In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Kansen benutten op De Krogten

BREDA - Op het oudste industrieterrein van Breda gebeurt de laatste jaren veel. Begin jaren negentig was het duidelijk dat het terrein verouderd was en er actie ondernomen moest worden. De Krogten werd vervolgens één van de eerste bedrijventerreinen waar revitalisering geconcretiseerd werd en daardoor landelijk een pilotproject werd. Dat langdurige vernieuwingsproces loopt nog steeds. De visie op hoofdlijnen, die aan het einde van dit jaar bestuurlijk wordt bekrachtigd, moet De Krogten ook in de toekomst aantrekkelijk houden.

Het lelijke gezicht van De Krogten

Bedrijventerrein De Krogten is eind jaren vijftig en begin jaren zestig ontstaan. Het terrein is niet, zoals het nog te bouwen Steenakker, bedacht op een tekentafel, maar spontaan gegroeid. Bedrijven hadden ruimte nodig en werden ergens op De Krogten geplaatst. Er was behoefte aan een haven en een spoorlijn. Die kwamen er. Door deze ongedwongen ontwikkeling is momenteel een grote variatie aan bedrijven op zo'n 170 hectare bedrijfsterrein gevestigd. In de loop der jaren werd het imago van De Krogten echter steeds minder. Verpaupering liet zijn lelijke gezicht zien. De gemeente Breda startte in 1993 een onderzoek naar mogelijke verbeteringen op het terrein. In die periode ontstond ook Bedrijvenvereniging De Krogten. In 1997 ondertekenden provincie, gemeente, Kamer van Koophandel en bedrijvenvereniging een intentieovereenkomst. Doel was het starten van het revitaliseringproces. Vier jaar later heeft men een aantal doelstellingen bereikt en is de procesvoortgang op De Krogten zelfs een landelijk pilot-project geworden.

Het lelijke gezicht van De Krogten

Veel bereikt
Secretaris Wim Kurver vindt dat er veel bereikt is op De Krogten. Hij zegt: "Eén van de eerste grote dingen die we deden, was destijds de herinrichting van de Konijnenberg. De bedrijvenvereniging heeft dat in samenspel met de verschillende overheden gerealiseerd. Vanuit die samenwerking zijn we steeds meer zaken gaan uitvoeren. Hele simpele dingen, maar wel effectief. Samenwerking op het gebied van afvalverwerking, beveiliging en telecommunicatie. De gemeente had daar weinig mee te maken, maar het was wel heel goed voor de samenwerking tussen de bedrijven." Marcel Pfaff is sinds mei dit jaar voorzitter van de bedrijvenvereniging en vertelt: "Er zitten ongeveer 130 bedrijven op De Krogten, waarvan er tachtig lid zijn van de vereniging. Onze leden zijn goed voor circa 95 procent van de werkgelegenheid op De Krogten. Dat zegt veel over de betrokkenheid van de ondernemers." Wim Snijder is op ad interim-basis verantwoordelijk voor het parkmanagement op De Krogten. Hij is dus nauw betrokken bij de werkzaamheden op het terrein. "Revitalisering van bedrijventerreinen, zoals dat op De Krogten gebeurt, is ook voor de overheid van groot belang. Door de conjuncturele opleving van de afgelopen jaren is bedrijfsruimte schaars geworden. Je moet constateren dat veel bestaande bedrijventerreinen zijn verouderd en bedrijven weinig mogelijkheid tot groei bieden. Ondernemingen willen vertrekken en verhogen daarmee de druk op nieuwe terreinen. Als je bestaande terreinen aanpast, kun je de bedrijven weer perspectief bieden," weet Snijder.

Het mooie gezicht van De Krogten

Kansen
"Vanuit de bedrijvenvereniging is een visie op hoofdlijnen ontwikkeld," vertelt Kurver. "We geven een eindbeeld waarin De Krogten op termijn aan moet voldoen. Door structureel overleg met de gemeente, provincie en de Kamer van Koophandel moet deze visie meer draagvlak krijgen. Eind dit jaar zal er een document liggen waaruit het kader blijkt voor de verdere verbetering van De Krogten," vervolgt de secretaris. De bestuurders weten dat het gestelde einddoel niet in één keer kan worden bereikt. Er moet naar kansen in het gebied worden gezocht.
Pfaff vertelt: "Er zijn een aantal deelgebieden waar problemen bestaan. Die kun je als individueel probleem oplossen, maar als je die in een breder perspectief plaatst, liggen er kansen op verbetering en kwaliteitsimpulsen." Klinkt erg abstract, een voorbeeld graag.
Pfaff: "De gemeente is al jaren bezig een permanent afvaloverslagstation te vestigen. Dat functioneert nu op een tijdelijke vergunning en geeft veel overlast voor de omliggende bedrijven. Die situatie kan zo niet blijven. De gemeente heeft duidelijk gemaakt dat men een bedrijfsvoering wil die ook voor ons acceptabel is." Er zijn momenteel een aantal ontwikkelingen gaande: de provincie bereidt de herstructurering van de provinciale weg voor, er is een particulier initiatief om een containerterminal te vestigen en de ontsluiting van dit deelgebied wordt aangepakt. Door deze problemen niet als afzonderlijke knelpunten te zien, maar juist in samenhang aan te pakken, ontstaat een synergie-effect. Als ook de bedrijven bereid zijn te investeren, ontstaat een soort natuurlijk moment om de revitalisering te concretiseren. Door deze ontwikkelingen ontstaan er kansen voor een beter gebruik van de ruimte, verbeterde ontsluiting en uiteindelijk een algehele upgrading. Via een aantal werkgroepen wordt momenteel structuur gegeven aan de ambitieuze plannen voor een duurzaam bedrijventerrein De Krogten.


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat