In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

Steenakker in Breda is een prachtig nieuw industrieterrein. Inmiddels zijn er al een paar bedrijven gevestigd en in de komende tijd volgen er nog meer. Voor zo'n nieuw terrein kan vooraf goed nagedacht worden hoe er een hoogwaardig park van te maken. Dat is wat een groep ondernemers, die zich op Steenakker gingen vestigen, zich ook realiseerden. In januari 1999 hebben zij de handen in een geslagen en de projectgroep Steenakker opgericht met als doel het tot stand brengen van een economisch aantrekkelijk en milieuhygiënisch bedrijfs-terrein. Een bedrijvenpark waar het voor bedrijven aantrekkelijk ondernemen is en waar door samenwerking winst wordt gecreëerd. Niet alleen in economisch opzicht maar zeer zeker ook richting milieu en werkgelegenheid.

Deze projectgroep krijgt ondersteuning vanuit het programma West-Vitaal. Dit is een initiatief van N.V. REWIN West-Brabant en de Kamer van Koophandel West-Brabant waarmee duurzaamheidprojecten ontwikkelt worden op bedrijventerreinen die de regionale economie versterken en de milieubelasting verlagen.

Samenwerken is taken verdelen
Peter Peene, voorzitter: "De leden van de projectgroep Steenakker zijn ondernemers die erg druk bezet zijn en eigenlijk weinig tijd hebben voor andere dingen. Toch nemen zij de moeite om tijd en energie vrij te maken voor hun deelname". Omdat het ambitieniveau hoog is binnen de projectgroep heeft er een taakverdeling plaats gevonden en zijn er nu verschillende werkgroepen actief. Het afgelopen jaar is er heel hard gewerkt met goede resultaten.

Beveiliging voor heel Steenakker
Zo is in samenwerking met de Gemeente Breda en het Politieteam Prinsenbeemden de "Collectieve Beveiliging" in ontwikkeling. A. van Kempen van het Politieteam: "Voor de ondernemers is dit onderwerp van groot belang. Steenakker ligt namelijk tussen de woonwijk Haagse Beemden het centrum en vlakbij het NAC-stadion. Het terrein is daardoor gevoelig voor criminele handelingen". De ambities gaan echter verder dan het collectief aanbesteden van een intensieve surveillance. Er wordt gedacht aan een beveiligingsysteem met camerabewaking en toegangscontrole. De ontwikkelde ideeën komen neer op het afsluiten met beweegbare poorten van de twee hoofdingangen tijdens de risico-uren. Deze beweegbare poorten worden dan met video-camera's bewaakt door een commandopost. Er zitten veel voordelen aan deze manier van beveiligen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een effectieve preventie tegen criminaliteit. In de praktijk is het al bewezen dat dit werkt. In Dordrecht haalde namelijk een vergelijkbare aanpak in 1997 een landelijke erkenning. De criminele handelingen zijn er met maar liefst 70% afgenomen. Daarnaast krijg je, doordat de vestigende bedrijven zélf geen hekken hoeven te plaatsen, een mooie open structuur. Het bedrijfsterrein krijgt daardoor een professionele en hoogwaardige uitstraling: een écht bedrijvenpark. Voor de vestigende ondernemers biedt deze opzet nog andere interessante voordelen: er kan bespaard worden op individuele hekwerken en verzekeringspremies.

In de komende maanden is er voor deze werkgroep veel werk aan de winkel. De economische, juridische, planologische en verkeerstechnische aspecten van dit beveiligingsplan zullen verder moeten worden getoetst en uitgewerkt. Boven aan het lijstje staat natuurlijk de te allen tijde onbelemmerde toegang voor dienstverleners zoals GGD, Politie en Brandweer.

Energie besparen
Maar de projectgroep is ook actief op andere terreinen. De werkgroep Bouwen onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden voor duurzaamheid. Hoe kunnen individuele en collectieve maatregelen worden getroffen om op korte en lange termijn besparingen te realiseren door het effectief benutten van energie? Een onderwerp dat juist bij de inrichting van het terrein het meeste effect sorteert.

Parkmanagement
Steenakker is ook nog eens een proefproject voor parkmanagement. "De ondernemers en de Gemeente trekken samen op om de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte gezamenlijk uit te voeren" aldus G. van Liefland, die namens de Gemeente Breda deel neemt in de projectgroep. Op termijn kunnen het exploiteren van gemeenschappelijke voorzieningen zoals carpooling, kinderopvang, telecommunicatie, afvalverwijdering en preventie onder het parkmanagement gaan vallen. De werkgroep parkmanagement probeert de ontwikkeling van de juridische en financiële structuur verder uit te werken.

Officiële status
Binnenkort wordt de Ondernemersvereniging Steenakker een feit. De nieuwe vestigers worden automatisch lid en profiteren dan mee van de resultaten. Tot dán is het nog de Projectgroep Steenakker. Met recht een ambitieus gezelschap met hoge ambities voor hún bedrijvenpark.
Voor meer informatie neemt u contact op met: Dhr. Peter Peene, voorzitter Projectgroep, tel. 076-5430060, of Dhr. Guido van Liefland, Gemeente Breda, tel.: 076-5293756.


...filmt
Het inbrekersgilde live op het scherm

...start
Het personeel verwennen met gemaksdiensten

...waakt
Hoe meer ogen op straat, hoe beter

...beveiligt
Vraag het de brandweer

...helpt
Klanten klagen nooit...zij zappen!

...spreekt
In't kort

...groeit
Moerdijk heeft 16 ha bedrijfsgrond nodig

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...onderneemt
Ondernemen is groeien

...herbergiert
Café De Vriendschap is uniek

...bouwt
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

BKD Special:

...netwerkt
BKD Business Dagen West-Brabant

...bezoekt
Deelnemers BKD Business Dagen

...presenteert
West-Brabant-stand tijdens BKD Businessdagen

...tipt
Tips voor beursbezoekers