In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
JBC Flexible Automation
Syntens
BSW Bedrijven
IKEA & Katoen Natie
De Graaf Logistics
Railinfrabeheer
Kappa Vandra Golfkarton
De Zeeuw & De Keizer
Decade Financial Software
I.I.O. Kantoor- en Informatica opleidingen
Rodenburg Groep
Nassau Indus Deur
Beicon Engineering B.V.
Snijders Olie B.V.
Koreman Staalbouw
WAVA Oosterhout
PricewaterhouseCoopers
De Robots van JBC Flexible Automation uit Ossendrecht
Rewin adviseert bij uitbreiding

JBC flexible automation is de nieuwe onderneming ontstaan uit JBC electronics te Ossendrecht, specialist op het gebied van industriële automatisering. "Wij nemen de elektronica als uitgangspunt" vertellen Jan van den Brink en Kees van Gorsel, respectievelijk technisch en commercieel directeur. "Dit in tegenstelling tot veel bedrijven uit de metaalsector, die uitgaan van mechanische oplossingen voor industriële automatisering. De toepassingsmogelijkheden zijn zeer divers. We zien dan ook een gouden toekomst voor robotica". Om deze kansen te kunnen benutten, nam JBC contact op met de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN.

Breed inzetbaar
"Japan is het voorbeeld van een land waar men al heel ver is op het gebied van robots. In 1999 waren in Japan dan ook meer dan de helft van het totale aantal wereldwijde geplaatste robots aan de slag, te weten meer dan 400.000. "Daar steken wij in de Benelux schril bij af" aldus JBC. Vorig jaar werden hier circa 1.000 robots in gebruik genomen. De grootste afnemer is de automobielindustrie. Dat de robot veel ruimer inzetbaar is, is iets wat voor JBC flexible automation volkomen duidelijk is. De robot is inzetbaar in ieder productie proces, te denken is aan stapelen, overzetten, beladen/ontladen, bewerken, palletiseren, inpakken, enz. Ook voorbewerking-trajecten in laboratoria worden steeds meer met behulp van robots uitgevoerd. Een robot kan ook intelligent gemaakt worden, je geeft hem "oogjes" door middel van een intelligent camera systeem en de robot kan zien. Hierdoor is de robot in staat los gestorte onderdelen te herkennen en op te pakken. Een robot kan mobiel worden gemaakt zodat op verschillende locaties met dezelfde robot diverse andere werkzaamheden kunnen worden verricht.

Geen mooiere uitdaging voor JBC flexible automation dan een productie faciliteit volledig te automatiseren door toepassing van flexibele automatiseringscomponenten en software. Geen mooier project dan één, waarin de elektronica voor meer dan de volle 100% wordt benut om de robots en andere mechanische componenten aan elkaar te schakelen tot een flexibele productielijn.
We voeren diverse merken robots waaronder Fanuc en ABB. Een klein robotje is reeds verkrijgbaar vanaf fl. 40.000.- en is inzetbaar voor "pick en place" werkzaamheden, de grotere modellen zijn verkrijgbaar vanaf fl. 70.000,-, oplopend naar fl. 350.000.- met een breed toepassingsgebied. De klantenlijst van JBC flexible automation is indrukwekkend, met klanten in uiteenlopende branches, waaronder; koek en snoep, kunststof, metaal en laboratoria met namen als; Philips, Kendrion van Niftrik, GE plastics Europe, DSM, Analytico en Alcontrol.

"Wij zijn ervan overtuigd, dat de robot het middel is om in te zetten bij minder populaire werkzaamheden zoals; simpel, ééntonig en/of zwaar handwerk. Bovendien levert een robot 24 uur per dag zijn diensten" stelt Kees van Gorsel. "Voeg daaraan toe de schaarste op de arbeidsmarkt en de ARBO wetgeving en er zijn redenen genoeg om toepassing van robotica te overwegen". JBC flexible automation wil deze markt graag verder bedienen. Maar daar is wel uitbreidingskapitaal voor nodig. Zo kwam de regionale ontwikkelingsmaatschappij N.V. REWIN West-Brabant in beeld. "Mijn belangrijkste taak is om een goed klankbord voor het bedrijf te zijn" vertelt Michael Bakker, de financiële expert van de regionale ontwikkelingsmaatschappij N.V. REWIN West-Brabant. "En natuurlijk om verdere groei van het bedrijf mogelijk te maken".

Michael Bakker heeft JBC geassisteerd bij het opstellen van hun ondernemingsplan. "Dit betreft bijvoorbeeld de onderbouwing van het plan met cijfermateriaal en prognoses." Op basis van dit ondernemingsplan zijn gesprekken gevoerd met de bank en informal investors, die bereid werden gevonden tot financiële ondersteuning. "En zo ontstaat een sluitend plaatje, dat de basis voor expansie vormt" vat Michael Bakker samen. JBC verwacht de komende drie jaar de omzet te kunnen verdrievoudigen en het personeelsbestand te verdubbelen. "Een snelle groei in de IT-business (informatietechnologie), dat past helemaal binnen ons straatje" besluit Michael Bakker.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers