In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Grote plannen in de gemeente Moerdijk

De gemeente Moerdijk is volop in beweging. Alleen al op economisch gebied is men bezig met plannen voor de bedrijventerreinen Moerdijkse Hoek, Dintelmond en De Koekoek. We spraken met de heer Kramer, wethouder Economische Zaken van de gemeente Moerdijk en vroegen hem hoe de plannen vorderden. De antwoorden waren wisselend.

Wethouder Kramer.

Even voorstellen: de gemeente Moerdijk, met circa 37.000 inwoners, is in haar huidige vorm op 1 januari 1997 ontstaan door een fusie tussen vijf gemeenten. Zevenbergen, Klundert, Standdaarbuiten, Willemstad en Fijnaart zijn nu de hoofdkernen van Moerdijk. Daarnaast zijn er nog elf kleinere dorpen. Qua oppervlakte is Moerdijk de grootste gemeente van Noord-Brabant. Er is een grote agrarische gemeenschap en het toerisme is gebundeld rondom het cultuurhistorische erfgoed en het water van Willemstad. Op economisch gebied kent de gemeente twee grote bedrijventerreinen, Moerdijk en Dintelmond en een aantal kleinere bedrijvenconcentraties waar lokale ondernemingen met minder dan 5.000 m2 grondoppervlakte hun plaats vinden. De heer Kramer is er wethouder Economische Zaken. Gevraagd naar de voordelen van de gemeente Moerdijk voor bedrijven ontsteekt hij vol enthousiasme: "Op het gebied van vervoer heb je hier alles ter beschikking. Rijkswegen, treinverbindingen, binnenvaart en zeevaart. Wij zijn de enige gemeente in Noord-Brabant met diep vaarwater van 8,5 meter diepte. Verder is vliegveld Seppe op korte afstand gelegen," vertelt Kramer.

Op het gebied van vervoer heb je hier alles ter beschikking. rijkswegen, treinverbindingen, binnenvaart en zeevaart.

Moerdijkse Hoek en Dintelmond
Er gebeurt veel achter de bestuurstafel van de gemeente. Een interessante discussie waar Moerdijk deelnemer in is, is die over het nieuwe bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. "Die speelt al heel lang," weet Kramer. "De discussie komt neer op de vraag wat voor soort bedrijven er op Moerdijkse Hoek gehuisvest gaan worden. Het Rijk wil er glastuinbouwers uit het westen plaatsen. In eerste instantie werd gesproken over maximaal 150 hectare voor de glastuinbouw, nu is dat opgetrokken naar 250 à 300 hectare. De Provincie wil liever mogelijkheden geven aan Brabantse bedrijven die veel vloeroppervlak willen. In het Provinciehuis doen ze nu het hele traject opnieuw," vertelt de wethouder. Het gedachtegoed van de gemeente Moerdijk en de Provincie is wat betreft de Moerdijkse Hoek gelijk. Dat kan niet gezegd worden van de Moerdijkse plannen met Dintelmond. "Dat terrein is in de jaren zeventig gebouwd en - achteraf gezien - ongelukkig ingedeeld. Het zijn allemaal doodlopende weggetjes en in het midden ligt een jachthaven. We willen Dintelmond opknappen en uitbreiden. We moeten daar een dijk voor over. De Provincie is daar echter op tegen," zegt wethouder Kramer die dus met zijn plannen voor Dintelmond in de wachtkamer zit. Verder zou men in Moerdijk graag een afslag van de snelweg bij Dintelmond zien. Rijkswaterstaat vindt dat daarvoor te weinig bedrijven gevestigd zijn op het terrein. Kramer is het daar niet mee eens: "Je moet kijken naar het soort verkeer. Of er nu honderd bestelbusjes of tien grote vrachtwagens op een terrein komen, maakt veel verschil. Er is veel verkeer rondom Dintelmond en wat krijg je dan? Sluipverkeer! Dat kan de bedoeling ook niet zijn."


De locatie voor het te ontwikkelen industrieterrein 'De Koekoek'.

Plannen geen gebrek
Gelukkig voor de gemeente Moerdijk zit er in de ontwikkeling van bedrijventerrein De Koekoek meer vaart. Op het voormalige terrein van de Suikerunie zal een nieuw, eigentijds bedrijventerrein worden neergezet. "We zitten daarmee nu in de eerste fase. Verder bestuderen we momenteel de mogelijkheden van aansluiting op de A17. De gedachte is om via de Koekoeksedijk de bereikbaarheid van het terrein te optimaliseren," vertelt Kramer. Aan plannen in het gemeentehuis is zeker geen gebrek. Verdere groei is de doelstelling. Kramer: "Moerdijk is met 18.500 hectare naar oppervlakte de grootste gemeente van Noord-Brabant. We hebben zo'n 37.000 inwoners. Dat betekent dat die inwoners de gemeentelijke taken moeten financieren. Zij betalen onder meer voor de 400 kilometer weg binnen onze gemeente. Het groot onderhoud, maar bijvoorbeeld ook de reiniging van de bermen. Heb je als gemeente meer inwoners, dan kunnen die kosten over meerderen verdeeld worden." De ruimtelijke plannenmakers zien Moerdijk echter als een plattelandsgemeente. Er mogen vooralsnog niet teveel woningen worden gebouwd. De volgende discussie is hiermee al weer geboren.


...onderneemt
'The real beauty is inside'

...start
Taalvakwerk op maat voor een beter bedrijfsresultaat

...bedenkt
Een nieuw concept van DeVitaminebron

...maakt 't
Nottrot maak 't in West-Brabant

...helpt
Handelscentrum boomteelt moet etalage worden

...introduceert
Massale belangstelling voor veilige introductie euro

...adviseert
'Testbaners' als beleidsadviseur bij de KvK

...ontwikkelt
Ontwikkeling van Havenschap Moerdijk

...groeit
Grote plannen in de gemeente Moerdijk

...ontwikkelt
Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen

...informeert
De weg naar duurzaam ondernemen op Moerdijk

...wint
BOS-Award verschaft eeuwige roem

...spreekt
In 't kort

...initeert
"Ze teren er nog maandenlang op"