In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Bedrijvenvereniging Rondo:
Gezamenlijke inkoopvoordelen als de succesfactor
Veel ondernemersverenigingen in West-Brabant werken op ongeveer dezelfde manier. Belangenbehartiging van de verenigde ondernemers is de belangrijkste doelstelling. Gezamenlijk inkoopvoordelen behalen is leuk, maar toch vaak een ondergeschoven kindje. Rondo staat voor Raamsdonksveerse Ondernemersvereniging Dombosch, is onlangs opgericht en richt zich vooral op die inkoopvoordelen. Dankzij die formule zijn al bijna honderd ondernemers lid geworden.



"Als ondernemersvereniging krijg je ondernemers niet zo makkelijk meer uit hun stoel. Het zijn drukbezette mensen die ook vrije tijd willen hebben. Een gewoon avondje netwerken is niet voldoende interessant meer. Een motivatie om toch naar een ondernemersvereniging te komen is het financiële voordeel op korte termijn. Daar ligt ook onze kracht. Wij zijn gestart met inkoopvoordelen voor onze leden. Belangenbehartiging is belangrijk, maar niet de rode draad," aldus voorzitter Henk Adriaanse. Rondo richt zich dus met name op kostenbesparingen, maar vergeet daarnaast de belangenbehartiging niet. Bestuurslid Louis de Wit vertelt: "Het is de combinatie. Als je enkel over aanpassing van bestemmingsplannen in de verre toekomst wilt praten, is er te weinig interesse. Combineer je dat op een vergadering met ideeën voor kostenbesparingen op bijvoorbeeld kinderopvang, telefoontikken of beveiliging heb je een volle bak. Voordeel is dan dat als je over gemeenschappelijke zaken praat, je ook meteen een breed gedragen standpunt kunt formuleren." Het lidmaatschap van Rondo bedraagt honderd euro per jaar. "Dat is voor de koffie, de zaalhuur voor onze vergaderingen en af en toe eens wat briefpapier. Daarnaast houden we bewust geen traditionele nieuwjaarsborrel, waardoor de contributie laag kan blijven," zegt Adriaanse.



Snel communiceren
Een belangrijke stap die de jonge vereniging maakte, was de keuze voor e-mail als communicatiemiddel. "In de beginfase moesten we een keuze maken hoe we zouden gaan communiceren. De gebruikelijke communicatie van een ondernemersvereniging is het rondsturen van brieven, enqutes en het organiseren van netwerkfeestjes een nieuwjaarsborrel. Wij hebben expliciet gekozen voor het gebruik van mail," aldus voorzitter Adriaanse. De maanden na die keuze is ook goed gekeken of het systeem werkt. Dat blijkt, want het bestuur en de leden zijn meer dan tevreden. "Je kunt elkaar met minimale middelen maximaal op de hoogte houden. Het is ook heel direct. Vaak worden er in bestuursvergaderingen zaken geroepen, maar vervolgens blijven die zweven. Als je iets in een mail toezegt, staat dat meteen zwart op wit," weet De Wit. Op Dombosch zijn in totaal iets meer dan 250 bedrijven gevestigd. Rondo bestaat nu een goed half jaar en heeft ondertussen bijna honderd leden ingeschreven. De formule slaat dus meer dan aan in Raamsdonksveer.

Cultuuromslag
Een grote zorg voor veel ondernemersverenigingen is de verpaupering van hun bedrijventerreinen. Ook bij Rondo leeft die zorg voor de terreinen Dombosch I en II. "Het is jammer om te zien dat de bal van onderhoud aan bedrijventerreinen vaak door de overheid bij ondernemers wordt neergelegd. Een veelgehoorde kreet is dat 'de kiezer niet op het industrieterrein zit, maar dat die in Raamsdonksveer woont'. Dus dat zou betekenen dat de gemeentegrens vlak voor het industrieterrein loopt. Het is voor onze vereniging zaak om met een duidelijke stem richting de gemeente te praten," weet Henk Adriaanse. Het traject van overleg met de gemeente Geertruidenberg werd onlangs ingegaan. "Als ondernemer willen we samen met de gemeente onderwerpen aanpakken. Dat is voorheen nooit gebeurd. We lopen nu dan ook tegen een vorm van cultuuromslag bij de gemeente aan. We zijn in gesprek en willen goed overleg. De gemeente is namelijk voor ons van belang, maar ook de ondernemers zijn belangrijk voor de gemeente. Uiteraard vanwege de werkgelegenheid, maar neem alleen maar eens het sociale aspect van het bedrijfsleven. Elk bedrijf sponsort wel een sociale activiteit in de gemeente. Als dat niet zou gebeuren, werd er nog maar weinig georganiseerd," vertelt Louis de Wit. De energieke instelling van Rondo belooft in ieder geval garant te staan voor nog voldoende toekomstige discussie in de gemeente Geertruidenberg.


...adviseert
Kantoor houden in een decor dat onmiskenbaar een kerk is

...start
'Ik ben altijd haantje de voorste geweest'

...overlegt
Beter overleg tussen gemeente en marktkooplieden

...verbetert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...investeert
"MKB bedrijven kunnen en moeten meer doen met ICT"

...verhoogt
ICT verhoogt transparantie van het arbeidsproces

...jureert
Laatste mogelijkheid inschrijving BIT-trofee

...netwerkt
Startende bedrijven komen met elkaar in contact

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...organiseert
Tweede Ondernemers Trofee Oosterhout

...wijzigt
De grensarbeiders- regeling onder het nieuwe belasting- verdrag met België

...informeert
"Ondernemers en gemeente hebben elkaar nodig"

...verhuist
Bedrijfsverhuizingen naar voormalige Pontonniersterrein

...moderniseert
Dombosch mag rekenen op duurzame opknapbeurt

...groeit
Toeristisch-recreatieve bedrijfstak verdient maximale aandacht

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...spreekt
In 't Kort

...behartigt
Gezamenlijke inkoopvoordelen als de succesfactor

...onderneemt
Succesvolle eerste gezamenlijke nieuwjaarsreceptie MKB-Bergen op Zoom, IKB en BOB+MGH

...runt
Nieuwe directeur ziet groeikansen door verbetering organisatie

...reïntegreert
Verbod op vergaderen

...vernieuwt
Vier miljoen euro subsidie voor duurzame revitalisering bedrijventerrein Vijf Eiken

...groeit
NVM: 'prijs VVO kantoorruimte stabiel'