In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2000













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Hoe een dagje uit een uitdaging wordt!
Verhoog de teamgeest aan boord van de Challenger

Bedrijfstrainingen zijn er in alle soorten en maten! Een belangrijk aspect hierin is de teambuilding. In het kader van deze teambuilding binnen een bedrijf wordt er steeds vaker besloten het 3-delige pak eens te verruilen voor iets sportievers en de natuur in te trekken. Steppen, mountainbiken en wandklimmen zijn hiervan populaire voorbeelden, maar blijven goedbeschouwd individuele aangelegenheden. Vandaar dat bedrijven nog een andere optie ter beschikking staan, waarin het teamverband wel degelijk prevaleert en elke individuele actie merkbaar is voor de rest: Challenge Team Sailing. Aan boord van een ruim 11 meter lang zeiljacht, de Challenger, en varend over de Oosterschelde wordt een spel gespeeld, waar een heuse competitie aan ten grondslag ligt. Zo blijkt een dagje uit toch al gauw een uitdaging!

Meer dan zeilen van A naar B
Drijvende krachten achter Challenge Team Sailing zijn Henriëtte van Baaren (account manager) en haar partner Peter Huurman (manager/captain). Dit voorjaar werden zij benaderd door de management trainer van Outboard.nl, die in het kader van het trainingsprogramma de deelnemers uitdaagt om op basis van teamwork en situationeel leiderschap tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen en wel aan boord van hun boot. Het idee was geboren, nu de invulling nog. Henriëtte: "We wilden iets origineels bedenken, iets wat andere mensen niet doen; iets meer dan zeilen van A naar B en weer terug! Zodoende kwamen we op het idee om een spel neer te zetten. We hebben de kaart van de Oosterschelde gepakt, met daarop allemaal markeringen, die we punten gegeven hebben. Aan de hand van een vooraf en in teamverband opgesteld routeplan zet een team koers naar het doel om aan het eind van die dag zoveel mogelijk zeilpunten bij elkaar te krijgen. Handicaps met betrekking tot weersinvloeden garanderen een objectieve beoordeling en een eerlijke uitslag. Het team heeft dus letterlijk en figuurlijk het roer in handen. Hiervan wordt dan een klassement opgemaakt, waarna aan het eind van het seizoen, dat loopt van 31 maart tot en met 31 oktober, de Challenge Team Sailing Trophy uitgereikt wordt. Voor het nieuwe seizoen wordt er zelfs een internetsite ontwikkeld, zodat bedrijven zelf kunnen monitoren hoe hoog ze staan; hierdoor ontstaat er als het ware dus ook nog eens een virtuele competitie."

Een stukje bedrijfstraining
Elk bedrijf en iedere organisatie, groot of klein, met of zonder zeilervaring, kan met collega¼s of zakenrelaties aanmonsteren op de Challenger. Een team bestaat uit maximaal tien personen en juist dit laatste kweekt een competitie wanneer er meer delegaties van één bedrijf na elkaar meedoen. Zo wordt zowel het wedstrijdelement als de teamgeest versterkt. Verder kan een zeilsessie op de Challegener ook dienst doen als een stukje bedrijfstraining. Een manager ziet zijn personeel een gehele dag in een niet alledaagse omgeving en kan op deze manier uitstekend volgen hoe personen anticiperen en reageren in bepaalde situaties en op elkaar.

Stoeiend met de elementen
Dit alles gebeurt dan ook nog eens op een zeiljacht, voorzien van alle comfort, die u zelf leidt door een 35.000 hectare groot natuurmonument, dat gedomineerd wordt door de getijden. Of zoals Henriëtte het zo poëtisch weet uit te drukken: "Stoeiend met de elementen doe je inspiratie op en put je kracht uit de weidsheid van het water. In de verte schittert een witte zandplaat. Dichterbij gekomen zie je aalscholvers hun vleugels drogen, terwijl sterns de vloedlijn afvissen. Talloze vogels en vissen bevolken de Oosterschelde. Zij maken het nog mooier samen met de zeehonden. Maar, dit gebied heeft naast natuur nog meer te bieden: wat te denken van bijvoorbeeld de Zeelandbrug en de Deltawerken, of de talloze historische steden en dorpen."

Een bijzondere ervaring
Het mag ondertussen duidelijk zijn, dat het hier om meer gaat dan zomaar een bedrijfsuitje. Het is voor mensen doorgaans al een bijzondere ervaring om achter het stuur van een zeilboot te staan en je te laten voortgaan door de wind. Tel hier dan ook nog eens de hectiek en spanning bij op, die zich aan boord afspelen en het is te begrijpen, waarom inmiddels zoveel bedrijven razend enthousiast zijn. Kortom: een dag aan boord van de Challenger verhoogt de teamgeest binnen uw organisatie en verstevigt relaties voor langere tijd. Want, zoals de slogan van Challenge Team Sailing al luidt; "Werken en winnen doe je samen!"

Voor meer informatie: info@challengeteamsailing.nl





Hoe ziet zo'n dag er dan uit?
Aankomst 09.00 uur:
Na aankomst en kennismaking volgt de briefing onder het genot van een mok koffie en Zeeuwse bakkerskunst. De captain vertelt u over het schip, het weer en de stroming en brengt u de nodige nautische kennis bij.

Routeplan 09.30 - 10.00 uur:
De bemanning gaat in overleg en maakt het routeplan op (eventueel) met behulp van de captain. Er volgt een verkennend rondje over het schip. Terwijl u de route met uw teamgenoten nog eens goed doorneemt zet de captain de zeilen.

Trossen los 10.00 uur:
We kiezen het ruime sop, de wedstrijd is begonnen. Koers zettend naar het eerste coördinatiepunt neemt de wedstrijdspanning toe. We gaan ervoor!

Nautische lunch 12.30 - 13.30 uur:
De lunch is stevig qua kwaliteit en kwantiteit en wordt genuttigd, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden, in een haven of achter het anker.

Liggen we op schema? 14.00 uur:
Bij alle co–rdinatiepunten vergelijken we de resultaten van andere teams met die van ons. Gaan we goed?

Overstag 15.00 uur:
Tijd voor een hartversterkertje tussen de bedrijven door. En daarna weer volle kracht vooruit!

Land in zicht 16.00 uur:
Afhankelijk van weer en wind wordt er rond de klok van vier weer richting de thuishaven gevaren.

Vaste wal onder de voeten 17.00 uur: Hoog tijd voor apres-sail en evaluatie van het routeplan. De score wordt na berekening bekend gemaakt. Afhankelijk van het gekozen programma keert u huiswaarts of begeeft u zich naar een goed restaurant voor het captainsdinner.




...denkt
Het nut van de blafgiraf

...start
Challenge Team Sailing verhoogt de teamgeest

...traint
Traint Nederland zich te pletter?

...bekijkt
Een kijkje achter de bedrijfsschermen

...onderneemt
'Dat wat je doet,
doet ertoe!'

...leest
In 't kort...

...portretteert
Originele olieverf schilderijen voor bedrijven en particulieren

...helpt
Bedrijfsleven Steenbergen heeft 9,6 hectare nodig

...kvk helpt
KvK helpt ondernemers verder op weg

...spreekt
Veel animo voor Everdenberg

...groeit
Tieners in de markt

...cleant
Stoffels Cleaning poetst imago op

...werkt
Mensen vinden, binden en boeien

...werkt
Stichting Werklijn biedt allochtone arbeidskrachten