gelder nam onder het toeziend oog van de Zierikzeese kreeftenvisser Jan van Westenbrugge de eerste kreeft in ontvangst van de ambassadeurs van België en Duitsland in Nederland en de Nederlandse ambassadeur in België. Hij gaf het ruim twee kilo wegende prachtexemplaar op zijn beurt weer door aan chef-kok Maurice de Coninck van een van de zes restaurants die "De Kring van de Zeeuwse Kreeft" vormen om het te bereiden voor de genodigden. Tot kreeftenwijn van het jaar 2005 is gekozen de Duitse Riesling Classic 2003 "Marianne, Prinses der Nederlanden" van Schloss Reinhartshausen.

"De kreeft leeft"
Initiatiefneemster van het evenement, de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft is in 2000 in het leven geroepen om de reputatie van deze delicatesse naar buiten toe uit te dragen, gekoppeld aan de overige Zeeuwse streekproducten. Daarmee geeft zij aan dat de lekkerste kreeft het beste in Zeeland gegeten kan worden. Voorzitter mr. Robert Zonnevylle: "Na vijf jaar mogen wij de conclusie trekken dat de Oosterscheldekreeft zijn bestaansrecht als promotiemiddel heeft bewezen. Het culinaire toerisme naar Zeeland en in het bijzonder naar Schouwen-Duiveland is aantoonbaar toegenomen, wat goed is voor de lokale economie".

In verband met het lustrum heeft het bestuur de Oosterscheldekreeft dit jaar tevens met een minisymposium De kreeft leeft in een wetenschappelijke context geplaatst. Daarin zijn ook de eerste resultaten van het kleinschalige onderzoek naar het Oosterscheldekreeftenbestand van een aantal kreeftenvissers en biologen besproken.

Dit onderzoek kan dankzij subsidies van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit in de komende jaren worden voortgezet. De resultaten daarvan zullen in 2007 worden besproken.

Groeiende belangstelling
De belangstelling voor het evenement groeit elk jaar. Reden voor de organisatoren om voor het eerst naast een twaalftal verschillende oude en moderne vissersboten een partyschip in te zetten, vanwaar de vele genodigden, gasten van de sponsoren, vertegenwoordigers van (inter)nationale toeristische en culinaire organisaties en de media het ophalen van de eerste Oosterscheldekreeft van 2005 van heel dichtbij konden meemaken. In optocht vertrokken de schepen uit Zierikzee, van oudsher de Kreeftenstad van Nederland, om daar twee uur later met de kostbare vangst weer terug te keren.

De start van het kreeftenseizoen sluit aan bij het themajaar "Water 2005" van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, dat ruim twintig media uit diverse landen had uitgenodigd om het thema internationale aandacht te geven.

Maar ook het bedrijfsleven was ruim vertegenwoordigd op deze culinaire netwerkbijeenkomst, waar men zich de kardinaal van de Oosterschelde, zoals burgemeester mr. J.J.P.M. Asselbergs van Zierikzee de kreeft noemde, goed liet smaken. Diverse ondernemers maakten van de gelegenheid gebruik, hun aan kreeft, water en toerisme gelieerde producten fysiek dan wel op papier ten toon te stellen.

Duurzame visserijmethode
Al eeuwenlang houden Zeeuwse handelaren zich bezig met kreeften. Zij haalden ze van heinde en verre tot er eind 19e eeuw bij toeval een uit de Zeeuwse wateren naar boven werd gehaald. Kreeften leven verscholen tussen de stenen van de dijken en hun overlevingskansen namen dan ook toe naarmate er meer steenbestortingen aan dijkvoeten werden aangebracht.

De vangst groeide eveneens snel, maar in de strenge winter van 1963 bezweken bijna alle kreeften door de vrieskou. In de daaropvolgende twintig jaar kwamen ze langzamerhand weer terug in de Oosterschelde en inmiddels gedijen ze er prima. Dat is volgens deskundigen te danken aan de voltooiing van de Deltawerken, waardoor er vrijwel geen zoet water meer in de Oosterschelde vloeit. De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft heeft ze weer op de kaart gezet.

Om te zorgen dat de vangst mogelijk blijft, hebben slechts negen professionele kreeftenvissers visgronden toegewezen gekregen die ze pachten van de Staat. Bovendien moeten vrouwtjeskreeften die eieren dragen en kreeftjes kleiner dat 24 centimeter worden teruggezet. Men spreekt hierbij over de duurzame visserijmethode.

Meer informatie
Stichting Promotie Oosterscheldekreeft
Internet: www.oosterscheldekreeft.nl


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Advies over carrière, coaching en mediation

...netwerkt
Stratos netwerk- bijeenkomst dinsdag 7 juni

...innoveert
Innovatie in West-Brabant

...ondertekent
Uitbreiding innovatieconvenant

...ontwikkelt
Plannen voor Innovatiehuis

...verbetert
Van transportbedrijf naar logistiek dienstverlener

...organiseert
ChildRight GalaNight

...bereikt
"Marktleiderschap realiseerbaar voor elke onderneming"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...ontmoet
Het Havenschap Moerdijk, een kennismaking

...bundelt
Een bundeling van krachten

...floreert
Internationaal ondernemen floreert hier

...vernieuwt
Moerdijk is klaar voor de toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...spreekt
Junior Kamer steeds meer maatschappelijk betrokken

...bezoekt
Regionale Bedrijvenbeurs 2005

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...ontwerpt
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg

...leest
In 't kort

...herstructureert
Herstructurering verouderde bedrijventerreinen

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen