In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Augustus 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Gerard Spierenburg is consulent bij de Stichting Ondernemersklankbord
"Om 5 over 12 is het te laat..."

Oud-ondernemer Gerard Spierenburg heeft de uitstraling zoals je die van een fabrieksdirecteur verwacht. Rechte rug, gebruind, stevig in de stappers. Hij verdiende zijn sporen in de metaalsector en hoorde twee jaar geleden over de werkzaamheden van de Stichting Ondernemersklankbord. Hij raakte gefascineerd door de gedachte zijn know-how aan te kunnen bieden bij kleinere bedrijven; letterlijk een klankbord te kunnen zijn. Hij solliciteerde en werd consulent/mentor. De Stichting maakt globaal zo'n tien keer per jaar gebruik van zijn diensten, die hij als vrijwilliger verricht. Zijn tip aan ondernemers: "Zorg als ondernemer dat je partner honderd procent achter je plannen staat. Is dat niet het geval, dan wordt het gewoon heel erg moeilijk."

Te laat....

"Ik ben ervan overtuigd dat zeker 75 procent van de problemen die ik als consulent tegenkom, te maken heeft met emotionele factoren die binnen dat bedrijf spelen. Zaken die onder de oppervlakte leven, huwelijksproblemen, moeilijkheden met samenwerking. Het is eigenlijk onvoorstelbaar wat je tegenkomt. Je ziet het vaak (maar niet altijd) al in het intakegesprek. Je houdt een babbel en laat vervolgens de kwestie op tafel leggen. Bij analyse ervan, en dat is elke keer weer raak, komt het uiteindelijke probleem aan de orde. Je ziet het aankomen, er worden zijsprongetjes gemaakt, de emotionele kant komt boven. Dan merk je soms dat het uiteindelijke probleem een heel ander is dan de oorspronkelijke hulpvraag. In sommige gevallen is het dan vijf voor twaalf, ben je er nog net op tijd bij. Soms is het vijf minuten over twaalf en dan is er soms verrekte weinig aan te doen. In een enkel geval moet je zelfs adviseren met de zaak te stoppen omdat de man of vrouw in kwestie gewoon geen ondernemer is. Iemand kan een betere vakman (m/v) zijn dan zijn baas. Het is een klassieke fout, maar een stel gouden handen maakt je nog niet tot ondernemer. Daar komt heel wat meer bij kijken. Vaak denken mensen het goed te doen als ze maar hard genoeg werken, wel twaalf uur op een dag soms. Dat is niet altijd zo, het maakt je nog niet tot een ondernemer. De kwestie is eindeloos veel complexer. Je moet aan acquisitie doen, je administratie in orde hebben; ook dat soort zaken spelen mee. Als er daarbij niemand is die achter je of naast je staat, dan heb je het gewoon wel heel moeilijk."

Kitscherig
De uiteindelijke drijfveer voor Gerard Spierenburg dit werk te gaan doen schuilt in zijn verleden. "Toen ik wegging als bedrijfsleider bij Machinefabriek Breda werd ik directeur/eigenaar van een kleinere machinefabriek. Ik kwam met een aantal vragen te zitten die door medewerkers niet beantwoord konden worden, terwijl niemand me daarin raad kon geven. Ik zat daar dus in mijn dooie rot-eentje zonder dat ik er met iemand over kon praten. Bij het kitscherige verhaal van 'het is eenzaam aan de top' krijg ik de neiging om mijn middelvinger op te steken. Maar het is wel zo dat ik toen grote behoefte had aan een klankbord. Soms kunnen of willen ondernemers uit oogpunt van concurrentieoverwegingen of uit schaamte niet met collega's over hun moeilijkheden of onzekerheden praten. Ik kan me dat zó goed voorstellen. Dan kunnen ze bij onze Stichting terecht. En ik vind het zo leuk dat ik nu zelf kan doen waar ik indertijd zoveel behoefte aan had." De consulenten van Stichting Ondernemersklankbord worden in de gelegenheid gesteld seminars en lezingen te volgen. Zo blijft kennis actueel in een hectisch tijdsgewricht. Spierenburg: "Wij geven nooit schriftelijk advies, dat is tegen het protocol. Maar in de praktijk is het heel moeilijk niet soms over grenzen heen te gaan. Dat is een beetje inherent aan een adviesfunctie. Maar tevoren zeggen wij altijd: wij garanderen niets. In theorie is het natuurlijk zo dat onze adviezen verkeerd kunnen uitpakken. Daar zijn we dan niet tegen verzekerd. Er is altijd enig risico, daar ontkom je niet aan. Maar de beslissingsbevoegdheid en de verantwoordelijkheid blijven natuurlijk altijd bij de ondernemer zelf liggen."

Cliënt Cas Rens: "Zijn raad geeft me een steuntje in de rug"
Ondernemer Cas Rens nam in oktober 1998 het staalconstructie- en carrosseriebedrijf van zijn vader over, die met ernstige gezondheidsproblemen kampte. Van de ene op de andere dag stond hij als 23-jarige man aan het hoofd van een middelgrote onderneming. Hoewel zijn bedrijf floreerde voelde hij instinctief aan dat hij behoefte had aan een klankbord. Bewust koos hij niet voor een commercieel adviseur ('...het is zo moeilijk het kaf van het koren te scheiden...'), maar stak zijn licht op bij Ondernemersklankbord.

Cas Rens: "Ik denk dat de basisprincipes van ondernemen globaal hetzelfde zijn gebleven. maar de huidige stand van de techniek biedt veel meer mogelijkheden om mijn doelen te bereiken. Als ik problemen op een andere manier wilde aanpakken of het productieproces wilde aanpassen kon ik niet automatisch meer bij mijn vader terecht." Het is nu drie jaar verder, hoe kijkt Rens er nu tegenaan? Cas Rens: "Ik had al wel verschillende artikelen over Ondernemersklankbord gelezen, maar verkeerde toch nog min of meer in de (foutieve) veronderstelling dat je zaak al op de rand van een faillissement moest staan, wilde je geholpen worden. Bij mij was dat helemaal niet het geval. Op een dag dacht ik: ik bel gewoon eens op. Wordt het niks, dan wordt het niks. Maar de manier waarop ik werd tewoordgestaan en de reactietijd tussen aanvraag en het moment dat Gerard Spierenburg contact met me opnam, vond ik ronduit fantastisch. Mijn vader was door zijn ziekte nogal veranderd en kon moeilijker met spanningen en discussies overweg. Maar mijns inziens zijn die onontkoombaar voor een ondernemer. Daardoor kreeg ik behoefte aan een onafhankelijke partij die ik vond in Gerard Spierenburg. Heel prettig is natuurlijk wel dat hij ook uit de metaalsector afkomstig is. Dat praat toch makkelijker. Als ik bij hem wat te berde breng zegt hij dan ook in negen van de tien gevallen: 'Oh ja, dat heb ik ook weleens meegemaakt'.

Rens voelt zich het meest gebaat bij de echte klankbordfunctie die Spierenburg nog steeds voor hem vervult. "We praten over 1001 onderwerpen. Het is gewoon weleens fijn om van een onafhankelijk iemand te horen dat je bedrijf goed in elkaar zit en dat je je werk prima doet. Op die manier brengt het me wel zekerheden. Zijn raad geeft me wel een steuntje in de rug!"

Stichting Ondernemersklankbord
De Stichting Ondernemersklankbord is een onafhankelijke landelijke organisatie die ondernemers binnen het midden- en kleinbedrijf (tot honderd medewerkers) helpt aan praktische kennis en mondelinge adviezen door ervaren collega's. De Stichting telt landelijk zo'n 250 consulenten/mentoren. Binnen onze regio ondersteunen acht consulenten ondernemers die uit het oogpunt van rentabiliteit niet terecht kunnen bij commerciële adviseurs. Deze consulenten zijn allen zelf jarenlang actief geweest als ondernemer of binnen managementfuncties binnen het bedrijfsleven en verrichten hun 'werk' belangeloos. Er wordt gewerkt in 26 regionale multidisciplinaire teams , zodat de consulenten ook onderling gebruik kunnen maken van elkaars deskundigheid.

Aan diensten verleend door de Stichting Ondernemersklankbord zijn voor de aanvrager geen kosten verbonden. De Stichting wordt financieel ondersteund door het Nederlandse bedrijfsleven, Vereniging van Kamers van Koophandel en enige ministeries.


...stept
Steppend netwerken
voor het goed doel

...start
LTE ligfiets-garage in Breda bleek gat in de markt

...ontslaat
Helft faillissementen in ICT-sector

...vestigt
Kantoorhuisvestigings
nood

...innoveert
Nieuw technisch
innovatief ingenieursbureau

...spreekt
In 't Kort

...introduceert
Interpay introduceert korting op tarieven

...werkt
"Er moet een Arbeidstoekomst voor iedereen zijn"

...helpt
Om 5 over 12 is het te laat...

...rijdt
Rijschool Wolf

...transporteert
Startend transport-
bedrijf DHS