In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Junior Kamer steeds meer maatschappelijk betrokken

Peter-Paul Verhoeven (36) is de voorzitter van Junior Kamer Breda. Samen met Michael van Hulst (32), verantwoordelijke voor de communicatie en PR vertelt hij wat Junior Kamer is en welke activiteiten er op stapel staan.

Michael van Hulst (L), Peter-Paul Verhoeven (R)

Verhoeven: "Internationaal is Junior Kamer beter bekend als Junior Chamber International (JCI). Deze wereldwijde organisatie heeft ongeveer 200.000 members. De Bredase Junior Kamer heeft dertig leden, mannen en vrouwen, en bestaat over twee jaar veertig jaar." Hij vertelt dat de organisatie mogelijkheden biedt voor jonge, veelal hoger opgeleide mensen tussen 25 en 40 jaar om trainingen te volgen, activiteiten te organiseren en persoonlijke en zakelijke netwerken op te bouwen om op die manier te investeren in de eigen ontwikkeling. "Persoonlijke groei en ontwikkeling staan, naast gezelligheid, hoog in het vaandel. Daaronder vallen activiteiten voor de leden van Junior Kamer zelf, maandelijkse vergaderingen, trainingen en sociale evenementen, maar ook externe evenementen en projecten. Entrepreneurs in action oftewel Learing by Doing is ons devies. De leden vervullen verschillende functies binnen de Kamer of maken deel uit van de diverse werkgroepen. Hierdoor kunnen onze leden hun talenten ontplooien en hun leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen." Verhoeven vertelt dat hij als voorzitter ook elke vergadering, vol mondige leden, weer leert. "Het is niet eenvoudig om een ledenvergadering van de Kamer te leiden hoor!"

Junior Kamer probeert binnen de organisatie pluriformiteit te creëren door mensen met verschillende achtergronden en uit diverse invalshoeken aan te trekken. Die diversiteit is belangrijk voor het leerproces van de leden. Van Hulst benadrukt dat de Kamer niet alleen een zakelijk maar zeer zeker ook een sociaal netwerk kent. "We ondernemen diverse activiteiten. Ook samen met de partners of in gezinsverband." Bovendien wil Junior Kamer via verschillende projecten haar maatschappelijke betrokkenheid tonen. De jaarlijks terugkerende Stepafette is daar een goed voorbeeld van."

Stepafette
Voor de vijfde keer in successie organiseert Junior Kamer de Bredase Stepafette. Vorig jaar werd de Ginnekenmarkt ingeruild voor de Grote Markt. Dat is goed bevallen. Dus op zondag 18 september staan de steppen klaar voor de bedrijventeams. Op het parcours van ongeveer 500 meter, steppen de deelnemers voor het goede doel. Van Hulst is een van de organisatoren van de Stepafette. "Dit jaar zal de opbrengst ten gunste komen van Stichting Lievenshove, onderdeel van Tender Jeugdzorg. Tender is een organisatie voor jeugdzorg en biedt ambulante hulp, crisishulp, dagbehandeling en residentiele hulp aan circa 400 kinderen, jongeren en gezinnen bij wie het opgroeien of opvoeden niet vanzelf gaat. Junior Kamer Breda probeert middels de organisatie van de Stepafette hierin haar steentje bij te dragen."

Daarnaast organiseert Junior Kamer het Wereld Handel Spel (WHS). Verhoeven vertelt dat het spel lijkt op De Kolonisten van Catan en in groepsverband gespeeld wordt. "Via het Wereld Handels Spel wordt de wereldhandel op kleine schaal gesimuleerd." Twee tot drie personen vertegenwoordigen een land, hebben een importdoel om de inwoners van een land te voorzien van eten, kleding, auto's, energie en recreatie. Het spel kent maximaal vijf ronden. In elke ronde, levert de natuur ruwe materialen om de benodigdheden van het land te kunnen voorzien. Een overschot kan worden aangewend door de productie te verhogen en hiermee andere landen te voorzien. Van Hulst vertelt dat het spel inzicht geeft hoe de wereldhandel werkt. "We bieden dit spel aan bedrijven aan. Het bevordert teamspirit en is echt heel spannend om te spelen."

'Ballenclub'
Er bestaan nogal wat vooroordelen over organisaties als Junior Kamer. Een brallende bierdrinkende ballenclub, bijvoorbeeld. Verhoeven verschrikt: "Denk je dat nou echt? Hoewel wij dit graag in een gezellige sfeer doen, zijn wij heel serieus bezig. Je kunt ons niet vergelijken met een serviceclub, we zijn minder strak georganiseerd. Het goede doel is niet het hoofddoel van Junior Kamer. En wie zich bij ons aanmeldt om zijn zakelijke netwerk op te bouwen, komt bedrogen uit. We zijn geen vrijblijvende borrelclub! We verwachten van onze leden een actieve constructieve bijdrage. We willen verbondenheid met elkaar en we willen van elkaar leren. Leden participeren bewust in een project om er iets van op te steken.

Daarnaast vinden we het belangrijk -en daar letten we tijdens het aannamegesprek goed op- dat er een 'klik' is. We zijn een hechte club. Mensen moeten stoppen als ze 40 jaar zijn maar je ziet dat de vriendschapsbanden blijven. Er bestaan divers clubjes oud-leden die elkaar regelmatig ontmoeten." Op de vraag hoe de toekomst van Junior Kamer eruit ziet, reageert Van Hulst: "We focussen op een ledenaanwas en we gaan meer en meer naar buiten treden, laten zien wat we doen. De maatschappelijke projecten zullen steeds belangrijker worden voor Junior Kamer."

Meer informatie:
Junior Kamer Breda
Michael van Hulst
PR en Communicatie
Tel.: 06-13264958
E-mail: info@jkbreda.nl
Internet: www.jkbreda.nl


...informeert
De poort naar nieuwe uitdagingen

...start
Advies over carrière, coaching en mediation

...netwerkt
Stratos netwerk- bijeenkomst dinsdag 7 juni

...innoveert
Innovatie in West-Brabant

...ondertekent
Uitbreiding innovatieconvenant

...ontwikkelt
Plannen voor Innovatiehuis

...verbetert
Van transportbedrijf naar logistiek dienstverlener

...organiseert
ChildRight GalaNight

...bereikt
"Marktleiderschap realiseerbaar voor elke onderneming"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...vist
Internationaal gezelschap haalt Zeeuwse delicatesse binnen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Internationaal ondernemen: Wie durft?

...investeert
Ons kent ons: hoe leg je de eerste contacten?

...verkent
In het kielzog van Karien van Gennip

...verplaatst
Outsourcing betreft nu ook hoogwaardige arbeid

...handelt
Oost-Europese markt divers maar kansrijk

...exporteert
Exporteren naar Zuid-Europa

...subsidieert
Nieuwe impuls voor grensoverschrijdende projecten

...groeit
Groei van copycat China laat zich niet stilleggen

...inspireert
Verenigde Staten

...verschilt
Nederlander heeft meer haast dan Belg

...concurreert
Sterke concurrentie noopt transporteur tot aanpassing

...financiert
Lokale financiering biedt meeste mogelijkheden

...verzekert
Vijf verzekeringen om over na te denken

...ontmoet
Het Havenschap Moerdijk, een kennismaking

...bundelt
Een bundeling van krachten

...floreert
Internationaal ondernemen floreert hier

...vernieuwt
Moerdijk is klaar voor de toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...spreekt
Junior Kamer steeds meer maatschappelijk betrokken

...bezoekt
Regionale Bedrijvenbeurs 2005

...vermindert
Veel animo voor project Duurzaam Ondernemen Tholen

...huisvest
Gemeente, provincie en ministeries gecharmeerd van grensoverschrijd- ende bedrijven- terreinen

...ontwerpt
Middelburg: wonen en werken op Ramsburg

...leest
In 't kort

...herstructureert
Herstructurering verouderde bedrijventerreinen

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen