In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl









Opmars van kantine en cateraar gestuit

Nederland lijkt weer vaker thuis boterhammen te smeren voor op het werk of op school. De ontstuitbare omzetgroei van kantines en cateraars is vorig jaar gierend tot stilstand gekomen na jaren waarin de bomen tot in de hemel groeiden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het derde kwartaal van 2002 was de omzetgroei van de kantine- en cateringsbranche voor het eerst sinds jaren lager dan die van de traditionele horeca, aldus het CBS. Tussen 1995 en 2001 was de branche de snelst groeiende sector binnen de horeca, met een omzetstijging van zo'n 80 procent. Het dubbele ten opzichte van de reguliere horeca. Het aantal bedrijven nam ook flink toe. Waren er in 1995 vijftienhonderd cateraars, kantine-exploitanten en kantines, vijf jaar later is dat aantal gegroeid tot 2600.

Bron: CBS







Chinese ondernemers komen met dode zee

Chinese burgers kunnen vanaf 2005 drijven in hun eigen Dode Zee. Ondernemende Projectontwikkelaars leggen momenteel voor ruim 100 miljoen euro een groot zoutmeer aan in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Langs het water, met vermeende helende krachten, moet een kuuroord komen dat aan zeker 10.000 bezoekers ruimte zal bieden. Onderdeel van de plannen is ook een groot overdekt golfslagbad, aldus The Straits Times (Singapore). De dode zee is een belangrijke toeristische attractie in het Midden-Oosten. Zowel aan de Egypische als aan de Israëlische kant van het zouthoudende water bevinden zich verschillende populaire badplaatsen.

Bron: ANP







LPG is bijna altijd voordeliger dan diesel

Autogas is voor bijna alle zakelijke rijders de voordeligste oplossing. Het omslagpunt met benzine ligt al op 26.000 kilometer, terwijl LPG bijna altijd goedkoper is dan rijden op diesel. Dat blijkt uit metingen van de ROI Groep uit Hilversum die de gegevens van bijna 2500 leaseprijzen met elkaar vergeleek. Alleen voor grotere auto's als de BMW 5-serie en Mercedes-Benz E-klasse geldt dat diesel voordeliger is, vanwege de hoge restwaarde van de auto's. Volgens ROI ligt het omslagpunt waarop LPG voordeliger is dan benzine al bij 26.000 kilometer per jaar. Voor diesel zou het kilometeraantal waarbij de brandstof voordeliger wordt op 43.000 kilometer liggen, terwijl dit traditioneel op dertigduizend kilometer wordt geschat. De gestegen BPM, de hogere dieselprijs en het feit dat LPG door de invoering van G3-installaties een forse stap vooruit hebben gemaakt, zijn de voornaamste redenen voor de aangepaste getallen.

Bron: Zibb.nl







Aantal arbeidsongeschikten daalt fors

Het aantal mensen dat een beroep doet op de WAO, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, loopt fors terug. Dat stelt de directeur van ArboNed, T. Stam. Hij spreekt van een trendbreuk. 'We hebben de cijfers van 2002 vergeleken ten opzichte van het jaar daarvoor. Daaruit blijkt dat de instroom is gedaald met 15 procent.' Vooral in de horeca en de zorg is de teruggang volgens Stam opmerkelijk. Zo daalde in de horeca het aantal aanvragen met meer dan een kwart en in de zorg met bijna 20 procent.

Financiële prikkels
Stams 'trendbreuk' wordt bevestigd door de BOA, de brancheorganisatie van de arbodiensten. Die stelt dat uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat het verzuim in Nederlandse bedrijven en instellingen fors is gedaald. Volgens Stam heeft de terugloop in de WAO vooral te maken met het actiever optreden van zijn en andere Arbo-diensten en de financiële prikkels die werkgevers ertoe hebben gebracht om het verzuim serieus aan te pakken.

Verplicht
Elke werkgever is verplicht aangesloten bij een Arbo-dienst die moet helpen bij arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. Daarbij gaat het vooral om het voorkomen van zieken en een goede en snelle hervatting van het werk door mensen die zich als zodanig bij hun werkgever hebben gemeld. Werknemers komen voor een WAO-uitkering in aanmerking als ze een jaar arbeidsongeschikt zijn.

Bron: Zibb.nl







Gezocht: uitblinkers

Ding mee naar de bizz-award, voor beste ondernemer van het jaar! Kunt u een koelkast aan een eskimo verkopen? Haalt u het allerbeste uit uw mensen? Bent u innovatief, behept met marketing en financieel een kei? Laat u dan testen. Het kan u de titel beste ondernemer van 2003 opleveren. Naast de Beste Baas Award reikt bizz volgend jaar maart nog een prijs uit: de bizz award voor de beste ondernemer van 2003. Een trofee voor de meest bijterige, commerciële, talentvolle, enthousiaste en inspirerende entrepeneur, kortom voor de beste allround ondernemer van 2003. De uitreiking van de bizz award voor de beste ondernemer van 2003 vindt plaats op 27 maart 2003 tijdens een spectaculaire gala-avond, die als afsluiting dient van de Week van de Ondernemer. De award wordt toegekend door een deskundige jury, bestaande uit topondernemers en deskundigen op het vlak van bedrijfsvoering, financiën en business development. Tijdens een wervelende gala-avond legt bizz en de jury de Top 3 een aantal cases voor die on-stage tot een goed einde moeten worden gebracht. Publiek en jury kiezen vervolgens de winnaar. Voor meer informatie kunt u terecht op bizz.nl.

Bron: Bizz.nl







Starters nauwelijks verzekerd tegen ziekte

Bijna zestig procent van de ondernemers die recent een bedrijf startten, is zestig procent niet verzekerd tegen inkomensverlies door ziekte. Meer dan de helft heeft zich bovendien onvoldoende verzekerd voor langdurige arbeidsongeschiktheid.

Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (EIM). Het onderzoek is uitgevoerd onder 750 ondernemers die twee tot vier jaar geleden een bedrijf is begonnen. Werknemers zijn verplicht zich te verzekeren tegen het risico om door ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid niet te kunnen werken en brodeloos te worden. Ondernemers bepalen zelf of zij zich tegen deze risico's verzekeren. Voor onverzekerde ondernemers biedt alleen de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen uitkomst wanneer hij of zij langdurige arbeidsongeschikt wordt. Als de ondernemer zich echter niet aanvullend verzekert, valt hij na 52 weken in inkomen terug en moet het stellen met een uitkering op bijstandsniveau.

Bron: RTLZ







Samenwerking Florijn College en Microsoft Nederland

Het Florijn College is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Microsoft Nederland en heeft de status van Microsoft IT Academy verkregen. Dit betekent dat studenten van de ICT-opleidingen zich de nieuwste Microsoft technologieën eigen kunnen maken en daarvoor ook de certificaten kunnen behalen. De opleidingen zijn gebaseerd op de meest recente Microsoft ontwikkeltools en servertechnologie. De door het bedrijfsleven hoog gewaardeerde certificaten zijn een belangrijke aanvulling op het lesprogramma van de ICT-opleidingen die het Florijn College aanbiedt.

Er blijkt nog steeds een tekort te bestaan aan mensen die niet alleen de kennis hebben van de laatste mogelijkheden van de Informatie en Communicatie Technologie, maar ze ook kunnen toepassen. Het Florijn College komt hierin tegemoet door de verticale leerroute die het aanbiedt. Daarbij kunnen leerlingen al op het VMBO kiezen voor ICT. Vervolgens zijn er uitstekende doorstroommogelijkheden naar het MBO en later naar het HBO. Ook Microsoft Nederland speelt in op het tekort aan vakbekwame ICT-mensen. Daarvoor heeft ze een IT Academy-programma ontwikkeld. Hiermee ondersteunt zij de lesprogramma's van ICT-opleidingen op MBO-, HBO- en universitair niveau. Om kennis over Microsoft technologie optimaal over te dragen, heeft Microsoft opleidingsmateriaal ontwikkeld dat aan alle moderne kwaliteitseisen voldoet, het zgn. Official Curriculum. Het Florijn College ziet in het programma een goede mogelijkheid om de studenten zo up to date mogelijk opleidingsmateriaal aan te bieden. Dat geldt uiteraard ook voor de docenten, die voortdurend worden getraind via dit programma. "Wij zijn een beroepsopleiding en je moet dan les- en praktijkmateriaal gebruiken, dat zo dicht mogelijk de werksituatie benadert. Aangezien tegenwoordig zo'n 80 % van de bedrijven en particulieren MS-software gebruikt, zijn we blij met deze mogelijkheid die Microsoft ons biedt," aldus Jan Broeken, Hoofd ICT van ROC West-Brabant, waar het Florijn College onderdeel van is.

Certificatieprogramma's
Via het opleidingsprogramma van Microsoft kunnen studenten certificaten halen. Hiermee kan worden aangetoond dat ze beschikken over de kennis en expertise om moderne technologie te implementeren en te ondersteunen. Per programma kan een certificaat worden behaald. Deze certificatieprogramma's tellen inmiddels zwaar mee in de selectieprocedure die bedrijven hanteren bij nieuw aan te stellen ICT-medewerkers.







Kleine bedrijven negeren scholingsfondsen

Bijna een miljard beschikbaar voor subsidies
Bedrijven met minder dan vijftig werknemers maken nog altijd erg weinig gebruik van scholingsfondsen. Dit zijn speciale potjes van werkgevers en werknemers waaruit subsidies voor opleidingen worden verstrekt. Samen hebben ze meer dan een miljard euro in kas om weg te geven.

De fondsen worden steeds vaker gebruikt, zo blijkt uit een studie van het Max Goote instituut van de Universiteit van Amsterdam. Het zijn echter vooral de grote bedrijven en de middelgrote ondernemingen die profiteren van de subsidies. Kleinere bedrijven laten deze buitenkans nog steeds liggen, aldus het instituut. Scholingsfondsen zijn er in bijna alle sectoren. In totaal inmiddels al 99. Hierdoor kunnen zo'n 2,5 miljoen werknemers in Nederland een beroep doen op subsidies uit deze fondsen. Alleen in de financiële sector en bij de overheid zijn deze niet beschikbaar. Jaarlijks wordt voor een bedrag van zeshonderd miljoen euro aan subsidies toegekend.

Bron: Zibb.nl







Lang computeren kan tot trombose leiden

Veel te lang achter je computer zitten kan de gezondheid schaden. Daarbij gaat het niet alleen om het risico op rsi. Een jonge Australiër kreeg ernstige trombose na dagen van achttien uur achter elkaar computeren. Dat meldt de Britse omroep BBC vandaag. Door vrijwel onbeweeglijk te zitten, ontstond er een bloedprop in zijn benen die uiteindelijk in zijn longen terechtkwam. Al eerder bleek hetzelfde verschijnsel te kunnen ontstaan bij vliegtuigpassagiers die lange tijd in een stoel moeten zitten, het zogenoemde 'economy class syndroom'. Wetenschappers van het medisch onderzoeksinstituut van Nieuw-Zeeland waarschuwen nu voor te lang computeren en adviseren veel te bewegen, loopjes te maken en been- en voetoefeningen te doen.

Bron: ANP







MKB'ers erg negatief over eigen websites

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is erg negatief over de website van de eigen onderneming. Slechts een kwart van de bedrijven met een site is tevreden over de effecten van de eigen aanwezigheid op internet. Digitaal. Liefst 66 procent van de ondervraagde bedrijven noemt de resultaten van de website matig, terwijl de overige 9 procent van de ondernemingen de eigen site zo in de prullenbak zou willen gooien. Een groep van 28 procent denkt dat online betaalsystemen dit jaar wel zullen doorbreken. Daarnaast verwacht ongeveer één op de vijf mkb'ers dat handel via mobiele telefoons (m-commerce) de belangrijkste doorbraak van het jaar wordt.

Bron: Zibb.nl







Mobiel werken neemt grote vlucht in 2003

Nederland gaat dit jaar massaal mobiel werken. Door de opkomst van mobiele telefoons met internetmogelijkheid en het verdwijnen van de weerstand tegen thuiswerk bij managers zal dit in 2003 een flinke vlucht gaan nemen.

Dat voorspelt directeur Frank Pot van onderzoeks-instituut TNO Arbeid. Door de opkomst van de nieuwe generatie gsm's wordt werken op afstand een stuk makkelijker. 'Het beeld heerst nu nog dat mensen minder werk verzetten als ze buiten het blik van de baas werken. Leidinggevenden moeten hun managementstijl veranderen door meer afspraken te maken over resultaten. Aanwezigheid zegt niet meer alles.' Daarnaast zullen ziekteverzuim en arbeidsproductiviteit volop de aandacht krijgen. Gedwongen door de wet zullen bedrijven meer aandacht gaan besteden aan het voorkomen van stress en rsi, terwijl de vergrijzing bazen zal dwingen te focussen op arbeidsproductiviteit. 'Betere computerprogramma's, productielijnen logischer inrichten, werknemers de vrijheid geven om kleine problemen zelf op te lossen zonder tussenkomst van allerlei hogere echelons of andere afdelingen.'

Publicatiedatum: 8 januari 2003
Bron: Zibb.nl







Psychiaters: koopwoede is een ziekte

Steeds meer Amerikaanse psychiaters beschouwen koopwoede als een officiële afwijking. Zij overwegen het dwangmatige winkelen als een genetisch bepaalde, psychische ziekte te bestempelen. Volgens de Britse krant Sunday Times gaat een deel van de wetenschappers uit van de vuistregel dat wie dagelijks meer dan een uur in winkels doorbrengt en daar zaken koopt die hij of zij absoluut niet nodig heeft, een probleem heeft. Volgens sommige onderzoekers vertoont de afwijking veel overeenkomst met gokverslaving of pyromanie. Het dwangmatige gedrag zou worden veroorzaakt door een tekort aan de chemische stof serotonine in de hersenen. Dwangmatige shoppers Een aantal probleemgevallen, dwangmatige shoppers die voor gemiddeld 45.000 euro in het rood stonden wegens hun koopgedrag, kreeg gedurende enkele weken een medicament dat het serotonineniveau verhoogde en stemmingen stabiliseerde. Het resultaat was dat meer dan tweederde van hen een winkelcentrum kon bezoeken zonder onmiddellijk de portemonnee te trekken, blijkt uit een onderzoek van de Stanford universiteit bij San Francisco. Voor die tijd klaagden de testpersonen over hoofdpijn als zij niet elke dag wat konden kopen.

Bron: ANP






...adviseert
Kantoor houden in een decor dat onmiskenbaar een kerk is

...start
'Ik ben altijd haantje de voorste geweest'

...overlegt
Beter overleg tussen gemeente en marktkooplieden

...verbetert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...investeert
"MKB bedrijven kunnen en moeten meer doen met ICT"

...verhoogt
ICT verhoogt transparantie van het arbeidsproces

...jureert
Laatste mogelijkheid inschrijving BIT-trofee

...netwerkt
Startende bedrijven komen met elkaar in contact

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...organiseert
Tweede Ondernemers Trofee Oosterhout

...wijzigt
De grensarbeiders- regeling onder het nieuwe belasting- verdrag met België

...informeert
"Ondernemers en gemeente hebben elkaar nodig"

...verhuist
Bedrijfsverhuizingen naar voormalige Pontonniersterrein

...moderniseert
Dombosch mag rekenen op duurzame opknapbeurt

...groeit
Toeristisch-recreatieve bedrijfstak verdient maximale aandacht

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...spreekt
In 't Kort

...behartigt
Gezamenlijke inkoopvoordelen als de succesfactor

...onderneemt
Succesvolle eerste gezamenlijke nieuwjaarsreceptie MKB-Bergen op Zoom, IKB en BOB+MGH

...runt
Nieuwe directeur ziet groeikansen door verbetering organisatie

...reïntegreert
Verbod op vergaderen

...vernieuwt
Vier miljoen euro subsidie voor duurzame revitalisering bedrijventerrein Vijf Eiken

...groeit
NVM: 'prijs VVO kantoorruimte stabiel'