In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
JBC Flexible Automation
Syntens
BSW Bedrijven
IKEA & Katoen Natie
De Graaf Logistics
Railinfrabeheer
Kappa Vandra Golfkarton
De Zeeuw & De Keizer
Decade Financial Software
I.I.O. Kantoor- en Informatica opleidingen
Rodenburg Groep
Nassau Indus Deur
Beicon Engineering B.V.
Snijders Olie B.V.
Koreman Staalbouw
WAVA Oosterhout
PricewaterhouseCoopers

Railinfrabeheer realiseert succesvolle spooruitbreiding te Oosterhout

De goederenlijn bij het bedrijventerrein Weststad III te Oosterhout is klaar. Anton Korlaar, projectmanager bij Railinfrabeheer, is enthousiast over het project: "Sinds oktober 2000 kunnen goederentreinen gebruik maken van deze nieuwe spoorlijn. Ikea is het eerste bedrijf dat een aansluiting heeft op de goederenlijn en binnenkort worden ook twee andere bedrijven aangesloten op de spoorlijn. Het project wordt in maart feestelijk geopend."

6432 kilometer spoor, 4526 spoorbruggen, viaducten en tunnels, 2964 overwegen, 382 stations, 8700 wissels en 105 spoorwegemplacementen: dat is het Nederlands spoorwegnet. Railinfrabeheer zorgt voor de aanleg, het onderhoud en het beheer hiervan. Dat doet zij in opdracht en voor rekening van de Rijksoverheid.

Bevorderen vervoer per spoor
Onder de regie van Railinfrabeheer worden landelijke, regionale en lokale nieuwbouwprojecten voorbereid en uitgevoerd. De afdeling Nieuwbouwprojecten te Eindhoven is belast met de planvorming, voorbereiding, coördinatie en uitvoering van nieuwbouwprojecten in zuid Nederland. Deze afdeling heeft het projectmanagement gevoerd voor de nieuwe goederenlijn te Oosterhout. Anton Korlaar, projectmanager: "Onze kerncompetentie is het bevorderen van het vervoer per spoor. Wij zorgen voor het verkrijgen van goedkeuring en budget voor een project en bewaken de voortgang en de kwaliteit." Toen de gemeente Oosterhout enige jaren geleden startte met de ontwikkeling van een nieuw Bedrijventerrein Weststad III, ontstond ook behoefte aan uitbreiding van de railinfra. Dit werd versterkt door de vestiging van het distributiecentrum van Ikea dat ook een spooraansluiting wenste.

Voor de spooraansluitingen naar bedrijven is een aparte subsidieregeling beschikbaar van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ikea heeft van deze subsidie gebruik gemaakt en twee andere bedrijven hebben de subsidie inmiddels aangevraagd. Naast de railinfra is de gemeente Oosterhout bovendien gelegen aan het Wilhelminakanaal en de A59. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om gebruik te maken van modal split in de vorm van de drie modaliteiten: weg, water en spoor.

Nieuwe spoorlijn Weststad III
De nieuwe goederenlijn heeft een lengte van ruim 2 kilometer. De spoorlijn bij het bedrijventerrein Weststad III is voorzien van een zogenaamd omloopspoor van 700 meter met halverwege een wisseloverloop. Hierdoor kan een locomotief aan beide zijden van de trein worden gekoppeld. Ook het rangeren van enkele wagons naar een van de bedrijven is daarmee mogelijk. Bijzonder element in dit project vormt een 80 meter lang spoorviaduct. Dit viaduct is nodig omdat het spoor een gebied kruist waar veel leidingen in de grond liggen.

Op termijn zal de spoorlijn een capaciteitsuitbreiding betekenen voor het goederenvervoer en voor de economische ontwikkeling van de regio. In de toekomst wordt het goederenvervoer vanuit Oosterhout grotendeels afgewikkeld via de Betuweroute. Dit geldt ook voor een aantal andere goederenlijnen die recent in Brabant zijn gerealiseerd. Het gaat om goederenlijnen te Eindhoven, Tilburg en Moerdijk.

Openbare laad- en losplaats Weststad IIII
Op het bestaande bedrijventerrein Weststad II is een openbare laad- en losplaats aangelegd. Deze wordt gebruikt voor de overslag van en naar spoorwagons. Bedrijven die niet over een eigen spooraansluiting beschikken, kunnen van deze terminal gebruik maken. Bovendien is dit een goede manier om kennis te maken met het alternatief vervoer over spoor. Voor informatie over het gebruik van de laad- en losplaats kunt u contact opnemen met Klachten, Informatie en Vergunningen van Railinfrabeheer Regio Zuid te bereiken op telefoonnummer: 040 - 233 4180.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers