In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Port of Moerdijk, the right choice in the Rotterdam area
Het Havenschap Moerdijk, een kennismaking

Kom je van boven of onder de Moerdijk? Rasechte Brabanders zijn ongetwijfeld bekend met deze gevleugelde uitdrukking. Zodra je de brug bent gepasseerd, rijd je deze gemeente binnen; qua oppervlakte de grootste van Noord-Brabant. Een omgeving waarin heel wat bedrijvigheid heerst. Niet in de laatste plaats door het Havenschap Moerdijk.


De haven van Moerdijk ligt aan het Hollandsch Diep en is de Nederlandse zeehaven, die het verst in het binnenland gelegen is. Op nog geen vier uur varen van de Noordzee landinwaarts ligt Moerdijk; een knooppunt van modaliteiten en mogelijkheden. Afgescheiden van de woonomgeving door een groenstrook, ligt daar één van de modernste industriegebieden ter wereld. Een terrein met een bruto-oppervlakte van maar liefst 2.600 hectare, waar de belangrijkste vervoersmodaliteiten - waaronder de vier havenbekkens - aanwezig zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat goederen uit heel de wereld in Moerdijk komen en vanuit hier ook weer heel de wereld overgaan.

Ruim 6.000 mensen
Het industriegebied verschaft werk aan ruim 6.000 mensen. Op dit moment zijn er om en nabij de 400 bedrijven gevestigd. Deze industriële bedrijven, handelsondernemingen, zakelijke dienstverleners, havenbedrijven, logistieke dienstverleners en transporteurs vormen tezamen een actief en veelzijdig economisch cluster. Ook zij hebben Moerdijk op de kaart gezet als een veelzijdige en dynamische gemeente.

Succesfactor
Bij het ontstaan van dit terrein in 1968 is eveneens het Havenschap Moerdijk in het leven geroepen. Toentertijd als een samenwerkingsverband van een vijftal partijen, te weten: de Provincie en de gemeenten Breda, Hoge- en Lage Zwaluwe, Zevenbergen en Klundert. Het terrein werd oorspronkelijk ontwikkeld om werkgelegenheid te scheppen in West-Brabant. De ruimtevraag voor Shell maakte, dat er een terrein ontwikkeld werd dat qua omvang afwijkt van de oorspronkelijke gedachte. "Een perfecte ligging, centraal op het logistieke schaakbord en een zodanige clustering, dat het de bedrijven een overduidelijke meerwaarde biedt, zijn twee heel belangrijke criteria voor vestiging hier," aldus Sjaak Vaes, manager commercie, pr en communicatie van het Havenschap Moerdijk. "Maar eerlijk is eerlijk, het is niet altijd rozengeur geweest. In de jaren '80 hebben we te maken gehad met een enorme financiële sanering. Krachtiger dan ooit zijn we hier gelukkig uit gekomen en toen in 1985 de economie weer aantrok ontstond er plots de situatie waarin de ruimte die hier voorhanden was opeens een enorme succesfactor voor bedrijven bleek te zijn. Velen gingen zich hier vestigen."

Taakstelling
Het Havenschap Moerdijk laat zich het beste omschrijven als een gemeenschappelijke regeling. Een tweetal deelnemers/eigenaren telt het momenteel, namelijk de gemeente Moerdijk en de Provincie Noord-Brabant. Als voornaamste taakstelling kent het Havenschap Moerdijk het doen aanleggen, ontwikkelen, exploiteren en beheren van het industrieterrein en de zeehaven. "Maar daarnaast zijn we ook voortdurend bezig met het onderzoeken van mogelijkheden om samenwerking tussen de verschillende bedrijven te vergroten," aldus Vaes. "We houden ons bezig met het parkmanagement.

En zeer belangrijk verder - vooral in het kader van 'internationaal ondernemen' - is dat wij onze bedrijven zodanig faciliteren, dat zij krachtig internationaal kunnen opereren.

De haven van Moerdijk willen wij als aanlandpunt zo optimaal mogelijk laten benutten."

Nieuwe Vestiging
Vanuit de Gemeente Moerdijk is accountmanager/bedrijfscontactfunctionaris Maarten Mulder het eerste aanspreekpunt voor alle bedrijven in deze gemeente, evenals voor de 'nieuwvestigers'. "Ik zorg ervoor dat bedrijven hun weg weten te vinden binnen de gemeentelijke organisatie en specifiek gericht op het industrieterrein naar de commissie 'Nieuwe vestiging' waar ik eveneens in deelneem. Deze commissie doet uitspraken over of een bedrijf zich op het industrieterrein kan en mag vestigen. Deelnemers zijn het Havenschap (voorzitter), Rijkswaterstaat, gemeente Moerdijk, Waterschap, de regionale milieudienst en de Provincie. Bedrijven moeten elkaar verstevigen en elkaar tegelijkertijd niet in de weg zitten. Dat uitgangspunt geeft dit terrein zo'n uniek karakter."


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Advies over carrière, coaching en mediation

...netwerkt
Stratos netwerk- bijeenkomst dinsdag 7 juni

...innoveert
Innovatie in West-Brabant

...ondertekent
Uitbreiding innovatieconvenant

...ontwikkelt
Plannen voor Innovatiehuis

...verbetert
Van transportbedrijf naar logistiek dienstverlener

...organiseert
ChildRight GalaNight

...bereikt
"Marktleiderschap realiseerbaar voor elke onderneming"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...ontmoet
Het Havenschap Moerdijk, een kennismaking

...bundelt
Een bundeling van krachten

...floreert
Internationaal ondernemen floreert hier

...vernieuwt
Moerdijk is klaar voor de toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...spreekt
Junior Kamer steeds meer maatschappelijk betrokken

...bezoekt
Regionale Bedrijvenbeurs 2005

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...ontwerpt
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg

...leest
In 't kort

...herstructureert
Herstructurering verouderde bedrijventerreinen

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen