In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant
Meer focus op kennisintensieve bedrijven

"Het aanbod van bedrijventerreinen is op dit moment zeer beperkt. Gelukkig kunnen we bedrijven die interesse hebben in vestiging wijzen op mogelijkheden van vestiging in bestaande kantoor- en bedrijfsruimte in West-Brabant. Daarvoor hebben we een speciale databank, inclusief digitale foto's, die we in samenwerking met makelaars en projectontwikkelaars steeds actueel houden" vertelt directeur Paul Nijskens van REWIN, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van West-Brabant. "Omdat de ruimte schaars is en omdat West-Brabant streeft naar versterking van de economische structuur, richten wij ons bij het aantrekken van bedrijven vooral ook op kennisintensieve bedrijven" vertelt hij. "We gaan hiervoor zelfs een aangepaste slogan gebruiken: Maak kennis in West-Brabant! Deze variant van de "Maak 't in West-Brabant"-campagne richt zich op kennisintensieve bedrijven met een beperkt ruimtebeslag en een hoge toegevoegde waarde voor de regio. Voorbeelden hiervan zijn ICT-bedrijven (Informatie en Communicatietechnologie) en bijvoorbeeld call-centers.

Heijmans Automatisering uit Hoogerheide startte met behulp van REWIN.

In de eerste helft van 2001 hebben in totaal 42 bedrijven besloten tot vestiging in West-Brabant. Deze 42 bedrijven realiseren gezamenlijk 1.300 arbeidsplaatsen en investeren ruim 300 miljoen gulden. "Natuurlijk doen we dit niet alleen" benadrukt Paul Nijskens. "De goede resultaten van West-Brabant zijn het gevolg van de goede samenwerking van vele partijen in West-Brabant, zoals de gemeenten, de Kamer van Koophandel, de makelaars en diverse financiële instellingen". Ook zijn vestigingen van buitenlandse bedrijven gerealiseerd in samenwerking met het CBIN (het Commissariaat voor buitenlandse investeerders in Nederland) en de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.) Van de 42 nieuwe vestigers zijn 12 bedrijven afkomstig uit het buitenland.

REWIN ondersteunt ook MKB-bedrijven in West-Brabant. Ook hierbij is er speciale aandacht voor kennisintensieve bedrijven. Dit vindt bijvoorbeeld plaats via het programma Groeisupport, dat uitbreidingsinvesteringen bij West-Brabantse bedrijven stimuleert. "REWIN biedt hierbij diverse mogelijkheden aan ondernemers, variërend van het STRATOS-programma, ondersteuning bij haalbaarheid onderzoeken en de concrete financiering van uitbreidingen. In het eerste half jaar van 2001 namen 88 bedrijven deel aan Groeisupport. "REWIN is ook begonnen met de opbouw van een database waarin alle risicokapitaalfinanciers zijn opgenomen die risicokapitaal ter beschikking stellen tot ca. 1 miljoen gulden. Dit bestand wordt ingezet als hulpmiddel bij ondersteuning van MKB-bedrijven" aldus Paul Nijskens.

REWIN neemt als derde activiteit ook initiatieven voor projecten gericht op versterking van de economische structuur van West-Brabant. Deze projecten kunnen leiden tot investeringen door marktpartijen. Op dit moment nemen 148 bedrijven deel aan de verschillende projecten. Enerzijds betreft dit projecten in de voorwaardenscheppende sfeer, zoals de ontwikkeling van Spectrum bedrijfsverzamelgebouwen en het pilotproject Telewint, dat zich richt op het stimuleren van telewerken. Er zijn ook sectorgerichte projecten zoals Toeleveren & Uitbesteden in de procesindustrie.

Voor het revitaliseren van bedrijventerreinen voert REWIN samen met de Kamer van Koophandel West-Brabant het programma West-Vitaal uit. Op 10 bedrijventerreinen in de regio is een begin gemaakt met revitaliseringsprojecten. Er zijn projecten gestart rondom de thema's gezamenlijke energieinkopen en collectieve afvalverzameling. Ook stimuleert REWIN multimodale voorzieningen in het kader van de bereikbaarheid van de regio voor goederenvervoer. In het eerste half jaar van 2001 heeft dit onder meer geresulteerd in de feestelijke opening van de Oosterhoutse containerterminal (OCT). Nijskens: "Samenvattend kunnen we terug- kijken op een eerste half jaar van 2001 met goede resultaten. Deze lijn willen we zeker voortzetten naar het komende half jaar, waarbij we ons nog sterker zullen richten op kennisintensieve bedrijven."

Recente nieuwe vestigers in West-Brabant

bedrijfactiviteitvestigingsplaats
Budelpackmachineverhuur & engineering verpakkingsind.Bergen op Zoom
Carmatgroothandel carrosserie & bedrijfswagenbekledingMoerdijk
EricssontelecommunicatieOosterhout
Labori Internationaldistributie cosmeticaBreda
Lidldistributie supermarktketenEtten-Leur
Lonkachocolade & suikerwerkindustrieRoosendaal
Partner LogisticsdiepvriesdistributieBergen op Zoom


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat