In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
JBC Flexible Automation
Syntens
BSW Bedrijven
IKEA & Katoen Natie
De Graaf Logistics
Railinfrabeheer
Kappa Vandra Golfkarton
De Zeeuw & De Keizer
Decade Financial Software
I.I.O. Kantoor- en Informatica opleidingen
Rodenburg Groep
Nassau Indus Deur
Beicon Engineering B.V.
Snijders Olie B.V.
Koreman Staalbouw
WAVA Oosterhout
PricewaterhouseCoopers
Our people make the difference!
IKEA & Katoen Natie

Oosterhout heeft sinds enkele maanden het grootste distributiecentrum van Nederland, gevestigd op het industrieterrein Weststad III. Eigenaar van dit immense complex, dat inmiddels 80.000 m‰ bedraagt en gepland staat voor het dubbele is IKEA. Voor de operaties die binnen dit distributiecentrum plaatsvinden, zoals het lossen en verwerken van de goederen heeft het bedrijf als externe partner het Belgische Katoen Natie aangetrokken. Twee bedrijven, die op meerdere vlakken koploper in hun branche zijn, vonden elkaar in een gelijkgestemde bedrijfscultuur en daarbij passende down-to-earth mentaliteit; succes verzekerd!

151 Filialen
IKEA is een snelgroeiend bedrijf in de detailhandel woninginrichting, dat sinds de oprichting in 1943 (registratie van de naam) en vervolgens de opening van het eerste filiaal in Zweden in 1958, wereldwijd een enorme naamsbekendheid heeft verworven. 151 Filialen en een totaal van 58.000 medewerkers, verdeeld over alle continenten, met uitzondering van Zuid-Amerika telt het bedrijf momenteel. IKEA volgt het 'schoenmaker blijf bij je leest'-principe, waardoor productie en distributie voor een belangrijk deel overgelaten worden aan derden. Het bedrijf hanteert de strategie, dat iedere regio moet beschikken over een eigen distributiecentrum, waarbinnen dan externe partners aangetrokken worden om zodoende de vruchten te plukken van een extra toegevoegde waarde. Als externe partner inzake de distributie voor deze regio (Nederland en België) is het Belgische bedrijf Katoen Natie ingeschakeld; twee bedrijven die inmiddels vijf jaar intensief met elkaar samenwerken.

Logistieke stromen
Katoen Natie is in Nederland nog een relatief onbekend bedrijf, ondanks dat het gerekend kan worden tot één van de grootste Europese ondernemingen in de logistieke sector. De historie van Katoen Natie voert terug naar 1855, toen de hoofdactiviteit van het bedrijf bestond uit het opslaan van katoen. Door de jaren heen heeft Katoen Natie voortdurend geïnvesteerd in de modernste infrastructuur, apparatuur en de internationalisatie van de activiteiten, wat het werkterrein enorm uitgebreid heeft. Zodoende is het bedrijf nu vertegenwoordigd in alle schakels van de logistieke keten en organiseert en beheert zij logistieke stromen van leverancier tot producent en van producent tot klant. Het bedrijf stelt haar groeistrategie op rond drie grote strategische punten. Allereerst wordt er voortdurend gestreefd naar het vergroten van het marktaandeel in de bestaande activiteitsterreinen. Vervolgens hecht zij veel belang aan een continue productontwikkeling in nichemarkten. Tenslotte werkt Katoen Natie aan de groei door concepten en ideeën te internationaliseren.

Business units
Een 90-tal bedrijven vallen onder de paraplu van Katoen Natie; een bedrijf dat gekenmerkt wordt door haar platte structuur en decentralisatie, wat inhoudt dat voor ieder bedrijf een plaatselijk verantwoordelijke wordt aangesteld. Katoen Natie is onder te verdelen in een zestal 'business units', waarbij elke unit zijn eigen specialiteit heeft.

-Bulkterminals
een logistieke dienstverlener naar de petrochemische bedrijven. Dit is de grootste business unit en op dit gebied is het bedrijf wereldmarktleider; zo goed als alle grote petrochemische bedrijven zijn op de dag van vandaag klant bij Katoen Natie.

-Automotive
toeleverancier van de automobielindustrie.

-Commodities
dit staat voor alle verhandelbare grondstoffen zoals katoen, koffie, cacao en rubber (en verwijst naar de oorsprong van het bedrijf).

-Projects and engineering
een sterk groeiende business unit waarvoor het bedrijf de beschikking heeft over een eigen engineeringsafdeling met zo'n 150 ingenieurs, die zich enerzijds bezighouden met de bouw en ontwikkeling van eigen loodsen en magazijnen (zo bouwt Katoen Natie jaarlijks rond de 200.000m‰ aan overdekte opslagloodsen) en anderzijds met de ontwikkeling van nieuwe projecten.

-Real estate
het beheer van de eigendommen van Katoen Natie.

Consumer goods
De zesde business unit is getiteld 'Consumer goods'. Katoen Natie is een logistieke dienstverlener voor alle producenten of grote invoerders van consumentenartikelen; dus alle artikelen die rechtstreeks naar een eindconsument gaan. Het bedrijf richt zich hierbij op twee soorten klanten; enerzijds de grote multinationals, die het bedrijf wereldwijd wil volgen in de logistiek om zodoende een partner in de meest letterlijke betekenis van het woord te zijn voor deze bedrijven en het traject tussen productie en de eindconsument voor haar rekening te nemen. Anderzijds richt het bedrijf zich op de kleinere bedrijven, die een groot groeipotentieel in zich hebben, of bedrijven waarvoor Katoen Natie een grote toegevoegde waarde kan leveren.

Enthousiaste, ijverige krachten
In de business unit 'Consumer goods' is IKEA verreweg de grootste klant. Vijf jaar geleden is de samenwerking tussen beide bedrijven gestart en in de jaren daarna sterk geëvolueerd. Katoen Natie is begonnen met het aanbieden van een loods om goederen buiten een distributiecentrum op te slaan; een loods van 10.000 m‰ werd er vervolgens al gauw een van 100.000 m‰. De vooralsnog laatste stap in deze samenwerking is dus het project Oosterhout, waarbij Katoen Natie het distributiecentrum voor IKEA runt. Nog volop in een opstartfase werken er momenteel zo'n 120 mensen van Katoen Natie, maar dit aantal zal de komende tijd oplopen tot 500 na voltooiing van fase 2. Het bedrijf is dan ook naarstig op zoek naar enthousiaste, ijverige krachten om het team van Katoen Natie te komen versterken. De dienstverlening van Katoen Natie start bij het in ontvangst nemen van de goederen, vervolgens houdt zij zich bezig met de controle, in stock zetten, orderpicking, laden, inventaris en quality. Hierna neemt IKEA de verantwoordelijkheid weer over en zorgt voor aflevering bij de winkels.

Doe-mentaliteit
Er opereren redelijk wat logistieke bedrijven op de diverse markten, maar er zijn er eigenlijk maar een beperkt aantal, die evenals Katoen Natie over een netwerk beschikken om activiteiten te kunnen ontwikkelen in verschillende landen of zelfs verschillende continenten. Van deze grote logistieke bedrijven weet Katoen Natie zich vooral te onderscheiden vanwege haar flexibele karakter en daardoor snel op de bal kunnen spelen; geen vergadercultuur, maar snel beslissingen nemen en durven te investeren. Kortom, een bedrijf met een doe-mentaliteit! De allerbelangrijkste schakel in het bedrijf is echter het personeel. Katoen Natie probeert zo weinig mogelijk zaken te automatiseren omdat het van mening is, dat de mens nog altijd de meest flexibele factor in een bedrijf is. Dankzij zijn inzet, enthousiasme en vakkennis kan zij klanten betere, efficiëntere en kostbewuste oplossingen bieden voor het optimaal organiseren van goederenstromen. Geen wonder dan ook dat het bedrijf de slogan 'Our people make the difference!' draagt.

No-nonsens
IKEA en Katoen Natie; twee bedrijven die qua structuur en cultuur vele overeenkomsten hebben; een sterke teamgeest, innovatief, no-nonsens. Beide bedrijven dragen een enorme bagage aan ervaring met zich mee, houden veranderingen op de markt nauwlettend in de gaten en springen hier ook direct op in. Ze profiteren van wederzijdse kwaliteiten en vullen elkaar daardoor perfect aan; inderdaad een unieke combinatie!

IKEA Oosterhout bv
Postbus 139
4900 AB Oosterhout
tel. 0162-468600
fax 0162-468662
internet www.ikea.com

Katoen Natie oosterhout bv
Postbus 139
4900 AB Oosterhout
tel. 0162-0162-468612
fax 0162-468660
email Jo.Verfaellie@Katoennatie.com
internet www.katoennatie.com


...leest
Eigen blad Karen Romme 'YIB' voorziet in behoefte

...start
Een kant-en-klaar advies voor de afbouw

...beoordeelt
God zegene de greep voor sommige werkgevers

...creëert
Orthopedisch instrumentenmaker moet creatief zijn

...informeert
BKD Business dagen West-Brabant: Al over 6 weken!

...spreekt
In 't Kort

Ondernemend Oosterhout Special:

...groeit
Bedrijvigheid neemt nog steeds toe in Oosterhout

...bereikt
De "stad zonder station" is per spoor uitstekend bereikbaar!

...bouwt
America Tower; Markant herkenningspunt aan de A27

...expandeert
Food speelt een hoofdrol op Everdenberg

...vestigt
Wonen en werken in de etalage van Oosterhout

...zoekt
CWI zoekt naar creatieve oplossingen voor werkgevers en werknemers