In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Kansen op het snijvak P&O en ICT
ICT verhoogt transparantie van het arbeidsproces
De ontwikkelingen op het gebied van Personeel en Organisatie en ICT gaan razendsnel. Vooral op het snijvlak, het punt waar de twee vakgebieden elkaar raken, ontstaan continu nieuwe toepassingen en trends, zoals bijvoorbeeld e-learning, het digitaal 'matchen' van personen met functies en het individueel kiezen van secundaire arbeidsvoorwaarden via intranet. Ondernemers die op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen kunnen eenvoudig de specifieke kansen voor hun bedrijf ontdekken. Kansen om te vernieuwen en daarmee het bedrijf te verbeteren.

ICT-toepassingen in het P&O-instrumentarium lijken doorgaans te leiden tot 'harde' middelen, zoals targets, afrekenen op output en een meer hiërarchische stijl van leidinggeven. Deze middelen worden nu echter aangevuld met 'zachtere', mensgerichte middelen zoals motivatie en coaching. De vraag hiernaar neemt toe doordat menselijke drijfveren als het vinden van geluk en zich ontplooien, zwaarder wegen dan voorheen.

ICT biedt hier kansen. Met het doorvoeren van ICT-middelen neemt de transparantie van het arbeidsproces toe. Dit biedt de mogelijkheid individuele wensen te honoreren én deze exact af te stemmen op een door de organisatie te vervullen competentie. Scherper inzicht in eigen mogelijkheden Hoe kan de werkgever aansturen op harde output, terwijl de zachte menselijke aspecten, zoals zelfontplooiing, steeds centraler lijken te staan? Juist de combinatie van deze - schijnbaar tegengestelde - ontwikkelingen biedt de oplossing. Via ICT-middelen zullen mensen een scherper inzicht krijgen in hun eigen mogelijkheden. Met dat inzicht kunnen zij zelf beter beoordelen welke verplichtingen zij met hun leidinggevende willen en kunnen aangaan. Zo ondersteunen de door ICT gefaciliteerde P&O-middelen werknemers bij het volbrengen van hun 'persoonlijke missie' en werkgevers bij het leidinggeven. Een leerproces, waarbij de voornaamste voorwaarde is dat de werknemer en leidinggevende taken zo meetbaar mogelijk maken. Indien een taak helder omschreven en goed meetbaar is, biedt afrekenbaarheid kansen, onder meer als indicator van iemands competenties. Ontwikkelingen op het snijvlak van P&O en ICT maken op die manier vele vernieuwings- en verbeteringskansen mogelijk voor het MKB.

Wilt u meer weten over de kansen op het snijvlak P&O en ICT, bestel dan het boekje 'ToekomstWijzer - Ontwikkelingen op het snijvlak P&O/ICT' bij Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers op telefoonnummer (076) 564 67 00.


...adviseert
Kantoor houden in een decor dat onmiskenbaar een kerk is

...start
'Ik ben altijd haantje de voorste geweest'

...overlegt
Beter overleg tussen gemeente en marktkooplieden

...verbetert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...investeert
"MKB bedrijven kunnen en moeten meer doen met ICT"

...verhoogt
ICT verhoogt transparantie van het arbeidsproces

...jureert
Laatste mogelijkheid inschrijving BIT-trofee

...netwerkt
Startende bedrijven komen met elkaar in contact

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...organiseert
Tweede Ondernemers Trofee Oosterhout

...wijzigt
De grensarbeiders- regeling onder het nieuwe belasting- verdrag met België

...informeert
"Ondernemers en gemeente hebben elkaar nodig"

...verhuist
Bedrijfsverhuizingen naar voormalige Pontonniersterrein

...moderniseert
Dombosch mag rekenen op duurzame opknapbeurt

...groeit
Toeristisch-recreatieve bedrijfstak verdient maximale aandacht

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...spreekt
In 't Kort

...behartigt
Gezamenlijke inkoopvoordelen als de succesfactor

...onderneemt
Succesvolle eerste gezamenlijke nieuwjaarsreceptie MKB-Bergen op Zoom, IKB en BOB+MGH

...runt
Nieuwe directeur ziet groeikansen door verbetering organisatie

...reïntegreert
Verbod op vergaderen

...vernieuwt
Vier miljoen euro subsidie voor duurzame revitalisering bedrijventerrein Vijf Eiken

...groeit
NVM: 'prijs VVO kantoorruimte stabiel'