In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2000













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Peet's Palette voor kunst op maat
Originele olieverfschilderijen voor bedrijven en particulieren

"Het is een stuk onzekerder dan een standaard 9 tot 5 baan, maar het is zoveel leuker; je moet alles zelf doen, je moet aan alles zelf denken, je moet alles zelf uitwerken. Hier haal ik veel meer voldoening uit dan werken voor een werkgever!"

Juni 1998 gaf Peet Quintus-Wessels (36) haar toenmalige parttime baan in de chemische industrie op, in de hoop van haar hobby 'schilderen' haar broodwinning te maken. Dit heeft haar geen windeieren gelegd, want vanaf het prille begin draait "Peet's Palette" winstgevend en haar schilderijen vinden niet alleen in de regio gretig afname, maar hangen ook bij bedrijven en particulieren in Amerika en Engeland aan de muur.




Kunst op een zakelijke manier
Als jong meisje was Peet al volop met penselen en verf in de weer. Deze passie voor tekenen en schilderen is in de loop der jaren alleen nog maar meer toegenomen. "Uiteraard heb ik na mijn middelbare school ook wel getwijfeld om naar een kunstacademie te gaan, maar mijn ouders waren van mening, dat het toch wel erg moeilijk voor een kunstenares is om haar brood te kunnen verdienen. Zodoende ben ik na het atheneum naar de technische universiteit gegaan, waar ik afgestudeerd ben als chemisch ingenieur. Ik heb een tijd lang gewerkt als field engineer op een research and development lab, ben getrouwd, verhuisd naar Amerika, vervolgens naar Engeland en kreeg twee kinderen. Ondertussen bekroop me wel steeds meer dat gevoel van "Is dit nou wat ik wil?". In Amerika en Engeland bloeide die passie voor het schilderen, die tijdens het studeren even naar de achtergrond was verdwenen, weer helemaal op. Ik heb daar verscheidene cursussen gevolgd en in Engeland zelfs meegedaan aan een tentoonstelling, waar mijn allereerste schilderij verkocht is. De periode dat ik gewoond en gewerkt heb in Amerika en Engeland heeft er uiteindelijk toe geleid, dat ik de stap tot eigen ondernemerschap beter kon nemen. Terug in Nederland heb ik dan ook de knoop doorgehakt en gezegd: "Ik ga het gewoon doen!" Ik had inmiddels zoveel ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, dat ik wist wat mensen willen, waardoor het voor mij mogelijk was om kunst ook op een zakelijke manier te benaderen."

In vogelvlucht
Peet's Palette is gespecialiseerd in het vervaardigen van originele olieverfschilderijen, van abstract tot realistisch, voor bedrijven en particulieren. "Ik had een schilderij gemaakt voor op de zaak bij mijn man en hierop kreeg ik zoveel leuke reacties. Dit gecombineerd met het feit, dat ik van mening ben dat veel bedrijven best iets gezelligers aan de muur mogen hangen, was voor mij als het ware het startschot. Vanaf toen ging alles eigenlijk in vogelvlucht; ik ben me gaan inschrijven, heb gezorgd voor briefpapier, visitekaartjes en binnen een paar weken had ik al contacten met diverse bedrijven, waaruit de opdrachten volgden. Kijk, het gaat momenteel natuurlijk erg goed met de economie. Particulieren, maar vooral bedrijven hebben meer geld over voor de aanschaf van luxe dingen. Dit heeft wel meegespeeld in mijn marktonderzoek, waarin ik me de vraag gesteld heb, of er muziek zit in deze onderneming. Ik ben toen tot de conclusie gekomen, dat bedrijven een goede uitstraling naar hun klanten erg belangrijk vinden. Als je dan een bedrijf binnenkomt, waarin aan de receptie een mooi kunstwerk hangt, dat ook nog iets van de signatuur van het bedrijf weergeeft, dan duidt dat toch wel op persoonlijkheid van een bedrijf. Verder is het natuurlijk ook nog eens veel feestelijker en stijlvoller om bij de opening van een nieuw kantoor of de viering van een jubileum een schilderij te onthullen dan bijvoorbeeld een plaquette."

Experimenteren en proberen
Doordat Peet schildert in opdracht, kan zij ieder schilderij voorzien van bepaalde karakteristieken van dat bedrijf. "Ik kan op maat leveren! U wilt dat logo erin; geen probleem! U wilt de bedrijfsactiviteiten terugzien in het schilderij; doe ik! Heel specifiek voor een bedrijf kan ik dus wat maken, waarbij ik de wensen van de klant neem en toch ook mijn artistieke vrijheid niet uit het oog verlies, wat doorgaans leidt tot een uniek product. Uiteraard moet je, als je voor een opdrachtgever werkt, altijd iets inleveren, maar ik vind het dan juist een grote uitdaging om me te verplaatsen in de gedachten van de klant en proberen in te schatten wat zijn smaak is. Het leuke is juist dat je op sommige momenten als kunstenaar even uit die 'doos' getrokken wordt, daar je dingen moet doen die je nog nooit gedaan hebt, zoals bijvoorbeeld het schilderen in een kleur waar je eigenlijk helemaal niet van houdt; je gaat meer experimenteren en proberen!"



Voldoende mond-tot-mondreclame
Peet's Palette richt zich voornamelijk op de middelgrote bedrijven. Vanuit haar werkhistorie komen nog steeds veel opdrachten uit de chemische sector, maar door voldoende mond-tot-mondreclame weten ook de overige sectoren haar steeds vaker te vinden. Een tank terminal in Antwerpen, de Antwerpse haven, een autodealer in Roosendaal en een chemische fabriek in Amerika zijn slechts enkele van de vele opdrachten waar Peet zich de laatste tijd mee bezig heeft gehouden. "Als er weer eens een nieuw bedrijf in de regio gebouwd wordt, dan probeer ik de eigenaar te spreken te krijgen en vraag hem of er toevallig nog niet een potje over is voor een mooi schilderij, om het geheel wat verder aan te kleden. Maar, over het algemeen word ik benaderd door een bedrijf, waarbij ik dan op een eerste afspraak meestal een aantal schilderijen in verschillende stijlen en wat foto's meeneem. Als een bedrijf het dan met mij ziet zitten, dan ga ik een aantal schetsen maken, zodat ook zij een idee heeft van wat het gaat worden; ik houd namelijk niet van een instelling in de trant van "Als kunstenaar doe ik dit en dat heb je maar mooi te vinden!", dat werkt niet."

www.peetspalette.nl
Naast het feit dat het portretschilderen voor particulieren een steeds belangrijkere bezigheid is gaan worden, is Peet de laatste maanden vooral bezig geweest met het nog verder professionaliseren van haar bedrijf; waarvan de prachtige door haarzelf gemaakt website een uitstekend voorbeeld is. Op www.peetspalette.nl laat zij ons in kleur genieten van een aantal van haar portretten, vrije composities en schilderijen in opdracht. "Ja, dat is weer zoiets wat je zelf moet doen, maar ook je eigen administratie bijhouden, belastingzaken regelen; natuurlijk krijg ik hierbij wel hulp, maar ik zal toch telkens zelf de eerste aanzet moeten geven. Toch zie ik dit absoluut niet als een negatief aspect van eigen baas zijn. Het enige nadeel wellicht is soms die onzekerheid; niet eens met betrekking tot het inkomen, maar meer in de trant van vragen als "Ben ik wel op de goede weg?" Eigenlijk heb je niet echt een klankbord. Vandaar dat het Startersnetwerk Roosendaal ook zo belangrijk is; daar praat je met gelijkgestemden en geef je elkaar tips en adviezen."

Extra cachet
"Wat het me tot nu toe allemaal gebracht heeft? Ik ben met een redelijk lage verwachting gestart; niet omdat ik niet in mezelf geloofde, maar als je je doel al heel erg hoog stelt, geef je jezelf misschien al wel op voor een mislukking. Ik heb de afgelopen jaren bewust geprobeerd om verschillende gebieden een beetje af te tasten; "Wat wil ik nou precies?", "Wat wil ik niet?", want je moet natuurlijk nog best veel leren. Ik heb voor mezelf eigenlijk een soort van platform gecreerd, waarop ik straks kan springen om alles verder uit te gaan bouwen. Wat ik erg belangrijk vind, is dat mijn schilderijen extra cachet geven aan een bedrijf; deze mensen hebben oog voor kwaliteit, voor de mooie dingen in het leven. Ja, ik denk dat ik het vooral belangrijk vind, dat mensen mijn schilderijen 'mooi' vinden. Ik beschouw het eigenlijk als een eer, als mensen mijn werk aan de muur willen hangen!"

Op-en-top kunstenares
Als Peet dan tenslotte nog antwoordt op de vraag waarom zij schildert, blijkt dat we niet alleen met een goed ondernemer, maar bovenal met een op-en-top kunstenares te maken hebben! "Schilderen is zç heerlijk; ik kan met die verf alles doen wat ik wil, het komt van binnenuit. Hoe meer ik schilder, hoe meer ik ook wil schilderen. 's Nachts in bed kan ik dan opeens wakker schrikken en denken ooohhh zo'n schilderij moet ik maken! Bij alle andere dingen denk ik altijd, dat anderen het allemaal beter kunnen dan ik, maar met schilderen ä dat kan ik toch best wel heel erg goed!

...denkt
Het nut van de blafgiraf

...start
Challenge Team Sailing verhoogt de teamgeest

...traint
Traint Nederland zich te pletter?

...bekijkt
Een kijkje achter de bedrijfsschermen

...onderneemt
'Dat wat je doet,
doet ertoe!'

...leest
In 't kort...

...portretteert
Originele olieverf schilderijen voor bedrijven en particulieren

...helpt
Bedrijfsleven Steenbergen heeft 9,6 hectare nodig

...kvk helpt
KvK helpt ondernemers verder op weg

...spreekt
Veel animo voor Everdenberg

...groeit
Tieners in de markt

...cleant
Stoffels Cleaning poetst imago op

...werkt
Mensen vinden, binden en boeien

...werkt
Stichting Werklijn biedt allochtone arbeidskrachten