In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Weststad III: Een voorbeeld van een multimodaal bedrijventerrein
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar

Januari 2001: Een koude oostenwind blaast over de verlaten vlakte in het uiterste noorden van Oosterhout. Links raast het verkeer over de Maasroute. Midden in het landschap staat eenzaam een pas opgetrokken gebouw. Enige honderden meters verderop een enorme "grijze doos". Weststad III, de laatste grote uitbreiding van Oosterhout, maakt een wat desolate indruk. Dat zal echter niet lang meer duren.

We kijken uit over een terrein van 132 hectare, waarvan 80% inmiddels is uitgegeven. Wim van Kempen, senioradviseur Economische Zaken van de gemeente Oosterhout en nauw betrokken bij de ontwikkeling van Weststad III, kan er enthousiast over vertellen: "Weststad III is een schoolvoorbeeld van multimodaliteit. Zowel over de weg, als over het water en per spoor te bereiken. Met zelfs de mogelijkheid van ondergronds transport: want onder Weststad III loopt de Rotterdam Rijn pijpleidingenstraat."

De grijze doos in de verte is Ikea. Het distributiecentrum voor de Benelux heeft op Weststad III strategisch positie gekozen. Goederen kunnen zowel over de weg, als via het spoor en het water aan- en afgevoerd worden. Er is op Weststad III een dubbele spoorlijn aangelegd, die rechtstreeks is verbonden met het grootste goederenrangeerstation in Nederland, de Kijfhoek bij Rotterdam. Drie bedrijven hebben of krijgen hun eigen huisaansluiting. Bovendien is er op de kop van de insteekhaven een zogenaamd railservicestation aangelegd, zodat ook andere bedrijven van het spoor gebruik kunnen maken. Op 5 maart zal de minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Netelenbos, de nieuwe aansluiting bij Ikea officieel in gebruik stellen.

Spoor- en watergebonden
Wim van Kempen: "Weststad III is ruwweg ingedeeld als 60 hectare spoorgebonden bedrijfsterrein en 50 hectare watergebonden. Dat vereist natuurlijk een perfecte infrastructuur. De spoorlijn is al in gebruik en er wordt nu hard gewerkt aan een nieuwe loswal. Daar komen dubbele afmeerplaatsen voor binnenvaartschepen."

Containerterminal
De voortvarendheid waarmee Weststad III wordt aangelegd blijkt ook uit het feit dat in korte tijd een containerterminal uit de grond is gestampt. Mede daardoor is Oosterhout nu de grootste "havenstad" in de wijde regio. "Nu al verwerkt de Oosterhoutse haven 2 miljoen ton per jaar. Dat is meer dan Breda en Tilburg samen", meldt Wim van Kempen trots. De aanleg van de containeroverslag is van groot belang voor de bedrijven die al gevestigd zijn of zich binnenkort gaan vestigen op Weststad III. "Voor Ikea heef de terminal de doorslag gegeven om op termijn de vestiging uit te breiden", zegt Wim van Kempen. "Met 150.000 vierkante meter, nu al qua omvang het grootste bedrijf in de regio, maar daar kunnen nog enkele tienduizenden vierkante meters bijkomen."

Grondprijs
Toch is er in politiek Oosterhout nogal gemopperd over de prijs die Ikea moest betalen voor de grond in Weststad III. "Veel te laag" meende men. De grond zou onder het toen geldende tarief verkocht zijn. "Een eenzijdig verhaal", vindt wethouder Ron Broere, belast met Grondzaken in de gemeente Oosterhout. "Men vergeet er bij te vermelden dat de grond "ruw" is opgeleverd. Met andere woorden, Ikea heeft de grond zelf bouwrijp moeten maken. Bovendien, de vestiging van Ikea heeft een heel positief effect gehad. Het bedrijf heeft als een soort aanjager gefungeerd, waardoor andere bedrijven besloten zich op Weststad III te vestigen."

Overigens heeft Oosterhout met ingang van 1 januari 2001 de grondprijzen met 25% verhoogd. "Dat heeft te maken met de ontwikkelingen in de markt. En we hebben, zoals hier op Weststad, mooie zichtlocaties te bieden, die bovendien perfecte aansluitingen hebben op de weg, het water en het spoor."

Maakindustrie
De zichtlocaties komen langs de A59, de Maasroute, te liggen en langs de Weststadweg. Wim van Kempen: "Bedrijven die aan de "poort" van de stad gevestigd zijn, moeten iets uit stralen. We stellen dan ook bepaalde eisen aan die bedrijven. Hun pand moet in zekere zin een visitekaartje zijn." De overige locaties zijn vooral bedoeld voor, zoals de plannenmakers van Weststad het noemen, "de maakindustrie". "Voor bedrijven uit de regio die op hun huidige plek niet verder kunnen groeien is Weststad III het ideale alternatief gebleken. Hier is de ruimte om uit te breiden. Een mooie waarborg voor de werkgelegenheid in de regio".

Martens
Eén van Oosterhouts grootste bedrijven, Martens Beton, staat voor een complexe operatie. Het bedrijf zal in fases alle activiteiten verplaatsen naar Weststad III. "De huidige locatie aan de Statendamweg voldoet niet meer aan de eisen des tijds. De stad is dichterbij gekomen, woonwijken grenzen nu aan de betonindustrie. Op Weststad III krijgt Martens alle ruimte, met minimaal dezelfde faciliteiten."


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers