In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2000













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Startende ondernemer Niels van Loon:
"De eerste twee jaren zullen pittig zijn"

"Natuurlijk is het een beetje een gok. Zo gaat dat nou eenmaal bij ondernemen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. En ik ga d'r natuurlijk helemaal voor!" Nog maar vier dagen geleden startte Niels van Loon (24) SnowPlaza in Bergen op Zoom. Een nieuwe onderneming binnen het bestaande concept van SportPlaza. Ski's, snowboards, maar ook kleding en accessoires, dat zijn zaken waarop Niels zich richt. Hoe heeft hij zich voorbereid op zijn Grote Sprong Voorwaarts.

"Kijk", zegt de jonge sportieve ondernemer desgevraagd, "ik zit al jaren in de sportbranche, de laatste tijd zelfs als bedrijfsleider. SportPlaza bestaat nu een dik jaar en al die tijd stond de bovenverdieping leeg. Nou ja, hij werd als kantine gebruikt. Van lieverlee kwam ik op het idee daar een eigen zaak te beginnen. Nou ben ik een fanatiek wintersporter en ik dacht dat daar wel kansen voor zouden liggen. Er zijn heel wat gesprekken geweest tussen de eigenaar van SportPlaza en mij tot in november of december vorig jaar de plannen definitief werden. Ik zat toen al tegen de inkoop deadlines aan van de spullen die ik nu in de winkel heb. Er moest dus eerst worden ingekocht. Dat gelukkig onder voorbehoud. Daarop volgden gesprekken met de bank, niet de gemakkelijkste trouwens. Mijn boekhouder regelde het financiÎle gedeelte, ik hield een persoonlijk verhaal omdat de bank om een ondernemingsplan vroeg. Zij gaven ook de punten aan waaraan dat moest voldoen: persoonlijke plannen, marktonderzoek, dat soort zaken. Dat laatste heb ik overigens niet gedaan. Je kunt het toch moeilijk inschatten en zo'n marktonderzoek zegt ook niet veel over of het nou gaat lopen of niet. Ik weet dat de wintersportbranche nog steeds groeiende is. De potentie om het te laten slagen is er. Bovendien is de concurrentie hier in de buurt niet sterk wat mij een extra zetje gaf het te proberen. Spannend, dat wel, maar ook uitdagend. En die uitdaging heb ik juist nodig. Anders sta ik stil."


Met ingang van 1 oktober verhuisde Niels van Loon dus naar de verdieping van SportPlaza. Dat duurt een half jaar, dan daalt hij weer af naar beneden om zijn oude stiel op te pakken. "Wintersport is natuurlijk een seizoenbedrijf. Langer dan een half jaar duurt het niet. Omdat we nog niet een goed concept hebben voor de zomerinvulling heb ik met mijn ex-werkgever afgesproken dat ik gedurende de zomermaanden weer voor hem zal werken. Ondertussen werken we aan een goed concept om ook de zomer met mijn eigen bedrijfsactiviteiten door te komen. Ik heb in principe twee jaar om dit uit te bouwen, dan zal er ook wel een zomerplan liggen. Maar ik wacht liever een jaartje om dan met iets echt goeds te komen."


Niels van Loon denkt over voldoende ervaring te kunnen beschikken om zijn zaak tot een succes te maken. "Een middenstandsdiploma heb ik niet, maar dat is niet nodig omdat ik al een hele tijd als bedrijfsleider werk en ook de inkoop (mee) deed. Wel start ik binnenkort met de opleiding tot wintersportspecialist. Ik heb natuurlijk geÔnformeerd naar de mogelijkheden in welke vorm ik mijn onderneming het beste kon gieten. Voor mij blijkt dan toch een eenmanszaak de beste oplossing, dus daar heb ik voor gekozen." Ook over promotie heeft Niels van Loon nagedacht. "In eerste instantie moeten we het hebben van mond-tot-mond reclame. Misschien komt er bovendien een mailing naar de vaste klanten van SportPlaza. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lopen. Er is al een vaste klantenkring en ik ben van plan enorm goede service te gaan bieden. Bovendien heb ik hier alle topmerken liggen op het gebied van hardwaren en kleding. Het was niet moeilijk die hiervoor te interesseren. De uitstraling is gewoon perfect, iedereen wil hier wel liggen met zijn merk." Dan bespiegelend: "Het zal heus niet makkelijk zijn, zo reÎel ben ik ook wel. Ik zei het al: ondernemen is een gok maar ik ben een doorbijter en dat is toch nodig, als ondernemer."


...informeert
De Ondernemer: Nieuw voor het bedrijfsleven

...schenkt
Gestolde emotie waar kies je voor?
Nostalgie of trends

...start
"De eerste 2 jaren zullen pittig zijn" Startende ondernemer Niels van Loon

...communiceert
BKD West-Brabant: Netwerken in eigen regio

...switcht
“Een politicus is ook een ondernemer” Joost Gielen switcht van politiek naar bedrijfsleven

...leert
Wie kan een ondernemer verder helpen?

...adviseert
Wat willen we met wap?

...bespreekt
Een katechismus, daar lijkt het op Gedragscode brengt de discussie over integriteit in de organisatie op gang