In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Columns
Barend Hohmann
Cees Budding
Christ-Jan Danen
Micheal Renssen
Uitzendkracht voor vast
Christ-Danen
HRM manager, Job Support



U hebt een uitzendkracht op een project gezet. Omdat hij zijn werk goed doet, wilt u hem graag voor uw onderneming behouden. Het uitzendbureau stelt echter dat u dat niet zomaar mag doen. Is dat zo?
Als u uitzendkrachten inleent, zijn zij niet bij u in dienst maar in dienst van het uitzendbureau. Dat levert vele voordelen op: u draagt immers niet de verantwoordelijkheden van een werkgever. Zo hoeft u bij ziekte niet het loon door te betalen. Tegenover de voordelen staat dat u het uitzendbureau niet alleen het loon van de uitzendkracht betaalt, maar ook een bedrag voor de kosten die het uitzendbureau heeft gemaakt. Een afweging kan zijn dat u een uitzendkracht 'overneemt' van het uitzendbureau.
Het uitzendbureau heeft echter andere belangen: die willen de kosten van uitzending, advertenties, administartiekosten en personeelskosten terugverdienen. Om er voor te zorgen dat u ook op de lange termijn gebruik kan maken van de diensten van een uitzendbureau spreekt men voorafgaand aan een uitzending een bepaalde minimale termijn met elkaar af waarna een uitzendkracht overgenomen kan worden; meestal een termijn van 6 tot 12 maanden. Om bovengenoemde termijn kracht bij te zetten stelt het uitzendbureau dat als u een uitzendkracht in dienst wilt nemen tijdens of binnen een bepaalde tijd na de afgesproken uitzendperiode, u een vergoeding dient te betalen voor de gemaakte kosten. Dan staat in de overeenkomst met het uitzendbureau bijvoorbeeld deze bepaling. 'Het is de inlener verboden gedurende de inlening alsmede gedurende een periode van twaalf maanden na afloop daarvan ingeleende uitzendkrachten in dienst te nemen op straffe van een boete van fl (bedrag) per (tijdseenheid).' Ook kan de vergoeding worden afgestemd op de resterende duur van de opdracht, de periode die de uitzendkracht reeds heeft gewerkt en het uitzendtarief.
Tot 1 januari 1999 bevatte de wet een bepaling die inhield dat uitzendbureaus geen bedingen mochten opnemen waardoor de uitzendkracht zou worden belemmerd om ergens anders een baan aan te nemen. Dit zogenaamde belemmeringsverbod kon niet contractueel worden uitgesloten: het was immers van belang dat iedereen, dus ook de uitzendkracht, vrijelijk kon kiezen bij wie hij wilde werken. Een uitzendkracht mocht dus gaan of staan waar hij wilde. U kon hem ongehinderd in dienst nemen. Dit belemmeringsverbod is echter op 1 januari 1999 vervallen. Het uitzendbureau kan organisaties die uitzendkrachten te snel overnemen dus nu een boete opleggen. Voorkom dat een boetebepaling de werving van personeel via een uitzendbureau in de weg staat. Wilt u het uitzendbureau gebruiken voor werving van nieuw personeel, maak hierover dan liever voor af duidelijke afspraken met het uitzendbureau. Dit kan een hoop ergernis achteraf besparen.

...filmt
Het inbrekersgilde live op het scherm

...start
Het personeel verwennen met gemaksdiensten

...waakt
Hoe meer ogen op straat, hoe beter

...beveiligt
Vraag het de brandweer

...helpt
Klanten klagen nooit...zij zappen!

...spreekt
In't kort

...groeit
Moerdijk heeft 16 ha bedrijfsgrond nodig

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...onderneemt
Ondernemen is groeien

...herbergiert
Café De Vriendschap is uniek

...bouwt
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

BKD Special:

...netwerkt
BKD Business Dagen West-Brabant

...bezoekt
Deelnemers BKD Business Dagen

...presenteert
West-Brabant-stand tijdens BKD Businessdagen

...tipt
Tips voor beursbezoekers