In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Jochem Heessels en Monique Krieken startten barbecuecafé in Oosterhout
"Heel even de macht hebben..."

Wat bezielt twee jonge samenwonende ondernemers om hun zekerheden op te zeggen, hun huis, één auto en twee motoren te verkopen? Een droom verwezenlijken, dat wilden Monique Krieken en Jochem Heessels toen ze halverwege dit jaar barbecuecafé Het Heilig Boontje in Oosterhout begonnen. Geen chique restaurant, maar een eetcafé met een open keuken en een moderne inrichting en uitstraling. En een bijzondere naam: Het Heilig Boontje omdat het tussen de pastorie en de basiliek ligt.
Er ging veel aan vooraf. Een gesprek over voorbereiding, zekerheden en gebakken lucht in een restaurant. Jochem Heessels was voorbestemd om sportleraar te worden; sportleider op zijn minst. Blessures maakten een einde aan die droom en hij ging het cafetariagedeelte van een uitgaanscentrum runnen. Zo ontmoette hij Monique Krieken, zijn huidige partner. Zij deed de middelbare hotelschool en liep vervolgens stage in Parijs en Den Haag. Een carriëre volgde als een veelkleurig pallet. Hun gezamenlijke droom: iets voor onszelf beginnen.

Monique Krieken: "We wilden alles zelf doen. Het idee moest van onszelf afkomen, het pand zelf zoeken. In eerste instantie dachten we aan Oss, de stad waar we toen samen woonden. Maar Oss heeft een nadeel, het is twee dagen per week leuk en de rest van de week is het er muisstil. Dat was dus ongeschikt voor ons idee, een barbecuecafé. Den Bosch dan, een leuke uitgaansstad maar voor onze plannen veel te duur. Den Bosch is een dure horecastad. Je kijkt per slot ook naar de locatie. Die waren er wel maar voor ons onbetaalbaar. Dat kon echt niet; je bent tenslotte starter en hebt geen onbegrensde (geld)middelen."
Jochem Heessels: "Je zoekt verder en komt zo steeds verder van je geboortestreek af te zitten. Tilburg hebben we bekeken, maar daar vonden we beiden niks aan. We dachten dat ons plan daar ook niet goed zou lopen. Zo kwamen we in Oosterhout terecht. Hier zijn we op verschillende dagen in de week gaan kijken. Het was kleiner dan wat we van plan waren en voor ons beiden heel erg onbekend. Toen we dit pand zagen dachten we: 'Zooo, dat is mooi!'. Uiteindelijk hebben we het gehuurd. Daarbij hebben we vooral gekeken naar de locatie (A1) en de prijs."


Botsen
In het verleden hadden ze niet veel samengewerkt. Hoe ging dat? Monique vertelt lachend: "Dat viel soms niet mee in het begin. Je hebt allebei je eigen voorstelling van zaken en dat botst weleens met elkaar. Dat was in het begin best moeilijk. Jij hebt een idee en Jochem in dit geval ook. Dat moet klikken en daarvoor moet je heel veel met elkaar praten. We hebben wel een jaar gedaan over de uitwerking van het idee en een half jaar voor we het geschikte pand hadden gevonden. Dat is er dus niet plotsklaps. Het ontstaat in de loop der tijd. Daarbij kijk je voornamelijk naar de mogelijkheden die je allebei hebt. Ik ben voornamelijk actief in de commercie, als gastvrouw en heb ervaring met medewerkers. Daar zit mijn kracht. Jochem is vooral bezig in de keuken. Maar hij heeft geen volledige koksopleiding achter de rug dus daarop pas je je mogelijkheden aan. Een sterrenrestaurant zit er voor ons de komende jaren niet in, maar dat is ook helemaal onze ambitie niet. We wilden een leuke zaak met een open keuken. Daarbij keken we ook of zoiets hier in Oosterhout al zat en dat was niet het geval. Wel wat chique restaurants maar een lounge-achtig eetcafé als het onze, neen, dat was er nog niet."

Vergist
Jochem: "Bij ons mogen mensen ook gerust een hele avond blijven zitten en dan hoeft er niet eens persé gegeten te worden. Een drankje drinken is ook goed. Je bakt als het ware een plan van alles wat je in het verleden elders hebt gezien. Geen exacte kopie van iets, maar een combinatie van die dingen die je elders leuk vond."
De ondernemers keken daarbij of het idee in de stad paste.
Monique: "Het was moeilijk in het begin omdat we hier beiden niet vandaan komen. Dat betekent dat mensen niet voor jou komen en daarin hebben we ons wel wat vergist in het begin. Familie en vrienden kwamen wel gauw langs maar niet dagelijks omdat daarvoor de afstand te groot is."
Maar zover was het nog lang niet toen het tweetal een aantal maanden eerder het ondernemersplan ging schrijven. Het liet zich niet zo leiden door wat de Kamer van Koophandel op dat punt vindt. Ze zochten raad bij een accountant, de brouwer en de bank. Jochem: "Voor het ondernemersplan hebben we voornamelijk gekeken naar wat we dachten op een gemiddelde avond te kunnen omzetten, afgezet tegen de exploitatiekosten. Daarbij gingen we uit van het meest zwarte scenario. Is het dan nog haalbaar?"

Brouwers
Monique: "Je neemt contact op met een aantal brouwers. Die spelen in de horeca een cruciale rol omdat ze dure zaken leveren. Een koeling, lekbladen, een tapinstallatie. Dat heb je allemaal nodig en het is onbetaalbaar om het zelf aan te schaffen. Zij bekijken je ondernemersplan en zeggen of ze het zien zitten. Wij hebben met drie brouwers gepraat en alledrie wilden ze met ons in zee. Dan komt het punt dat je, eindelijk, na al die maanden voorbereiding even tegengas kunt geven. Je zit even aan de andere kant van de tafel, jij hebt heel even de macht. Want jij hebt een ondernemersplan waarmee zij graag in zee willen. Dat is echt heerlijk! Dan besluit je op een bepaald moment om het te doen. Je hebt je plan, je weet dat het kan en dan moet je elkaar aankijken en zeggen of je het ook daadwerkelijk wilt. Daarbij moet je dan nog een goed gevoel hebben. Je moet elkaar aan kunnen kijken en denken: ik zie het zitten. Wij weten wat we aan elkaar hebben, privé, dat is een voordeel. We kunnen dit niet zonder elkaar doen; we hebben elkaar nodig. We hebben het pand gehuurd en de inventaris en goodwill overgenomen. Goodwill, dat is echt gebakken lucht. Je betaalt zo twee keer voor de locatie, een maal in de huur en een maal in de goodwill. Je kunt niet zonder en anders gaat het hele feest niet door. Dat is niet wat we wilden, we zijn gestart en vind het totnutoe heel erg leuk. Laten we hopen dat het zo blijft."


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat