In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Columns
Barend Hohmann
Christ-Jan Danen
Cees Budding
Hoe voorkomt u nu dat er 'verworven rechten' ontstaan?
Christ-Jan Danen
HRM manager Job Support



U heeft dit jaar bijzonder goed gedraaid. U keert daarom aan uw personeel een bonus uit. U wilt echter niet dat uw werknemers volgend jaar automatisch weer aanspraak kunnen maken op die bonus. Hoe pakt u dat aan? Wanneer het goed gaat met uw bedrijf, of bij bijzondere gelegenheden, wilt u uw werknemers daarin wellicht laten meedelen. Een van de vormen waarin u dat kunt doen is een bonus op het loon. U keert aan uw werknemers een bepaald bedrag uit, dat al dan niet gekoppeld is aan de door hen gemaakte omzet, het verdiende salaris, etc. U wilt echter geen verplichting om de bonus elk jaar uit te keren. Maar kan dat wel?
Als u op onregelmatige tijden een bonus uitkeert, dan behoudt u de volledige vrijheid. Is dat een vrijwel steeds terugkerende aangelegenheid, dan wordt het een ander verhaal. Blijft een bonus in dat geval een keer achterwege, dan zullen uw werknemers gaan mopperen en zich beroepen op 'verworven rechten' met betrekking tot de bonus. In het slechtste geval zullen zij bij de rechter alsnog uitbetaling van hun bonus eisen. Hoe voorkomt u nu dat er 'verworven rechten' ontstaan? Dat doet u door geen regelmaat te brengen in het uitkeren van de bonus, zowel qua periode als qua hoogte.

Het wordt anders als u de bonus op regelmatige basis toekent, waarbij deze wordt gerelateerd aan objectieve en meetbare criteria. Bijvoorbeeld een bonus die gelijk is aan een percentage van de omzet of een maandloon. Dan zal veel eerder sprake zijn van een verworven recht, waardoor u verplicht bent de bonus door te betalen. Indien u overgaat tot het uitkeren van een premie of bonus, maak hierbij dan steeds een voorbehoud. Hierin maakt u duidelijk dat de toegekende premie of bonus zuiver een vrijgevigheid van uw kant is, die geen enkele verplichting voor de toekomst inhoudt.

Wat u echter in geen geval kunt vermijden, is dat een bonus in fiscale zin als 'loon' wordt opgevat. Betaalt u deze eenmalig of maar één keer per jaar uit, dan moet u daarop de tabel van bijzondere beloningen toepassen. In andere gevallen is de 'gewone' maandtabel voor de loonheffing (loonbelasting en premies volksverzekering) van toepassing.

Info @: c.danen@jobsupport.nl
Christ-Jan Danen


...onderneemt
'The real beauty is inside'

...start
Taalvakwerk op maat voor een beter bedrijfsresultaat

...bedenkt
Een nieuw concept van DeVitaminebron

...maakt 't
Nottrot maak 't in West-Brabant

...helpt
Handelscentrum boomteelt moet etalage worden

...introduceert
Massale belangstelling voor veilige introductie euro

...adviseert
'Testbaners' als beleidsadviseur bij de KvK

...ontwikkelt
Ontwikkeling van Havenschap Moerdijk

...groeit
Grote plannen in de gemeente Moerdijk

...ontwikkelt
Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen

...informeert
De weg naar duurzaam ondernemen op Moerdijk

...wint
BOS-Award verschaft eeuwige roem

...spreekt
In 't kort

...initeert
"Ze teren er nog maandenlang op"