In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Gemeente Breda:
Huidige plannen en besluiten grote impact op de toekomst
BREDA - De bedrijventerreinen in Breda zijn nagenoeg volgebouwd. De ontwikkeling van bedrijventerreinen is klaar, zou je zeggen. Niets is echter minder waar. De plannen voor de komende tijd zullen cruciaal zijn voor de ontwikkeling van Breda. We spraken met wethouder Economische Zaken André Adank en accountmanager Guido van Liefland van de afdeling EZ over onder meer Brabantstad, parkmanagement en nieuwe ontwikkelingen met een grote impact.

Wethouder Economische Zaken Adank.

"De afgelopen jaren heeft de gemeente veel energie gestoken in het verbeteren van het contact met het bedrijfsleven. De gemeente wil een goede partner voor ondernemers zijn," vertelt wethouder Adank over de hoofdlijnen van het beleid. "Daarnaast is Breda samen met de economische partners bezig de stad te positioneren als centrumgemeente. Breda haalt de bestuurlijke en ambtelijke banden met de andere grote steden in West-Brabant aan. Daarbij denken we niet alleen aan het belang van Breda, maar ook aan de belangen van de regio," vervolgt hij. "Denk maar aan de nieuwe ontwikkelingen rond Brabantstad. Dit nieuwe concept moet een belangrijk stedennetwerk worden, waar Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond deel van uit maken. Voor Breda van groot belang vanuit de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en vanuit de bereikbaarheid met de HSL; een scharnierfunctie naar het oosten en het westen," aldus Adank.

Centrumfunctie
De gemeente is verder ook bezig met de ontwikkeling van de win-kelfunctie van haar binnenstad. Samen met de ondernemers probeert men professioneel management toe te passen. Adank is nog niet enthousiast: "De ontwikkelingen in de binnenstad baren ons zorgen. In het centrum willen we een regiefunctie om samen met de ondernemers problemen snel op te lossen. Helaas wordt dat niet erg breed gesteund door de detailhandel. Met name de grootwinkelbedrijven tonen weinig belangstelling voor lokale problemen. Ze worden afgerekend op rendementen en niet op hun plaatselijke betrokkenheid. Adank 'Een cruciaal probleem, want de binnenstad is de motor van de stadseconomie. We hopen met de vestiging van de Bijenkorf daarin vooruit te gaan. Dat bedrijf is wel ge•nteresseerd in de ontwikkeling van onze stad en haar inwoners. Ik hoop dat we daarmee een omslag kunnen bereiken."

Vraag en aanbod
Goed contact met de ondernemer. De gemeente Breda is er veel aan gelegen. Guido van Liefland is accountmanager bij de gemeente Breda en medeverantwoordelijk voor de contacten met dat bedrijfsleven. Hij vertelt: "Ondernemers kijken snel richting overheid voor bepaalde veranderingen. Op sommige gebieden, zoals beveiliging en infrastructuur, zou men echter zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen." Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen; er wordt met bedrijvenverenigingen van De Krogten en Hazeldonk al veel samengewerkt. Een ontwikkeling die momenteel veel aandacht krijgt vanuit het bedrijfsleven is beveiliging via camerabewaking. Wethouder Adank is niet gecharmeerd van die plannen: "Als overheid moet je beargumenteren waarom het niet gebruikelijk is dat je beelden van de openbare weg filmt. Wij begrijpen het ondernemersbelang, maar we willen wel duidelijk maken dat het tegen andere belangen indruist. Er zijn ook andere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld maar aan een waterpartij als natuurlijke barriŹre." Het streven van de gemeente is, om de vraag van de bedrijven te koppelen aan het aanbod van de gemeente. Er moet dus overleg plaatsvinden en afspraken worden gemaakt. Guido van Liefland vertelt: "Gelukkig is het bedrijfsleven in Breda goed georganiseerd. Bijna overal zijn bedrijvenverenigingen of verenigingen van eigenaren. In het Bredaas Industrieel Contact vindt iedere twee maanden overleg plaats. We hechten daar veel waarde aan, want er is ons veel aan gelegen om de vragen en problemen die leven bij ondernemers snel op te lossen."

Stad in ontwikkeling
Er gebeurt veel in en rond Breda. Wat te denken van grootscheepse ingrepen als de aanleg van de HSL, omlegging en verbreding van de A16 en ontwikkeling van de haven (water terugbrengen in de stad) en Spoorzone. Verwacht wordt dat de druk op de bedrijventerreinen de komende tijd verder zal toenemen. De bedrijventerreinen van Breda zijn momenteel echter zo goed als volgebouwd. Het is dus zaak de bestaande bedrijfsgrond optimaal te benutten. Guido van Liefland vertelt: "Op bedrijventerrein De Krogten loopt al een tijd een revitaliseringproces. De fase van de facelift en upgrading van dat gebied is klaar. Nu komt de vraag hoe je met de bestaande ruimte op De Krogten omgaat. Kunnen we die grond intensiever gebruiken? De grond is echter wel eigendom van bedrijven. Dus dat zal veel overleg en bereidheid vragen. Maar je kunt zo de druk op bedrijventerreinen samen met de ondernemers opvangen. Er ligt een enorme uitdaging voor de toekomst." Wethouder Adank verwacht veel van het nieuwe bedrijventerrein Steenakker. "In het verleden zag je dat er jaren niets aan een terrein gebeurde. Als je vervolgens het terrein weer eigentijds wilde maken, vergde dat enorme investeringen. Steenakker is een ambitieus terrein, waarin parkmanagement wordt toegepast. Hierdoor worden ondernemers verantwoordelijker voor hun terrein. Daarmee willen we meer duurzaamheid realiseren." De wethouder leunt even achteruit in zijn stoel en zegt: "Breda is een prachtige stad. Dit is echt een stad om van te houden. Daarom is het zo belangrijk dat we nu de juiste keuzes maken. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van Spoorzone of de Krogten. Dat zijn allebei langdurige processen. Als je het nu niet goed aanpakt, duurt het jaren voordat er weer kansen komen. Elke beslissing die we de komende jaren nemen, werpt zijn schaduw een halve eeuw vooruit."


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat