In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




"Kwaliteit op maat", de leidraad voor de toekomst
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

"Een dorp met stadse allures", noemt een oude Oosterhouter zijn geboorteplaats nog steeds. Maar op het gemeentehuis wil men daar niets van weten. "Oosterhout is een stad, de tweede stad van de Baronie." Wie de ontwikkeling van Oosterhout sinds de jaren vijftig gevolgd heeft, kan er niet om heen. Het "dorp" is uitgegroeid tot een uiterst veelzijdige gemeente met 52.000 inwoners, waarin niet alleen het verenigingsleven uitbundig bloeit, maar ook de bedrijvigheid het niveau van "dorp" ver ontstegen is. En in de toekomst lonkt meer.

Oosterhout ligt strategisch in de "oksel" van de A59 en de A 27. Over de weg dus uitstekend bereikbaar. Files daar gelaten ligt Oosterhout op drie kwartier rijden van Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Antwerpen. Met Breda en Tilburg op krap twintig minuten koestert Oosterhout haar strategische positie. Op "de grens van zand en klei", zoals het Oosterhoutse volkslied laat weten.
Die positie is menig ondernemer niet ontgaan. Want Oosterhout telt relatief gezien veel bedrijven die hier hun logistieke activiteiten hebben ondergebracht. Whirlpool met witgoed, Gefco en Walon met auto's. En daar is in 2000 ook Ikea bijgekomen: het nieuwe distributiecentrum voor de Benelux is in Oosterhout gevestigd.

"Betonstad"
Niettemin, aan Oosterhout kleeft nog steeds het imago van de betonstad. "Dat is begrijpelijk", meent wethouder van Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Yves de Boer. "Het was één van de eerste industrieën die Oosterhout op de kaart zette. Dankzij de goede bereikbaarheid, ook over het water, kon de industrie groeien." Maar in werkelijkheid is de diversiteit aan ondernemingen groot. Trots meldt Yves de Boer: "Er zijn in Oosterhout meer dan 2700 bedrijven gevestigd. Van klein tot groot. Van industrie tot dienstverlening. En al die bedrijven bieden werk aan meer dan 24.000 mensen."

Dienstverlening
De afgelopen jaren groeide de werkgelegenheid met name in de dienstverlening. Direct langs de A 27 verrees het kantorenpark Hoevenstein. Maar ook op andere plaatsen werd of wordt gebouwd om aan de vraag naar bedrijfslocaties te voldoen. De laatste grote uitbreiding vindt plaats aan de noordkant van Oosterhout: Weststad III. Ikea heeft daar al een plek gevonden, Martens Beton, nu nog gevestigd aan de Statendamweg, zal tussen nu en 2015 alle activiteiten naar Weststad III verplaatsen. "De ruimte die vrij komt als Martens verhuisd is, kan benut worden voor kleinschalige industrie en kantoren", zegt wethouder de Boer. "Maar aangezien de grond eigendom is van Martens, zal daar nog wel overleg over gevoerd worden." Veel meer ruimte voor grootschalige bedrijfsterreinen zal er na de voltooiing van Weststad III niet meer zijn.

Revitalisering
Yves de Boer: "Voor ons de uitdaging om de bestaande ruimte beter te benutten. Sommige bedrijfsterreinen binnen onze gemeente zijn aan een stevige revitalisering toe. De infrastructuur zal verbeterd moeten worden, we willen de efficiency verhogen. Ook de samenwerking tussen de ondernemers willen we meer stimuleren. Voor het ene bedrijf is water afval, het andere bedrijf kan het weer gebruiken."

Hoog op de prioriteitenlijst staat het bedrijventerrein Vijf Eiken. "Dit terrein is al decennia oud en hard aan een opknapbeurt toe. We willen Vijf Eiken anders in gaan delen om de gevestigde bedrijven meer kwaliteit te leveren. Dit jaar nog maken we een plan van aan pak en gaan we zo snel mogelijk aan de slag".

Broedplaatsen
Natuurlijk verwelkomt Oosterhout graag volwassen bedrijven, maar ook is er aandacht voor kleine, ambachtelijke bedrijven. "Elke onderneming is klein begonnen", zegt Yves de Boer. "Wij vinden het dan ook van belang om kleinschalige bedrijven een kans te geven. Zo willen we graag in en rond de binnenstad de vestiging van atelierachtige, ambachtelijke bedrijven stimuleren. De broedplaatsen voor nieuwe economische activiteit."

Stadsvisie
Oosterhout heeft de lijnen voor de toekomst uitgezet. De Stadsvisie-Plus is een ontwikkelingsvisie voor de gemeente Oosterhout tot 2015. Hiermee wil de gemeente laten zien hoe zij haar bijdrage wil leveren aan de sociale en ruimtelijke ontwikkeling van Oosterhout, de kerkdorpen en de rest van het grondgebied. "Kwaliteit op maat" is de leidraad en de toetssteen bij het realiseren van de plannen en projecten die de komende jaren in de stad aan de orde komen. De Stadsvisie is overigens geen ambtelijk stuk. Er is een brede discussie aan vooraf gegaan, waarbij elke betrokkene zijn zegje kon doen. De uitkomst, verwoord in de Stadsvisie, laat zien wat de wil is om te bereiken, maar er zijn natuurlijk talloze haken en ogen. Want ook Oosterhout is afhankelijk van Den Haag. In de Oosterhoutse Stadsvisie is de wens van een parallelweg langs de A 27 opgenomen, zodat de stad beter bereikbaar zal zijn. Hooipolder, zowat het enige rijkswegenknooppunt in Nederland met verkeerslichten, heeft geen hoge prioriteit in Den Haag. Terwijl juist een reconstructie van dat knooppunt en een nieuwe ontsluiting van Weststad, Oosterhout zeer welgevallig zou zijn. Oosterhout is, wat bereikbaarheid betreft afhankelijk van weg en water en blijft voorlopig de grootste gemeente van Nederland zonder NS station. De Intercity's razen weliswaar in Dorst over Oosterhouts grondgebied, uitstappen is er echter niet bij.

Hoogwaardig Openbaar Vervoer
Er bestaat dan ook een sterke behoefte aan een hoogwaardige vervoersverbinding met Breda. Een comfortabele, rechtstreekse busverbinding tussen Breda en Oosterhout ligt voor de hand. Het is voor de economie van belang dat Oosterhout aansluiting heeft op het (inter)nationale spoorwegennet. "Maar", meent Yves de Boer, "alternatieve vervoersvormen zijn evenzeer welkom. Er wordt gedacht over vervoer via het water. En zelfs een kabelbaanverbinding met Breda willen we niet uitsluiten." Er valt nog veel meer te wensen voor Oosterhout. "De stad is natuurlijk nooit af. Dit wordt de eeuw van de informatietechnologie.Dat gaat niet aan Oosterhout voorbij. De wens is uiteraard dat wij mee zullen profiteren van de economische impulsen, van het steeds groter wordende belang van ICT"

Judo-planologie
Een nieuwe uitdaging: het goede ondernemersklimaat in Oosterhout zal ook onder de aandacht van de sterk groeiende ICT-branche worden gebracht. Wethouder Yves de Boer is klaar voor de strijd, op eigentijdse wijze. "Vroeger waren lokale overheden nog al eens star en weinig dynamisch als het om vestigingsbeleid ging. Maar wij hebben de "judo-planologie ontwikkeld: de inkomende dynamiek niet weerstaan, maar de energie elegant oppakken en daar neerleggen waar we die willen hebben."

Onderwijs
"Oosterhout bruist van bedrijvigheid. "Een fantastische woon- en werkstad is het", vindt Yves de Boer, die het liefst op korte termijn nog een wens in vervulling zag gaan: "Het beroepsonderwijs en het voorbereidend onderwijs is in Oosterhout van prima kwaliteit. Toch zag ik graag ook hoger beroepsonderwijs in onze gemeente "een dependance van het Baroniecollege of van de Hogeschool Brabant zou zeer welkom zijn."

Heel wat voor een "dorp met stadse allures". Maar op het Oosterhoutse gemeentehuis heeft men gelijk: in 1809, tijdens de Franse overheersing verleende de toenmalige koning Lodewijk Napoleon Oosterhout de status van stad. Waarvan acte.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers