In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Secretaris Jan van Gool:
"Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk"

BREDA - Ruim opgezet, veel groen en sprankelende waterpartijen. Bedrijventerrein Hoogeind I hoeft zich de komende jaren weinig zorgen te maken over zijn aantrekkingskracht op bedrijven. Hoogeind II wordt momenteel gebouwd en ook aan Hoogeind III wordt op de tekentafel gewerkt. De verantwoordelijke Bedrijvenvereniging Breda-Oost heeft weinig te klagen, maar toch wel een beetje, want bedrijventerrein Moleneind moet binnenkort aangepakt worden. We spraken met secretaris Jan van Gool onder meer over landelijke telefoonverbindingen, sociaal contact en revitalisering.

Het imposante pand van Amgen, gevestigd op Hoogeind I.

Jan van Gool is directeur van Imtech Projects. Deze onderneming doet alles wat met techniek te maken heeft. Als onderdeel van het beursgenoteerde Internatio-Muller installeert men onder meer CV's, luchtbehandeling- en airconditioningsystemen. Directeur Van Gool heeft daarnaast nog een functie in het Bredase ondernemersleven: "Ik ben secretaris van Bedrijvenvereniging Breda-Oost," vertelt Van Gool. "De bedrijventerreinen Moleneind en Hoogeind vallen onder onze vereniging. Er gebeurt momenteel veel, want Hoogeind II staat in de steigers en Hoogeind III wordt ontwikkeld," vervolgt de secretaris. Van Gool is trots op het terrein waar Imtech Projects is gevestigd: Hoogeind I. Hij vertelt: "Het is echt een hoogwaardig bedrijfsterrein. Het is ruimtelijk opgezet met brede wegen, veel groen en een aantal waterpartijen. Ik vind ons terrein parkachtig." Ook van Hoogeind II verwacht Van Gool veel goeds. Hij verwacht daar in de toekomst de werking van parkmanagement zoals dat onder meer op Steenakker ook staat te gebeuren.

Informele activiteiten
Jan van Gool is vol lof over bedrijventerrein Hoogeind. "Allereerst is de ligging ten opzichte van de rijkswegen erg goed. Verder heeft Hoogeind I een goede uitstraling. Dat zijn twee heel belangrijke onderwerpen. Daarnaast zitten we technisch gezien op een knooppunt van landelijke telefoonverbindingen. Er lopen twee kringen in Nederland en die kruisen hier. Dat is ook de reden waarom een communicatieafhankelijk bedrijf als Amgen voor Hoogeind heeft gekozen," zegt Van Gool. Hij is al vanaf 1992 actief als secretaris in de bedrijvenvereniging en kent ondertussen het klappen van de zweep. Wat vindt hij de toegevoegde waarde van de bedrijvenvereniging? "De taak van onze bedrijvenvereniging is te fungeren als een intermediair tussen de ondernemers en lokale en regionale overheden. Je hebt als collectief namelijk meer invloed dan als individueel bedrijf," antwoordt Van Gool. "We hebben de afgelopen jaren een aantal acties opgezet die het collectief ten goede komen. Denk aan afvalmanagement en collectieve beveiliging. Op dit moment zijn we bezig met collectieve energie-inkoop," vervolgt de secretaris. Een andere doelstelling van de vereniging is het bevorderen van business-to-business. Een leverancier op de hoek kan goedkoper zijn dan zijn verder gelegen concurrent. "We stimuleren dat door reguliere activiteiten te houden. Bijvoorbeeld door aan een jaarvergadering een activiteit te koppelen. Een nieuwjaarsborrel, golfdag en Sinterklaasmiddag. Een bijkomend voordeel is dat als bedrijven onderling contact hebben, de situatie op het bedrijventerrein verbetert. Neem de vervuiling van het terrein. Er wordt wel eens illegaal afval gestort. Daar wordt snel op gereageerd naar ons secretariaat toe. Wij spelen daar vervolgens weer op in. Daarom is het sociaal contact tussen ondernemers belangrijk," weet Van Gool.

Jan van Gool, secretaris van de Bedrijvenvereniging Breda-Oost

Duiventil
De Bedrijvenvereniging Breda-Oost is ook bezig met revitalisering. Niet op Hoogeind I, want dat ligt er nog zo goed als nieuw bij, maar wel op het twintig jaar oude Moleneind. "Dat terrein is nog niet slecht, maar wel heel kort op elkaar gebouwd. Wij proberen daar actie in te ondernemen. Helaas geeft de gemeente Breda daar geen prioriteit aan. Men is druk bezig met de Krogten en het Spinveld," weet Van Gool. De secretaris is op Hoogeind echter minder gelukkig met de bedrijfsverzamelgebouwen. Deze worden door projectontwikkelaars in de markt gezet, maar dragen niet bij aan een stabiel bedrijventerrein. Van Gool: "Het lijkt af en toe wel een duiventil. Bedrijfjes zitten er twee, drie maanden en vertrekken dan weer naar elders. Ik begrijp best dat bedrijven zich moeten ontplooien, maar voor een bedrijvenvereniging is het moeilijk communiceren met ze." Toch ziet Van Gool de toekomst van Hoogeind en Moleneind rooskleurig. Hij vertelt: "Hoogeind zal zeker de komende vijf jaren een publiekstrekker blijven. Bedrijven zullen zich er graag vestigen. Op Moleneind moet nog het een en ander gebeuren, maar daar wordt aan gewerkt."


...verandert
Een vrouw doet het anders...

...start
"Heel even de macht hebben..."

...netwerkt
Voor de 15e keer
Bedrijven Kontakt Dagen West-Brabant

...overlegt
Huidige plannen en besluiten grote impact
op de toekomst

...begeleidt
"Een kruiwagen vol met kikkers"

...ontwikkelt
Hoe met schaarste om te gaan?

...spreekt
In 't kort

...besluit
De besluiteloosheid van de overheid

...benut
Kansen benutten op De Krochten

...verbetert
Sociaal contact tussen ondernemers belangrijk

...inspireert
Onzekere vooruitzichten op inspirerende middag

Emer-Hintelaken

...onderneemt
Succesvolle start opwaardering van bedrijventerrein

Steenakker

...ambieert
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

...verwijst
Wethouder Broere plaatst eerste nieuw bewegwijzeringsbord

...raporteert
Halfjaarresultaten 2001 NV REWIN West-Brabant

...stimuleert
Ondernemers met puberende bedrijven bij Syntens aan het juiste adres

...informeert
Bestemmings- plannenservice op maat