In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2000













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Uitzendorganisatie voor en door allochtonen
Stichting Werklijn biedt allochtone arbeidskrachten

Ondernemers klagen tegenwoordig steen en been. Er zijn bijna geen geschikte arbeidskrachten te vinden. Toch is de werkloosheid onder allochtonen nog steeds hoog. Waarom komen deze allochtonen toch niet aan de slag en weten ondernemers dit potentieel aan arbeidskrachten niet beter te benutten? Deze vragen had initiatiefnemer en voormalig ondernemer Ethem Emre voor ogen toen hij een half jaar geleden in Roosendaal startte met de Stichting Werklijn. De Stichting Werklijn is een uitzendorganisatie voor en door allochtonen. Maar dit niet alleen. Werklijn begeleidt allochtonen, motiveert hen om aan het werk te gaan, voorziet in scholing en biedt een helpende hand bij sociale juridische en financiële problemen.

Obstakels wegnemen
Een van de bedrijven die gebruik maakt van de diensten van de Stichting Werklijn is het bedrijf WAS Logistics op Moerdijk, een onderneming die gespecialiseerd is in de warehousing van merkkleding. "Personeel vinden is echt een groot probleem voor ons" vertelt logistiek manager Randolf Richardson.

We maken dus graag gebruik van de diensten van Werklijn. Inmiddels werken er al 35 mannen en vrouwen via Werklijn bij WAS Logistics. Nu is dat nog op uitzendbasis, maar een aantal van hen zal in vaste dienst komen". De heer Richardson ziet duidelijke voordelen van allochtone medewerkers. "Zij willen bijvoorbeeld graag overwerken en het is ook geen probleem om op zaterdag te komen werken. Zij hebben het geld hard nodig. De sfeer is goed en het is een uitdaging om van alle verschillende nationaliteiten die bij ons werken één team te maken".

Nederlandse taal
Ook het Roosendaalse bedrijf Manuli Auto B.V. heeft de nodige ervaring met allochtone medewerkers. In totaal is ongeveer de helft van de tweehonderd mensen allochtoon, waaronder enkele mensen via de Stichting Werklijn. De allochtone medewerkers werken bij Manuli Auto B.V. vooral in de productie bij de lasrobots en de knipmachines, waar ze over het algemeen prima voldoen. Een goede kennis van de Nederlandse taal is daarbij wel van groot belang voor hun inzetbaarheid. "Iedereen van de tweede of derde generatie Turken en Marokkanen, die hier gewoon naar school zijn geweest, spreekt wel Nederlands. Ook vluchtelingen krijgen tegenwoordig een inburgeringscursus" stelt dhr. Emre. "Negentig procent van de mensen in ons bestand spreekt goed Nederlands. Het hoeft niet perfect te zijn, want op het werk voer je geen discussies, als je maar begrijpt wat er van je verwacht wordt! De laatste tijd krijgen we ook steeds meer geschoolde mensen in ons bestand, met afgeronde MBO-opleidingen, die we gragen willen plaatsen".

Voor meer informatie over de Stichting Werklijn kunt u contact opnemen met dhr. Emre, telefoon 0165-391565



...denkt
Het nut van de blafgiraf

...start
Challenge Team Sailing verhoogt de teamgeest

...traint
Traint Nederland zich te pletter?

...bekijkt
Een kijkje achter de bedrijfsschermen

...onderneemt
'Dat wat je doet,
doet ertoe!'

...leest
In 't kort...

...portretteert
Originele olieverf schilderijen voor bedrijven en particulieren

...helpt
Bedrijfsleven Steenbergen heeft 9,6 hectare nodig

...kvk helpt
KvK helpt ondernemers verder op weg

...spreekt
Veel animo voor Everdenberg

...groeit
Tieners in de markt

...cleant
Stoffels Cleaning poetst imago op

...werkt
Mensen vinden, binden en boeien

...werkt
Stichting Werklijn biedt allochtone arbeidskrachten