In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
JBC Flexible Automation
Syntens
BSW Bedrijven
IKEA & Katoen Natie
De Graaf Logistics
Railinfrabeheer
Kappa Vandra Golfkarton
De Zeeuw & De Keizer
Decade Financial Software
I.I.O. Kantoor- en Informatica opleidingen
Rodenburg Groep
Nassau Indus Deur
Beicon Engineering B.V.
Snijders Olie B.V.
Koreman Staalbouw
WAVA Oosterhout
PricewaterhouseCoopers
De kracht van een organisatie!
Kappa Vandra Golfkarton; de beste kleine orderspecialist van Nederland

Slechts weinig mensen zullen erbij stilstaan hoeveel voeten het in de aarde heeft om producten, op een trefzekere manier verpakt snel bij de klant af te kunnen leveren. Kappa Vandra Golfkarton laat zien, dat er zich een hele wereld bevindt achter die simpele, bruine doos; meer dan 200 man personeel bedient de meest geavanceerde apparatuur, om een imago dat gebaseerd is op snelheid, betrouwbaarheid en gemak te blijven waarmaken.

Kappa Packaging concern
Sinds de oprichting van het familiebedrijf Vandra in 1889 kan het bedrijf terugzien op een enorme geschiedenis, waarin het van een drukkerij annex boekhandel is uitgegroeid tot een golfkartonfabriek, die op velerlei manieren toonaangevend is in deze branche. Alweer enkele jaren maakt het bedrijf Kappa Vandra Golfkarton onderdeel uit van Kappa Packaging, dat in West-Europa zo'n 8000 werknemers telt, verdeeld over 50 werkmaatschappijen en door de jaren heen een constante groei heeft doorgemaakt.

Organisatiedoelstellingen
In de loop der jaren is Kappa Vandra Golfkarton zich steeds meer gaan toeleggen op de productie van kleine aantallen verpakkingen. Om deze verandering, die een verschil in denken, handelen en samenwerken met zich meegebracht heeft, tot volle tevredenheid te laten verlopen, zijn een aantal jaren geleden de bedrijfsprincipes onder de loep genomen, wat uiteindelijk geleid heeft tot een verandering in visie van het bedrijf. De nieuwe Vandravisie, die op 30 mei 1996 gereed kwam, kent onder meer de volgende organisatiedoelstellingen: Kappa Vandra Golfkarton wil een netwerkorganisatie waarin mensen zelfstandig en met plezier samenwerken; het managementteam wordt een beleidsorgaan; de nieuwe cultuur van zelfstandig samenwerken overdragen; opleiding en ontwikkeling meer accent geven.

2000 Afnemers
Niet alleen zelfstandige werknemers, maar ook een goed automatiseringssysteem zijn een vereiste om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klant. Dit laatste heeft het bedrijf in 1994 zelfs de Nederlandse Award opgeleverd voor het beste en in dit geval ook zelf gebouwde automatiseringssysteem. Dat deze investeringen Kappa Vandra Golfkarton geen windeieren gelegd hebben, blijkt wel uit het feit, dat het bedrijf momenteel ruim 2000 afnemers telt, voornamelijk binnen een straal van 100 km rondom de fabriek; een aantal dat voor een bedrijf van deze omvang geen gelijke kent. Ongeveer 35-40 % hiervan is afkomstig uit de levensmiddelenbranche. Overige sectoren waarin Vandra sterk vertegenwoordigd is, zijn onder andere chemische producten, tabak, textiel, glas, precisie-instrumenten en elektrische equipment.

Organisatie
Het fysieke product is bij Kappa Vandra Golfkarton niet een eerste aspect waarmee je je kunt onderscheiden van je concurrenten; "Die doos zelf is namelijk weinig spectaculair!", stelt de heer Verloop, directeur. Ook de complexiteit of product keuze zijn niet echt van doorslaggevend belang. Toch weet het bedrijf zich, op een markt waarin de concurrentie enorm is, wel degelijk te onderscheiden en zelfs te profileren als een van de koplopers. "Het gaat in onze branche om de specialiteit van de logistiek; de snelheid van aanbieden, de snelheid van leveren, de betrouwbaarheid van leveren; kortom, het gemak van zaken doen. Onze kracht is onze organisatie; 235 werknemers, verdeeld over twee primaire processen; productie en verkoop, die op één plek geconcentreerd zijn, waardoor er continue overleg plaatsvindt; hierdoor kunnen wij aan die eisen voldoen."

Een vak apart
Kappa Vandra Golfkarton is zonder twijfel de beste kleine orderspecialist van Nederland. Dozen maken kan iedereen, maar snel kleine series verpakkingen ontwikkelen en produceren, die recht doen aan de producten die ze bundelen en beschermen is een vak apart. Hiervoor heb je naast de juiste machines eveneens de juiste mentaliteit nodig. In de loop der jaren is hier de fabriek op ingericht, de logistiek op afgestemd en zijn er medewerkers aangetrokken, die het leuk vinden dat er hoge eisen aan hun creativiteit en inventiviteit worden gesteld. Met een combinatie van een faire prijs, snelheid en kwaliteit streeft Kappa Vandra Golfkarton dan ook niet slechts naar tevreden klanten, maar heeft het bedrijf de lat hoger gelegd naar zéér tevreden klanten.

Kappa Vandra Golfkarton
Wilhelminakanaal-Zuid 106
Postbus 11
4900 AA Oosterhout
tel. 0162-475100
fax. 0162-475151
email info@vandra.nl
website www.vandra.nl


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers