In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

Marja Heerkens, wethouder sociale zaken, gaf onlangs in het stadskantoor het startsein voor de Bredase Beursvloer. De Beursvloer is een evenement waarbij het bedrijfsleven, ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten en onderhandelen over maatschappelijke behoeftes. Voor ondernemend Breda betekent de Beursvloer een mogelijkheid om zich maatschappelijk in te zetten.


Wethouder sociale zaken Marja Heerkens.

Matchpoint, onderdeel van Breda-Actief, is de initiator. Samen met Fortis Bank, KPMG en de Rotary Breda organiseren zij de eerste Beursvloer Breda. In het stadskantoor is het tijdens de aftrap een drukte van jewelste. Na de speech van de wethouder, waarin zij aangeeft dat de Beursvloer en Matchpoint passen in het gemeentelijk beleid om Breda als sociale stad verder vorm te geven, kunnen de onderhandelingen beginnen.

Vraag en Aanbod
De maatschappelijke organisaties zijn opvallend ruimer vertegenwoordigd dan het bedrijfsleven. De vraag overstijgt kennelijk het aanbod. Binnen de maatschappelijke organisaties in Breda is er dringend behoefte aan van alles. Werkgroep Kind en Rouw zoekt juridisch en financieel advies. Wat is voor de werkgroep de beste werkvorm? De Voedselbank Breda zoekt iemand die het barcode systeem kan koppelen aan het registratiesysteem. De Voorziening voor Pleegzorg zoekt nieuwe pleeggezinnen en kerstpakketten voor pleegouders. Graag een zeecontainer voor HomePlan om de prefab huizen te vervoeren. Kantoormeubilair voor Dansgezelschap De Stilte. Er worden ook vooral veel 'handjes' gevraagd. Ondersteuning bij het opzetten van een kindermagazine.

Vrijwilligers voor verwenactiviteiten voor ouderen of chronisch zieken, vrijwilligers voor de kindertuinen, de theaterwerkplaats, de spasti-fietsdag of een jeugdzorgboerderij. Van alles en nog wat wordt gevraagd. Zoals op een echte beursvloer zijn de 'hoekmannen' in beursjasjes gestoken. Zij begeleiden de vraag en het aanbod van de verschillende partijen en maken de matches. De allereerste match wordt direct na de opening van de Beursvloer gemaakt door LETS-kring Mallemoer en Berendse, Claassen, Tiggelman Notarissen. Zij zullen de huishoudelijke reglementen van de vereniging screenen en aanpassen naar de geest van de vereniging. KPMG heeft een wel heel bijzondere match gemaakt. In ruil voor een laptop levert de Stichting Zomerkampen een aantal Zwarte Pieten.

Teambuilding
In het kader van maatschappelijk ondernemen vindt Marja Heerkens teambuilding een belangrijk element: "Bedrijven zijn natuurlijk bekend met sponsoring. Het aardige van de Beursvloer is dat de bedrijven écht betrokken kunnen zijn bij een maatschappelijke activiteit. Dus echt de handen uit mouwen steken en daarmee de competenties van medewerkers ontwikkelen. Om op die manier een project te ondersteunen kan voor een onderneming een verrijking zijn. " Op de vraag of de wethouder zelf ook op die manier maatschappelijk betrokken is, antwoordt ze:" Ik heb jaren vrijwilligerswerk gedaan bij een volleybalclub en ik ben mantelzorger. Maar misschien zou het een goed idee zijn om als College ook een dergelijke maatschappelijke activiteit te ontplooien?!"

Ze wil graag nog benadrukken dat heel veel Bredase bedrijven in stilte, zonder daar nadrukkelijke aandacht voor te vragen, een steentje bijdragen aan de maatschappij. Deze eerste Beursvloer in Breda heeft 97 matches opgeleverd, die in de loop van 2006 en 2007 verder gestalte krijgen. Gezien de enthousiaste reacties van de aanwezigen is het duidelijk dat de beursvloerformule aanslaat in Breda maar ook dat er nog flink wat publiciteit nodig is om de Beursvloer bij meer ondernemers op de agenda te krijgen. Werk aan de winkel dus voor Breda Actief die het Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Breda structureel op de kaart wil zetten. Maar hoe dan ook: Beursvloer Breda is zeker voor herhaling vatbaar!


...spreekt
Minister-president Jan Peter Balkenende te gast

...helpt
Italië is hot

...plaatst
Personeelsadvertentie, werving én selectie in één moeite door

...confronteert
Metanoia boort bij ondernemers nieuwe kracht aan

...organiseert
Hergebruik Producten: hype of kans?

...concurreert
InPEC: Bredaas klinisch onderzoeksinstituut met grenzeloze ambitie

...combineert
West-Brabant telt 5.500 parttime ondernemers

....ontwerpt
'We zijn een verzameling Willie Wortels'

...start
Ook voor jezelf beginnen?

...initieërt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...voorspelt
In 2008 ploffen bureaucratische organisaties uit elkaar

...exploiteert
Zeeland Seaports: samenwerking erg belangrijk

Sports Utitlity Vehicle revealed

SUV's Populair maar ook verguisd
Frank van Doorn: "Ik kies in extremen."
Sander van Houten: "Ik vind die Tucson wel stoer..."
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Hummer
Hyundai
Jeep
Kia
Land Rover
Mercedes-Benz
Mitsubishi
Nissan
Opel
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...participeert
Personeelsselectie en assessment; de emancipatie van de kandidaat

...begeleidt
Uitstekende locatie voor het bedrijfsleven én leerplek voor jongeren

...ontmoet
Groeiende belangstelling van buiten Zeeland

...rapporteert
Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

...wil inzicht krijgen
NVM BOG presenteert marktonderzoek onder winkeliers in zestig gemeenten