In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




EKA uit Roosendaal
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

Ondernemers zijn drukbezette mensen. Een bedrijfsverhuizing naar een nieuw pand maakt de druk vaak alleen maar groter. Aannemers en bouwmanagementbureaus zijn veelal gespecialiseerd in de buitenkant van het pand. Maar wat te doen met de afbouw van de binnenkant? Gesprekken met vertegenwoordigers van bijvoorbeeld wanden en plafonds moeten gevoerd worden om tot de juiste keuze te komen. Maar zal die keuze wel zo goed blijken? Elke vertegenwoordiger spreekt immers vanuit het eigen product. Het Roosendaalse adviesbureau EKA is gespecialiseerd in wanden, plafonds en inrichting en voorziet bedrijven van een ergernis-, tijd- en kostenbesparend advies.


"Ik heb ruim 16 jaar voor afbouwproducenten in de buitendienst gezeten", vertelt Eric Kluin in zijn kantoorruimte. "Ik ontdekte dat veel klanten niet wisten waarom ze voor een bepaald product moesten kiezen. Vaak werd gezegd: "Ik kies voor de laagste prijs in combinatie met kwaliteit". Als je dan doorvroeg naar wat de klant onder kwaliteit verstond, dan werd het moeilijker", vervolgt hij. Ondersteuning in het beslissingstraject was wat Kluin miste. "Ik dacht er toen al over om voor mezelf te beginnen. Ondernemerschap is volgens mij iets waar je mee geboren wordt. Met mijn 16 jaar ervaring wilde ik een adviesrol in het beslissingstraject van zakelijke klanten spelen." Kluin zag het gat en dook de markt in. EKA (Eric Kluin Adviesbureau) werd opgericht. "Alle kennis uit mijn buitendiensttijd en de technische documentatie van diverse fabrikanten heb ik bij elkaar gebracht. Die twee zaken vormen de basis voor mijn advisering." Momenteel verzorgt EKA voor haar opdrachtgevers de gehele binnenafbouw. Indien gewenst kan vooraf een budgetbepaling gemaakt worden. De producten en leveranciers worden vervolgens geselecteerd. Uiteindelijk neemt EKA de uitvoeringscontrole voor zijn rekening. De klant heeft geen omkijken meer naar de inrichting van het kantoor en kan zich bezighouden met de core-business. De voordelen van EKA voor de klanten vindt Kluin zijn onafhankelijkheid, bekendheid met de markt, de prijzen, de producten en hun mogelijkheden. Daarnaast is het hebben van één gesprekspartner en de tijdwinst die dat oplevert voor klanten interessant.

Beslissingscriteria
Eric Kluin begon kort na de start van zijn bedrijf met het ontwikkelen van het speciale computerprogramma EKA Compare. In de gekoppelde database staan alle technische gegevens van een groot aantal leveranciers voor de binnenafbouw. Het programma is uniek in de afbouwwereld. Na een digitale presentatie van wat EKA precies voor een klant kan betekenen, volgt de inventarisatie. "Dit computersysteem werkt eenvoudig", vindt Kluin. "We inventariseren eerst de benodigde producten. We beoordelen de toepasbaarheid van deze producten en wat er misschien in de toekomst moet worden veranderd. Met een paar muiskliks is het mogelijk een productpresentatie, inclusief illustraties, te geven", vervolgt de afbouwspecialist. Nadat de eerste globale productkeuze is gemaakt, worden andere beslissingscriteria in het programma ingevoerd. "Samen met de klant bepalen we waar het product mede aan moet voldoen. Een voorbeeld daarvan is dat als je verplaatsbare scheidingswanden toepast de geluidsisolatie erg belangrijk kan zijn. Een directeur moet natuurlijk zijn medewerkers wel eens met stemverheffing toe kunnen spreken, zonder dat een ander alles precies kan volgen. Een ander belangrijk criterium is, met de cafébrand in Volendam in het achterhoofd, de brandwerendheid. Dan gaan we kijken welke gebieden in een kantoor aan een hoge brandwerendheid moeten voldoen." Het computersysteem van EKA weegt de voorkeuren van de klant mee in relatie tot prijs en kwaliteit.


Onderhandelingsmarges
Na alle wensen en eisen te hebben opgenomen, wordt door EKA met behulp van het computerprogramma een rapport gemaakt. De top vijf van de beste producten rolt eruit. "De klant krijgt een kant-en-klaar rapport, voorzien van een prijs/kwaliteitsverhouding en eventuele alternatieve uitvoeringsmogelijkheden. In het rapport zijn ook de leverings- en uitvoeringsvoorwaarden van de leveranciers en afbeeldingen van de geselecteerde materialen verwerkt", vertelt Kluin. EKA vraagt vervolgens bij de vijf geselecteerde producenten offertes aan. Als geen ander weet Kluin waar de onderhandelingsmarges zitten. Deze financiële voordelen komen geheel ten gunste aan het budget van de opdrachtgevers. "In de afbouw zijn momenteel geen standaardprijzen meer. De markt wordt zo overspoeld met werk en er is zo'n gigantisch tekort aan met name personeel, dat de prijzen snel omhoog gaan. Ik ken de prijzen in de markt en houd deze voor mijn opdrachtgevers in de gaten. Bij projecten groter dan 1000 m2 vloeroppervlak verdien ik het merendeel van mijn kosten in onderhandelingen met de leveranciers voor de opdrachtgever terug", zegt Kluin.


Internet
Eric Kluin heeft grote plannen voor de toekomst. Momenteel wordt gekeken naar mogelijkheden om nog meer gebruik te maken van de 'nieuwe economie'. Er worden onderhandelingen gevoerd om een marktplaats voor de binnenafbouw op het internet te plaatsen. De basis hiervoor zal mogelijk het computerprogramma EKA Compare worden. "Deze marktplaats moet straks voor iedereen toegankelijk zijn. Voor specifieke kennis en persoonlijke ondersteuning kan men dan uiteraard nog steeds bij EKA terecht", beëindigt Kluin het gesprek over zijn jonge bedrijf.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers