In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker.

Steenakker in Breda is een prachtig nieuw industrieterrein. Inmiddels zijn er al diverse bedrijven gevestigd en in de komende tijd volgen er nog meer. Voor zo'n nieuw terrein kan vooraf goed nagedacht worden hoe er een hoogwaardig park van te maken voordat het daadwerkelijk aangelegd wordt. Dit bespaart niet alleen veel geld bij de aanleg en bouw, maar zorgt ook voor een hoge kwaliteit en een representatief bedrijventerrein. Een nieuw terrein biedt volop kansen hiervoor. Aanleiding dan ook voor de Kamer van Koophandel West-Brabant om het initiatief te nemen voor de start van het project voor de inrichting van een duurzaam bedrijventerrein, in het kader van West-Vitaal. Dit is een programma van de Kamer van Koophandel en N.V. Rewin West-Brabant waarmee duurzaamheidsprojecten ontwikkeld worden op bedrijventerreinen die de regionale economie versterken en de milieubelasting verlagen. Een groepje ondernemers, die zich op Steenakker gingen vestigen, realiseerden zich dat ook. In januari 1999 hebben zij de handen inéén geslagen en de projectgroep Steenakker opgericht met als doel het tot stand brengen van een economisch aantrekkelijk en milieuhygiënisch bedrijventerrein. Een bedrijvenpark waar het voor bedrijven aantrekkelijk ondernemen is en waar door samenwerking winst wordt gecreëerd. Niet alleen in economisch opzicht maar zeer zeker ook richting milieu en werkgelegenheid.


Samenwerken is taken verdelen
Peter Peene, voorzitter Ondernemersvereniging Steenakker: "De leden van de projectgroep Steenakker zijn ondernemers die erg druk bezet zijn en eigenlijk weinig tijd hebben voor andere dingen. Toch nemen zij de moeite om tijd en energie vrij te maken voor hun deelname". Omdat het ambitieniveau hoog is binnen de projectgroep heeft er een taakverdeling plaatsgevonden en zijn er verschillende werkgroepen actief. Het afgelopen jaar is er heel hard gewerkt met goede resultaten.
Zo is in samenwerking met Gemeente Breda en het Politieteam Prinsenbeemden de "Collectieve Beveiliging" in ontwikkeling. De ambities gaan echter verder dan het collectief aanbesteden van een intensieve surveillance. Er wordt gedacht aan een beveiligingsysteem met camerabewaking en toegangscontrole.
Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met de randvoorwaarden die de gemeente stelt. Er zitten veel voordelen aan deze manier van beveiligen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een effectieve preventie tegen criminaliteit. In de praktijk is het al bewezen dat dit werkt. In Dordrecht haalde namelijk een vergelijkbare aanpak in 1997 een landelijke erkenning. De criminele handelingen zijn er met maar liefst 70% afgenomen. De wegen op het bedrijventerrein dienen echter wel toegankelijk en de privacy van de bezoekers gewaarborgd te zijn.

Daarnaast krijg je, doordat de vestigende bedrijven zélf geen hekken hoeven te plaatsen, een mooie open structuur. Het bedrijfsterrein krijgt daardoor een professionele en hoogwaardige uitstraling: een Žcht bedrijvenpark. Voor de vestigende ondernemers biedt deze opzet nog andere interessante voordelen: er kan bespaard worden op individuele hekwerken en verzekeringspremies.

De economische, juridische, planologische en verkeerstechnische aspecten van dit beveiligingsplan worden getoetst en uitgewerkt.

Energie besparen en efficiënt bouwen
Hoe kunnen individuele en collectieve maatregelen worden getroffen om op korte en lange termijn besparingen te realiseren door het effectief benutten van energie? Een onderwerp dat juist bij de inrichting van het terrein het meeste effect sorteert. Daarnaast wordt door de overheid steeds meer de nadruk gelegd op het beter en intensiever gebruik van ruimte. Vooral op nieuwe bedrijventerreinen. De werkgroep bouwen heeft dan ook efficiënt en energiebesparend bouwen hoog op de prioriteitenlijst staan. Omdat dit een heel specialistische aanpak vergt, is hiervoor een extern adviesbureau in de arm genomen.

Parkmanagement
Steenakker is ook nog eens een proefproject voor parkmanagement. "De ondernemers en de Gemeente trekken samen op om de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte gezamenlijk uit te voeren" aldus Huub Dormans, die namens Kamer van Koophandel deel neemt in de projectgroep. Op termijn kunnen het exploiteren van gemeenschappelijke voorzieningen zoals carpooling, kinderopvang, telecommunicatie, afvalverwijdering en preventie onder het parkmanagement gaan vallen. De werkgroep parkmanagement probeert de ontwikkeling van de juridische en financiële structuur verder uit te werken.

Ondernemersvereniging
Sinds kort heeft het industrieterrein haar eigen Ondernemersvereniging Steenakker. De nieuwe vestigers worden automatisch lid en profiteren daardoor mee van de resultaten waar de werkgroepen zich vol enthousiasme voor inzetten.

Voor meer informatie over zowel emer-hintelaken als steenakker neemt u contact op met:
Dhr. Peter Schuitmaker / Projectleider / tel.: 076-5222347, Dhr. Huub Dormans / Programmamanager West-Vitaal / Kamer van Koophandel, tel.: 076-5646936 of Dhr. Guido van Liefland / Gemeente Breda / tel.: 076-5293756.


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat