In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




YIB richt zich op beginnende ondernemer
Eigen blad Karen Romme voorziet in behoefte

Als startende ondernemer zit je vaak vol vragen. Omdat Karen Romme, zelf ooit ook starter, een tijdschrift miste dat zich specifiek richt op de belevingswereld van de beginnende ondernemer besloot zij zo'n blad uit te gaan geven. Young In Business, kortweg YIB, bestaat bijna drie jaar. Het succes van het blad en de andere uitgaven voor beginnende ondernemers is mede mogelijk geworden dankzij de eigen ervaringen en het inlevingsvermogen van Romme en haar redactie.



YIB is een uitgave van Romme's eigen uitgeverij, Roma Publishers in Tilburg. Ze maakte al vroeg de keuze om de zaken op haar eigen wijze aan te pakken. Na de havo vertrok ze voor een jaar naar de Verenigde Staten. Eenmaal terug in Nederland koos ze voor een HBO-opleiding op het gebied van mode, met als afstudeerrichting vormgeving en styling. Na haar afstuderen kwam ze echter bij een ingenieursbureau te werken. Daar bleef ze niet lang. Tijdens haar werkzaamheden had ze wel eens te maken met evenementenbureaus. 'Dat kan ik zelf beter', meende zij en het logische vervolg daarvan was dat ze een eigen organisatiebureau voor bedrijfsevenementen startte, slechts 25 jaar oud. Het idee om met YIB te beginnen ontstond enkele jaren terug, toen Romme op de radio hoorde dat er meer startende ondernemers waren. ,,Op dat moment bestond er echter op tijdschriftengebied niets dat specifiek op de belevingswereld van startende ondernemers was gericht. Ik zou daar in de tijd dat ik zelf als ondernemer begon zeker behoefte aan hebben gehad, want je zit dan juist vol vragen", vertelt ze. En zo ontstond Young In Business, dat Romme ging uitgeven onder de naam Roma Publishers.

'In de markt'
Het 'in de markt zetten' van het nieuwe blad kostte haar echter meer tijd dan ze had gedacht. ,,Ik meende dat wel parttime te kunnen doen, naast mijn evenementenbureau, maar eind 1998 ben ik daarmee moeten stoppen omdat een en ander toch te veel werd. Als uitgever moet je je namelijk bezighouden met de logistiek, inkoop, contacten met de drukkerij... Alleen het puur journalistieke werk laat ik over aan mijn redactie." Romme schrijft wel het maandelijkse voorwoord, waarin ze vaak ingaat op haar eigen ervaringen als ondernemer. Voor de rest wordt het blad geschreven door freelance-journalisten en een kleine vaste redactie. De vormgever is zelfstandig ondernemer, wat weer aansluit bij de gedachte achter het blad.

YIB brengt zes maal per jaar nieuws, wetenswaardigheden, besprekingen van interessante boeken en verder uitgebreide interviews met ondernemers. In principe kennen alle nummers een bepaald centraalthema. Daarnaast verschijnt eens per jaar een productenspecial waarin wordt ingegaan op zaken waar een ondernemer veelal niet buiten kan, zoals ziektekostenverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, boekhoudpakketten, laptops en printers. Sinds kort kan overigens iedereen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel gedurende maximaal drie jaar de YIB gratis ontvangen.

YIB's boeken
Karen Romme constateerde dat ze lang niet alle informatie die ze wilde bieden in YIB kwijt kon, waardoor ze besloot boekjes uit te gaan geven onder de titel YIB's Ondernemersbibliotheek. Een van haar betere beslissingen, zegt ze zelf. In mei vorig jaar verscheen het eerste exemplaar: 'Mamma wordt ondernemer', een werkje waarin een drietal 'ervaringsdeskundigen' aan het woord komen. Het door Romme zelf geschreven boekje biedt een praktische handleiding voor het ondernemerschap, afgewisseld door de ervaringen van drie moeders die op een bepaald moment voor zichzelf zijn begonnen. 'Mamma wordt ondernemer' kreeg een gunstige bespreking in onder meer de Volkskrant en intussen zijn er bijna drieduizend exemplaren van verkocht.

WAO
In oktober kwam 'Jong een eigen zaak' uit en in november 'Van WAO naar eigen bedrijf'. Beide titels zijn door Romme zelf geschreven. In het laatste boek gaat zij in op de specifieke problemen waarmee mensen die vanuit de WAO een eigen bedrijf willen starten te maken krijgen. Romme heeft al behoorlijk wat reacties gekregen. ,,De reïntegratie vanuit de WAO naar een eigen bedrijf blijkt moeilijk. Er bestaat wel een regeling op grond waarvan deze mensen een starterskrediet kunnen krijgen, maar ze worden daar niet op gewezen. Ook instanties zoals het GAK blijken er niet goed van op de hoogte te zijn. De reïntegratie naar loondienst krijgt nog altijd voorrang. Er zijn bijna 940.000 WAO-ers. Daarvan is misschien wel tien procent geschikt voor het zelfstandig ondernemerschap." Ze tekent daarbij wel aan dat starten in een branche waar je al ervaring in hebt de kans van slagen aanzienlijk vergroot. Binnenkort verschijnt een vierde boek waarin het aannemen van het eerste personeelslid aan de orde komt. Dit is geschreven door YIB redacteur Anuschka van Dijke.

Boeiend verhaal
Karen Romme's persoonlijke roem in ondernemerskringen heeft intussen ook een zekere vlucht genomen. Nadat zij een keer was gevraagd het verhaal achter haar ondernemerschap eens te vertellen, hoorde ze dat de toehoorders zeer enthousiast waren. 'Dit is het verhaal waar jonge ondernemers op zitten te wachten', en 'de mensen hingen aan je lippen' luidden twee van de reacties. ,,Ik vertel een eerlijk verhaal", zegt ze zelf. ,,Zo leg ik uit hoe ik al snel risicokapitaal heb binnengehaald via een particuliere participatiemaatschappij. Dat is iets waarin veel jonge ondernemers zijn geïnteresseerd. Maar ik vertel ook over mijn blunders en wat mijn vijf beste beslissingen waren. Ik wil jonge ondernemers niet alleen informeren, maar ook inspireren. Hoe ik elke dag weer benieuwd ben wat ik zal meemaken, over de kick van het ondernemerschap, over de voldoening wanneer we weer iemand hebben kunnen strikken voor het coververhaal." Romme doet nu met een zekere regelmaat haar verhaal tijdens bijeenkomsten voor beginnende ondernemers. Daarnaast is zij inmiddels een van de vaste sprekers op een jaarlijks evenement voor starters dat in de Amsterdamse RAI wordt gehouden.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers