In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Projectcoördinator Peter Schuitmaker:
"Een kruiwagen vol met kikkers"
BREDA - "Als projectcoördinator probeer je alle partijen bij de samenwerking te betrekken en - heel belangrijk - op één lijn te krijgen. Dat is soms lastig. Figuurlijk gezegd heb je te maken met een kruiwagen vol met kikkers die de ondernemers voorstellen. Uiteindelijk bepalen ze zelf wel wat goed voor hen is. Het is mijn taak activiteiten te stroomlijnen, nieuwe inzichten te geven en ondernemers enthousiast te maken." Peter Schuitmaker vertelt vol aanstekelijk enthousiasme over zijn werk als projectcoördinator voor de Bredase bedrijventerreinen Emer-Hintelaken en Steenakker.

Peter Schuitemaker, projectcoördinator op Emer-Hintelaken en Steenakker, in gesprek.

Peter Schuitmaker is een actief mens. Sinds twee jaar is hij zelfstandig ondernemer en begeleidt hij met zijn bedrijf BBO&F MKB-bedrijven naar een passende financiering. Naast zijn bedrijfsactiviteiten is Schuitmaker actief als projectcoördinator in het Bredase bedrijfsleven. In opdracht van ondernemersverenigingen zet hij als een soort initiator bedrijven aan tot samenwerking. Is er geen sprake van belangenverstrengeling? Bedrijven worstelen namelijk geregeld met financieringsproblemen en zijn daarmee potentiële klanten voor BBO&F. Schuitmaker: "Nee, absoluut niet. Ik houd dat strikt gescheiden. Je kunt niet onafhankelijk zijn als je een vergadering leidt met twee petten op." Schuitmaker is momenteel actief op twee bedrijventerreinen. Emer-Hintelaken loopt vanaf begin 2000 en bij Steenakker stond hij aan de wieg van de ontwikkeling van een duurzaam en hoogwaardig terrein. "Van bedrijvenvereniging De Mark kreeg ik opdracht een inventarisatie te maken van de mogelijkheden en bedreigingen voor Emer-Hintelaken. Ik heb een onderzoek gedaan, bedrijven bezocht en onderzocht welke onderwerpen voor bedrijven interessant zouden zijn. Je moet dan in eerste instantie denken aan het collectief inkopen van energie, afvalcontracten, telecommunicatie en veiligheid, maar ook aan het gemeenschappelijk onderhoud van de groenvoorzieningen en de exploitatie van een gemeenschappelijk servicepunt; wat voor kansen zijn er?" Op een gegeven moment betrok Schuitmaker de gemeente Breda bij het onderzoek. Hij vertelt: "Dat was nodig. De gemeente is namelijk een heel belangrijke gesprekspartner. Zij bepalen de kwaliteit van de infrastructuur."

Raamcontracten
"Je moet eerst een aantal werkgroepen creëren waarin bedrijven samenwerken in bedrijvenprojecten. Hiermee moeten concrete resultaten worden bereikt. Ik heb daar een aanpak voor ontwikkeld. Je hebt daarin werkgroepen zoals PR/communicatie, milieu en personeel. Zij formuleren hun doelstellingen. Na de start volgt steeds inniger samenwerking op een aantal gebieden," zegt Schuitmaker. Belangrijk aspect van de bedrijvenprojecten is de efficiëntie van bedrijven. Dat valt uiteen in drie pijlers: kosten besparen, kosten voorkomen en beter benutten van mogelijkheden. Schuitmaker vertelt: "Je kunt bijvoorbeeld denken aan collectieve inkoop van elektriciteit. Zo zijn vanaf 2002 veel bedrijven vrij hun energie in te kopen. Samen met een externe consultant gaan we raamcontracten afsluiten na eerst een aantal aanbiedingen van toeleveranciers te hebben vergeleken." Momenteel wordt er gewerkt aan een kostenbesparing op de energienota van zo'n 15 procent. Flinke besparingen voor bedrijven. "Kosten voorkomen doe je door efficiënt te produceren en bijvoorbeeld het afval gezamenlijk te verwerken," zegt Schuitmaker. "Stel: het ene bedrijf heeft voor haar productieproces de beste kwaliteit water nodig. Men vangt na verbruik dit water vervolgens na het productieproces op, waarna een ander bedrijf het als B-kwaliteit opnieuw gebruikt," aldus de projectcoördinator. Met beter benutten doelt Schuitmaker voornamelijk op de beschikbare productiemiddelen en ruimte. "Bedrijven hebben soms wel 20% grondoverschot als strategische reserve. Je zou kunnen overwegen dat uit te geven aan andere bedrijven. Is overigens wel vaak een moeilijke discussie."

Zicht op de locatie waar bedrijventerrein Steenakker zal verrijzen.

Steenakker
Dankzij de goede resultaten op Emer-Hintelaken werd Schuitmaker ook gevraagd op te treden als projectcošrdinator van het nieuwe bedrijventerrein Steenakker. Dit bedrijvenpark van zo'n 38 ha is momenteel in ontwikkeling aan de noordzijde van het centrum van Breda en wordt ingericht voor groothandel, lichte industrie, distributie en detailhandel. Steenakker gaat ruimte bieden aan zo'n 70 ondernemers. Om te komen tot een hoogwaardig terrein met een goed imago en een goed vestigingsklimaat werd in 1999 door ondernemers de Projectgroep Steenakker opgericht. Bedrijven die zich op Steenakker willen vestigen, tekenen een contract met daarin een clausule waardoor men verplicht lid is van onder meer de SBBB (Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda). Deze stichting verzorgt collectieve surveillance op bedrijventerreinen. "We streven naar een beveiligingssysteem met camerabewaking en toegangscontrole", vertelt Schuitmaker. "Zo kunnen we tijdens risico-uren de hoofdingangen met beweegbare poorten afsluiten. Die zijn dan met videocamera's bewaakt door een commandopost," vervolgt hij. Dan ontstaat er pas echt effectieve preventie tegen criminaliteit. De ontwikkeling wordt gerealiseerd vanuit gemeenschappelijk gedragen uitgangspunten van gemeente, brandweer, politie en bedrijven

Parkmanagement
"Steenakker is door de gemeente Breda aangewezen als proefproject voor parkmanagement. Bedrijven moeten zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de voorzieningen. De ondernemers en de gemeente gaan samen zorgen voor inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. Ook het exploiteren van gemeenschappelijke voorzieningen valt onder parkmanagement. Je kunt dan denken aan carpooling, kinderopvang, telecommunicatie en eerste hulpdiensten." Men is momenteel nog op zoek naar een goede juridische structuur. Binnen deze ideale structuur moet het mogelijk zijn dat de ondernemersvereniging vraagt om collectieve faciliteiten. "Je hebt een ondernemersvereniging die de belangen behartigt. Eén van die belangen is bijvoorbeeld het collectief inrichten en onderhouden van de openbare ruimte. Dat is iets wat daadwerkelijk gedaan moet worden. We brengen die activiteiten onder in een aparte stichting. Alle bedrijven zijn daarbij verplicht aangesloten. Zijn er nu activiteiten die niet voor elk bedrijf van toepassing zijn, dan kun je een aparte stichting voor contractbeheer oprichten. Die stichting sluit vervolgens contracten af met externe partijen voor alle geïnteresseerde bedrijven. Als bedrijf kun je dan kiezen of je bijvoorbeeld wel meedoet aan de kinderopvang, maar niet aan de energie-inkoop. Ik zie parkmanagement als de toekomst voor bedrijventerreinen. Het is de enig denkbare waarborg voor duurzame kwaliteit," besluit Schuitmaker.


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat