In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
JBC Flexible Automation
Syntens
BSW Bedrijven
IKEA & Katoen Natie
De Graaf Logistics
Railinfrabeheer
Kappa Vandra Golfkarton
De Zeeuw & De Keizer
Decade Financial Software
I.I.O. Kantoor- en Informatica opleidingen
Rodenburg Groep
Nassau Indus Deur
Beicon Engineering B.V.
Snijders Olie B.V.
Koreman Staalbouw
WAVA Oosterhout
PricewaterhouseCoopers
Hoogconjunctuur brengt ook problemen met zich mee
Bouwen in West-Brabant

Het gaat goed met de bouwwereld. Zo goed, dat de meeste bedrijven het werk niet meer aankunnen. Een luxe positie. Toch brengt deze almaar stijgende conjunctuur ook problemen met zich mee. Het personeelstekort bijvoorbeeld groeit nog steeds en er is geen tijd om in te gaan op de vele trends en ontwikkelingen die op dit moment in de bouwwereld plaatsvinden. En dat zijn er nogal wat.

"Op dit moment is de bouw bezig met een inhaalslag op het gebied van ICT", vertelt Ed de Groot, bouwspecialist van Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers in Breda. "En daarbij moet niet alleen gedacht worden aan internet, maar ook aan bijvoorbeeld elektronisch documentenbeheer. Aansluitend op het project 'Nederland gaat digitaal' hebben de brancheverenigingen het speciale programma 'de Bouw gaat digitaal' samengesteld. De inhoud van dit programma sluit precies aan op de behoeften die er op dit moment leven in de bouwbranche."

Schaarste vakbekwaam personeel
"Maar ICT is slechts een van de vele trends waar men in de bouw mee te maken heeft", vervolgt De Groot. "Denk maar eens aan duurzaam bouwen, innovatief aanbesteden, de verandering van grootschalige naar kleinschalige nieuwbouw of renovaties van wijken uit de jaren zestig en zeventig...en het personeelstekort is natuurlijk een zeer bekende negatieve trend: er is een flinke schaarste aan vakbekwaam personeel en er komen te weinig jonge mensen binnen."

De grootste trend lijkt echter toch tijdgebrek. De Groot: "Of je nu een aannemersbedrijf, een schildersbedrijf of een installatiebedrijf belt, ze hebben het allemaal druk. Veel te druk om zich met andere zaken bezig te houden dan met het dagelijkse werk. Toch is het belangrijk dat de bouwbedrijven zich richten op de toekomst, want een hoog-conjunctuur wordt nu eenmaal per definitie gevolgd door een laag-conjunctuur. En dan kun je maar beter voorbereid zijn."

Syntens, ook het innovatienetwerk voor de bouw
De Groot komt in zijn hoedanigheid als bouwspecialist bij Syntens regelmatig in contact met bouwbedrijven die willen vernieuwen. "De wil is er ook absoluut. Tijd is het hekele punt. Maar vaak ook het gebrek aan kennis. Want als aannemer heb je nu eenmaal niet gestudeerd voor personeelsmanager. En toch hoort dat bij je werkzaamheden. Bij Syntens kunnen deze mensen terecht voor advies. Op het gebied van ICT en P & O, maar ook waar het gaat om productvernieuwingen, het gebruiken van nieuwe materialen, ten behoeve van bijvoorbeeld lichtere constructies of het toepassen van een verbeterde productietechnologie voor bouwproducten. Met Syntens kun je alle kanten op." Als Ed de Groot bedrijven uit de bouwsector een advies mocht geven, welk advies zou dit dan zijn? "Tsja, dat is eigenlijk heel makkelijk," lacht hij. "Maak een afspraak met Syntens! Wij kunnen de bouwondernemers namelijk écht helpen. En omdat Syntens wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, kost een advies niets. Wij vinden het veel te belangrijk dat de bouw innoveert en daarmee haar concurrentiepositie behoudt. Bovendien heeft West-Brabant een naam in de bouwwereld, die in heel Nederland bekend is. En dat moeten we zo houden."

Meer informatie
Bent u een ondernemer in de bouwsector, maak dan eens een vrijblijvende afspraak met Ed de Groot, de bouwadviseur van Syntens. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 076-564 67 00.
Hij helpt u graag verder.


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers